Takmičenja

Konkurs za realizaciju omladinskih ideja u zajednici - Lokomotiva 2020

16.07.2020.
5 min

Zahuktaj se!

Ideja ide lako – samo reci kako

 

"Lokomotiva" je lokalni omladinski program za osnaživanje mladih za aktivno uključivanje u društveni život. Mi smo ekipa aktivnih i iskusnih mladih iz različitih organizacija iz Novog Sada i okoline koji će vam pružiti podršku i pomoć u realizaciji vaših ideja!

 

Konkurs za realizaciju omladinskih ideja - Lokomotiva 2020

 

Ko? (Zakači se, priključi se!)

Ti i tvoja ekipa iz kraja, drugarica sa fakulteta, drugar sa fudbala, pas Đura, komšija Jovica ili ko god misliš da može da doprinese, ako imate između 18 i 30 godina i ako živite na teritoriji Grada Novog Sada (Novi Sad, Petrovaradin, Sremska Kamenica, Futog, Veternik, Kać, Rumenka, Kovilj, Kisač, Bukovac, Budisava, Begeč, Čenej, Stepanovićevo, Ledinci i Stari Ledinci), možete biti članovi i članice tima. Kako bi to bio tim, potrebno je da vas bude najmanje dvoje. Tada postajete neformalna grupa i druženje može da počne.

 

Šta? (Ideja ide lako – samo reci kako)

Kao što ste mogli da naslutite, ove godine "LOKOMOTIVA" ima svoje specijalno izdanje i baviće se samo temama iz jedne oblasti a to je - RODNA RAVNOPRAVNOST. Kroz četiri prethodna ciklusa, u kojima su 44 grupe sprovele više od 110 različitih aktivnosti, izdvojila su se i neka važna pitanja o kojima treba promišljati i o kojima sigurno i vi imate šta da kažete!

 

Rodna ravnopravnost znači da žene i muškarci, devojčice i dečaci, uživaju ista prava, resurse, mogućnosti i zaštitu. Rodna ravnopravnost je jedno od najvažnijih načela ljudskih prava. Ipak, rodna neravnopravnost  još uvek je vrlo prisutna - ne kao neko izolovano pitanje, već problem na koji nailazimo u svim sferama života.

 

Vaša ideja može biti bilo šta - radionica, tribina, izložba, ulična akcija, edukacija, koncert, performans, sportska ili kreativna aktivnost koja će na zanimljiv način vaše vršnjake podstaći da razmišljaju o:

  • rodnim stereotipima (društvene norme za muškarce i žene koje ograničavaju njihove želje, izbore i slobodu),
  • nejednakom učešću žena i muškaraca u različitim sektorima privrede, u nauci, obrazovanju, politici, kulturi,
  • o tome da li je rodna ne/ravnopravnost vidljiva u medijima ili u jeziku (zašto je velikom broju osoba teško da izgovore "naučnica", ali ne "izlome jezik" kada žele da spomenu prodavačicu, čistačicu, sekretaricu),
  • o rodnoj nejednakosti i rodno zasnovanom nasilju u partnerskim odnosima,
  • rodnim stereotipima na internetu, na društvenim mrežama i popularnoj kulturi,
  • o rodnoj nejednakosti sa kojom ste se susreli u školi, na fakultetu, na radnom mestu,
  • rodnim ulogama u porodici i roditeljstvu
  • o svim drugim „gorućim“ pitanjima koju su za vas značajna kada se govori o rodnoj ravnopravnosti u vašoj lokalnoj zajednici.

 

Bitno je da ste to osmislili baš vi i da želite, uz našu pomoć i podršku, da aktivnost realizujete na teritoriji Novog Sada, Petrovaradina ili pomenutih prigradskih naselja. Ukoliko nam se vaša ideja dopadne i bude među onima koje odaberemo, obezbedićemo vam sve što vam je potrebno za njeno uspešno sprovođenje, mentorsku podršku iz našeg Lokomotiva tima i jedno sjajno novo iskustvo!

 

Do kada sve to? (Voz kreće sa perona 9 i ¾, drugi kolosek!)

Konkurs je otvoren od 13. jula 2020. godine. Ohrabrujemo vas da prijave pošaljete što pre i tako osigurate da baš vaša ideja bude jedna od 4 koje imamo mogućnost ove godini da podržimo! Rok za dostavljanje nacrta ideja je 31. jul.

 

Sa svima koji predlože ideje ćemo održati intervju na kom će se od vas očekivati da nam malo bolje predstavite aktivnosti koje ste osmislili, a mi ćemo se potruditi da ih onda zajedno razradimo i unapredimo.  

 

Kako se prijaviti? (Čekirajte prtljag, spremite se za ukrcavanje)

Popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi u prilogu. Popunjen formular pošaljite na lokomotivans@gmail.com.

 

Ako vam treba pomoć oko popunjavanja, slobodno nam pišite na adresu lokomotivans@gmail.com, možete nas pozvati telefonom na broj 064 164 2156 ili nam pisati preko Facebook stranice Lokomotiva mladih Novog Sada.

 

Ostale smernice

Sredstva koja imamo na raspolaganju su ograničena i ne možemo da izvršimo nikakvu transakciju novca vašoj grupi. Materijalnu podršku vam možemo pružiti u vidu nabavke onoga što ste naveli da vam je potrebno za ideju (štampanje plakata za najavu vaše aktivnosti, kupovinu različitih rekvizita, osveženja, kancelarijskog i edukativnog materijala i slično).

 

COVID-19

Prilikom osmišljavanja aktivnosti nemojte zaboraviti ograničenja i mere koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19. Ohrabrujemo vas da razmislite i o "planu B", ukoliko mere budu pooštrene - ogranizovanje akcije u većem prostoru gde je moguće obezbediti dovoljnu distancu učesnika i učesnica, transformisanje dela aktivnosti tako da se može odvijati online... Podržaćemo vašu kreativnost!

 

Srećno!

Kopiraj link