Takmičenja

Poreska debata: Štap ili šargarepa

11.06.2021.
4 min

Studentsko takmičenje "Poreska debata: Štap ili šargarepa"

Studentsko debatno takmičenje na temu poreske kulture u Srbiji organizuje NALED u saradnji s Univerzitetom u Beogradu i uz podršku kompanije KMPG i Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, u okviru zajedničkog projekta “Podrška Vladi Srbije u borbi protiv sive ekonomije 2018-2020". 

 

Depata; Štap ili šargarepa

Foto: Pixabay

Cilj takmičenja je podsticanje studenata na kritičko promišljanje o temi poreske kulture, jačanje svesti o važnosti plaćanja poreza i uključivanje mladih u borbu protiv sive ekonomije. Studenti će kroz debatovanje o primeni stimulativnih i represivnih mera prema poreskim obveznicima imati priliku da se upoznaju s prednostima i nedostacima jednog i drugog pristupa u jačanju fiskalne odgovornosti, i kroz primere i protivargumente izgraditi svoj stav u pogledu najefikasnijeg mehanizma za jačanje poreske kulture u našoj zemlji.

 

Uslovi učešča / pravila takmičenja

Takmičenje je otvoreno za studente treće, četvrte ili pete godine osnovnih studija, kao i postdiplomce svih visokoškolskih ustanova u Srbiji.

 

Zainteresovani studenti se mogu prijaviti u timovima od po dva člana, sa istog ili različitih fakulteta.

Timovi se najpre registruju popunjavanjem prijavnog formulara od 10. novebra do 23. novembra u 23.59h.

 

Timovi koji se uspešno registruju do naznačenog roka će biti podeljeni u dve grupe (afirmativni i negativni), tj. biće im dodeljen zadatak odbrane stimulativnih ili represivnih mera kao mehanizma za suzbijanje sive ekonomije i jačanje poreske kulture - informacija o dodeljenom zadatku biće objavljena od 25. novembra u  12:00h.

 

Da bi kompletirali prijavu, nakon dobijenog zadatka timovi treba da pošalju video zapis (u formi linka za preuzimanje) u trajanju od 3 do 5 minuta na e-mail office@naled.rs, u kojem na struktuiran i uverljiv način izlažu argumente za stranu koju zastupaju, uz kritički osvrt na suparničku tezu, na e-mail office@naled.rs najkasnije do 4. decembra 2020. u 23.59h. Oba člana tima moraju učestvovati u izlaganju zastupljenom u video zapisu. 

Informišite se o detaljnim pravilima takmičenja.

 

Proces selekcije

Na osnovu poslatih prijava i video zapisa, stručni žiri će odabrati finaliste – dva tima (jedan koji zastupa stimulativne, i drugi represivne mere) koji će se na završnom događaju, u drugoj polovini decembra, uživo sučeliti stavove, nakon čega će stručni žiri proglasiti i pobednika.

 

Stručni žiri čine predstavnici Univerziteta u Beogradu, Poreske uprave, NALED-a i drugih relevantnih institucija i organizacija po potrebi.

 

Dodatno, posredstvom Facebook stranice biće organizovano glasanje publike tokom decembra, a tim čiji objavljeni video dobije najviše lajkova na stranici www.facebook.com/NALEDSerbia osvojiće nagradu publike.

 

Nagrade

Najbolji tim po izboru publike dobiće par gejmerskih slušalica. Dva tima koji se plasiraju u finale osvojiće tablet uređaje za sve članove tima. Pobednici takmičenja ostvaruju pravo na plaćenu stručnu praksu u NALED-u i/ili KPMG-u u trajanju od tri meseca (part time angažman, od najmanje 10 dana mesečno u dogovoru s poslodavcem) uz mesečnu nadoknadu od 200 evra neto.  

 

Uvodna panel diskusija: Poreske ili stimulativne mere za jačanje poreske kulture

Početak takmičenja obeležila je eksperska panel diskusija "Poreska kultura u Srbiji i kako je poboljšati" održana 10. novembra, u kojoj su o značaju plaćanja poreza, činiocima poreske kulture i iskustvima u primeni stimulativnih i represivnih mera u cilju jačanja poreske kulture razgovarali Igor Lončarević, partner u kompaniji KPMG i potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju, a u panelu će učestvovati dr Birger Nerre, rukovodilac GIZ projekta Jačanje vladavine prava i mehanizma u borbi protiv korupcije u Moldaviji, Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Centra za velike poreske obveznike Poreske uprave, i prof. dr Gordana Ilić Popov, profesorka Pravnog fakulteta.

 

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Konkurs za najbolji humanitarni rad - 2021
11.06.2021.
1 min

Konkurs za najbolji humanitarni rad - 2021

Takmičenja
Nagradni konkurs za najbolji esej o budućnosti srpsko–američkih odnosa
11.06.2021.
3 min

Nagradni konkurs za najbolji esej o budućnosti srpsko–američkih odnosa

Takmičenja
Konkurs za objavljivanje radova u četvrtom broju časopisa "Politeuma"
21.06.2021.
3 min

Konkurs za objavljivanje radova u četvrtom broju časopisa "Politeuma"

Takmičenja