Takmičenja

Književni konkurs „Milovan Vidaković” 2020.

11.06.2021.
4 min

Redakcija „Srpskih nedeljnih novina” iz Budimpešte raspisuje tradicionalni konkurs za najbolje neobjavljene kratke priče na srpskom jeziku, u dve kategorije.

 

Književni konkurs Milovan Vidaković 2020.

Opšte informacije

Osim što informišu svoje čitaoce putem štampanog i internet izdanja, „Srpske nedeljne novine” čiji je osnivač Samouprava Srba u Mađarskoj, a izdavač Srpsko kulturno i medijsko društvo, kao jedino štampano glasilo Srba u Mađarskoj, deluju i na edukativnom i širem kulturnom i društvenom planu. 

 

Konkurs „Milovan Vidaković“ je jedna od akcija kojima uredništvo lista nastoji da svoje čitaoce i Mađarskoj, ali i van nje, motiviše da kroz pisano izražavanje u određenim književnim formama, neguju srpski jezik i svojim delima obogaćuju književnost koja nastaje na njemu.

 

Književna nagrada „Milovan Vidaković” dodeljuje se svake druge godine, naizmenično sa priznanjem „Teodor Pavlović”, za oblast novinarstva i publicistike. Milovan Vidaković se smatra začetnikom žanra romana u srpskoj književnosti. Bio je jedan od najčitanijih srpskih pisaca svoga vremena. Detinjstvo je proveo na selu, bez škole, čuvajući ovce i koze, a jedini duhovni uticaj na njega imala je epska narodna tradicija.

 

Gimnaziju je završavao u Segedinu, Temišvaru i Novom Sadu, a filozofiju u Segedinu i Kežmarku, gde je upisao i studije prava. Za vreme čitavog školovanja, Vidaković se izdržavao podučavajući mlađe đake. Naučio je latinski, nemački, mađarski i delimično francuski jezik. U jesen 1817. godine postavljen je za profesora Srpske gimnazije u Novom Sadu, a od 1824. radio je kao privatni učitelj u Temišvaru, Sremskim Karlovcima i Pešti.

 

Često je bio u besparici, a poslednje godine života proveo je u Pešti. Kod njega su stanovali mnogi srpski đaci koji su se u to vreme školovali u Mađarskoj prestonici. Sahranjen je na srpskom groblju u Pešti, a nadgrobni spomenik mu je podigla Matica srpska.

 

Konkurs „Milovan Vidaković“ Srpske nedeljne novine ove godine raspisuju u dve takmičarske kategorije:

  1. za autore starije od 19 godina 
  2. za mlade do 19 godina starosti.

Žiri će odluku doneti do kraja novembra, a rezultati konkursa biće objavljeni u sledećim medijima

  • štampano i onlajn izdanje Srpskih nedeljnih novina
  • sajt RTS-a (podsajt za dijasporu), 
  • sajt Konkursi regiona.

 

Ko može da se prijavi?

Pravo učešća imaju autori koji stvaraju na srpskom jeziku.

 

Uslovi

  • Jedan autor može poslati najviše jednu priču, dužine do 3000 kompjuterskih karaktera (uključujući i razmake).
  • Konkurs nije tematski određen.

 

Način i rok prijave

Radovi treba da budu napisani Word dokumentu, potpisani šifrom i poslati elektronskom poštom (mejlom), na adresu: snnbudimpesta@gmail.com.

 

Podatke o sebi, koji uključuju puno ime i prezime, kraću biografiju, poštansku i elektronsku adresu i broj telefona, autori dostavljaju takođe mejlom, u okviru istog dopisa, ali u posebnom dokumentu (fajlu).

 

Članovi žirija će priče koje konkurišu za nagrade dobiti posredstvom organizatora konkursa isključivo pod šiframa.

 

Radovi se mogu poslati do 1. novembra 2020. godine.

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Arrell Food Inovation Awards
11.06.2021.
3 min

Arrell Food Inovation Awards

Takmičenja
Ermetika Frameless Door Revolution
21.12.2021.
1 min

Ermetika Frameless Door Revolution

Takmičenja
Pokreni se! Umetnički konkurs
28.10.2021.
2 min

Pokreni se! Umetnički konkurs

Takmičenja