Vesti

U Matici srpskoj prvi put dodeljene nagrade "Ljubomir Stojanović"

15.11.2021.
2 min

U Matici srpskoj prvi put su dodeljene nagrade "Ljubomir Stojanović" za najbolje masterske radove iz srpkog jezika za studente sa univerziteta u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Nagrada je ustanovljena, kako bi se mladi studenti podstakli da se bave naukom i neguju srpski jezik. 

U Matici srpskoj prvi put dodeljene nagrade

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Novoustanovljenu nagradu Matice srpske, koja nosi ime čuvenog filologa Ljubomira Stojanovića, dobilo je za master radove četvoro studenata iz Beograda, Novog Sada i sa Pala. U radovima srpskim jezikom su se bavili iz različitih uglova, a proučavanje jezika žele da nastave i u budućnosti.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ja iz Republike Srpske dobitnik ove prestižne nagrade, što predstavljam Republiku Srpsku i što Matica srpska briše granice između Srbije, Crne Gore, i Republike Srpske", kaže Dušan Pejić, dobitnik prve nagrade Ljubomir Stojanović.

"Dobiti nagradu koja nosi ime Ljubomira Stojanovića je velika čast i veliki podstrek za dalje bavljenje naukom", dodaje Tamara Đurić, dobitnica druge nagrade Ljubomir Stojanović.

"To je podstrek da nastavim da se bavim naukom o našem jeziku kao student doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu", kaže Maja Stepanov, dobitnica treće nagrade Ljubomir Stojanović.

"Mislim da mi se naučni rad čini primamljivijim i da bih mogla mnogo toga da učinim na tom polju", smatra Marina Bagi, dobitnica treće nagrade Ljubomir Stojanović.

Nagrada "Ljubomir Stojanović" ustanovljena je upravo kako bi podstakli studente da nastave da izučavaju srpski jezik.

"Pokazaćemo stručnoj javnosti i široj populaciji koliko je važno obraćati pažnju na mlađe generacije i negovanje srpkog jezika", ističe prof. dr Isidora Bjelaković, predsednica žirija.

Inače, na konkurs je stiglo 18 radova i profesorka Bjelaković kaže da su svi izuzetnog kvaliteta, što uliva nadu u nove generacije.

 

Izvor: RTV

Kopiraj link

Slični tekstovi

Drugi Fintech Hackathon u ICT HUB-u - Prijavite se
21.06.2017.
2 min

Drugi Fintech Hackathon u ICT HUB-u - Prijavite se

Vesti
Sporazum Grada i Univerziteta o stipendiranju darovitih studenata
22.12.2021.
2 min

Sporazum Grada i Univerziteta o stipendiranju darovitih studenata

Vesti
Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP
19.04.2024.
3 min

Šta može biti ključ uspeha jednog preduznika: Besplatna AP

Vesti