Takmičenja

Internacionalno takmičenje EESTech Challenge iz oblasti Machine Learning Applications

01.03.2022.
3 min

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - EESTEC, lokalni komitet Beograd peti put organizuje internacionalno takmičenje EESTech Challenge. Tema ovogodišnjeg takmičenja je Machine Learning Applications.

Internacionalno takmičenje EESTech Challenge iz oblasti Machine Learning Applications

Cilj takmičenja je da poveže studente širom Evrope i omogući im sticanje novih znanja iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Sam projekat je podeljen u dve runde, prva runda je na lokalnom nivou, a druga na internacionalnom.

Lokalna runda održava se u Beogradu i započeće stručnim predavanjima 15. i 17. marta, gde će zainteresovani studenti imati priliku da nauče zanimljive stvari o ovogodišnjoj temi. Novostečeno znanje timovi će primeniti na takmičenju koje traje 24h – hakatonu, koji će se održati za vikend, 19. i 20. marta. Pobednici lokalnih rundi iz 14 gradova Evrope će ostvariti plasman u finalnu rundu takmičenja, koje će se održati u maju u Milanu.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje lokalne runde je kompanija NIS (Naftna Industrija Srbije), a sama predavanja će biti u onlajn fomatu, dok će hakaton biti održan u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta.

Prijave su otvorene od 1. marta do 13. marta u ponoć i mogu se naći na sledećem linku: http://skr.rs/z3hq.

Machine learning je podoblast veštačke inteligencije (AI) koja u fokus stavlja upotrebu podataka i algoritama u svrhu oponašanja načina na koji ljudi uče. Glavni cilj je konstruisanje računarskih sistema koji su sposobni da uče automatski i usavršavaju se na osnovu iskustva, bez ljudske interakcije. Analiziranjem velikih količina podataka, sistem traži šablone i obrasce na osnovu kojih prilagođava svoj dalji rad. Nakon što pronađe dovoljno šablona, može početi da pravi predikcije. Zbog svoje mogućnosti predviđanja, analize i klasifikacije podataka, machine learning ima široku primenu u raznovrsnim oblastima (medicina, transport, cybersecurity, finansije, marketing…) u kojima se kontinualno prikupljaju velike količine podataka sa ciljem da se iz njih nešto sazna. Sa razvojem modernog doba i sve većim kapacitetom podataka koji je čoveku nemoguć da obradi, machine learning i njegove primene će tek pokazati svoj značaj.

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - Istek (EESTEC) predstavlja apolitičnu, nevladinu i neprofitnu volontersku organizaciju. Istek je osnovan 1986. godine u Ajndhovenu, u Holandiji, a danas postoji u 46 gradova u 24 države Evrope. Istek okuplja studente elektrotehnike i računarstva širom Evrope sa ciljem unapređenja njihovog akademskog, profesionalnog i društvenog života. Kroz brojne aktivnosti, uključujući stručne radionice, kulturne razmene i internacionalne konferencije. Udruženje podstiče širenje mreže internacionalnih kontakata, kao i razmenu ideja između budućih inženjera. Istek Lokalni komitet Beograd je punopravan član Udruženja od 2000. godine i trenutno je jedan od najbrojnijih i najbolje organizovanih komiteta u Evropi.

Više informacija možete naći na našoj Facebook, Instagram ili Linkedin stranici.

Kopiraj link