Iskustva drugih

5 žena preduzetnica koje su uspehom zadivile svet

24.12.2021.
3 min

Preduzetništvom su dugo dominirali muškarci, međutim poslednjih desetak godina poslovno okruženje se menja. Žene danas dolaze u prvi plan i postaju uspešne preduzetnice, ostavljajući neizbrisiv trag u mnogim organizacijama i inspirišući milione drugih da slede njihov primer. Neke od najuspešnijih preduzetnica današnjice su:

J.K. RowlingFoto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ursula Burns

Ursula Burns dolazi iz skromnog okruženja. Odrasla je na Menhetnu, gde je njena majka radila dva posla da bi omogućila deci obrazovanje. Berns se izborila sa brojnim teškoćama u životu kako bi stekla diplomu mašinskog inženjera. Karijeru je počela kao pripravnik u kompaniji Xerox - multinacionalnoj korporaciji sa preko 35.000 zaposlenih širom sveta. Njen naporni rad i posvećenost su se isplatili, te je postala glavni izvršni direktor ove kompanije, a put od pripravnika do generalnog direktora kompanije Xerox bio je zaista inspirativan. Ursula je takođe radila na seniorskim pozicijama u kompanijama VEON i Uber, što samo naglašava njen uspeh kao poslovnog lidera. Krajem 2020. godine, njena mreža vredela je više od 1,2 milijarde dolara. 

Oprah Winfrey

Oprah je rođena u siromašnom okruženju u ruralnom Misisipiju. Imala je teško detinjstvo i morala je da počne da radi jako mlada. Međutim, nije dozvolila okolnostima da se ispreče ispred njenih snova. Počela je da radi u lokalnim medijima, te se preselila u Čikago i počela da vodi talk šou AM Chicago, koji je preko noći dosegao ogroman uspeh. Njena mreža sada vredi više od 2,6 milijarde dolara i Oprah je jedna od najuticajnijih žena preduzetnica na svetu.

Michelle Mone

Michelle Mone počela je život preduzetnice od nule. Potiče iz siromašnog domaćinstva u Glazgovu u Škotskoj. U detinjstvu je izgubila brata i morala je da radi da bi izdržavala paralizovanog oca. Radila je kao raznosač novina, a zatim i u prodavnici voća. Kako bi mogla da pokrije troškove, neko vreme je radila i dva posla, međutim nikada nije odustala od svojih snova. Sa sedamnaest godina pridružila se kompaniji Labatt Brewing i postala je direktor prodaje. Nakon toga, postala je poslovni lider, a 2015. godine izabrana je kao član Kuće lordova.

Kat Cole

Kat Cole je prošla teška vremena pre nego što je postala uspešna. Suočena sa teškim detinjstvom, počela je da radi sa 15 godina. Borila se da uskladi 3 posla istovremeno kako bi podmirila račune. Kasnije je postala konobarica u Hooters-u, gde je upoznala nove ljude i naučila fine tehnike poslovanja. Nešto kasnije, postala je predsednica maloprodajnog pekarskog giganta, kompanije Cinnabon. Trenutno je direktor grupe Focus Brands i jedna od najuticajnijih žena preduzetnica.

J.K. Rowling

J.K.Rowling, svetski poznata autorka serijala knjiga o Hariju Poteru, svakako je među najuspešnijim ženama. Međutim, na tom putu morala je da se suoči sa brojnim izazovima. Kao samohrana majka, bila je dugo bez posla i oslanjala se na socijalne beneficije tokom ove faze svog života. Njene romane odbilo je stotine izdavača, ali ona nije odustala. Nakon objavljivanja prve knjige o Hariju Poteru, postala je prvi pisac milijarder na svetu. 

Ovo je samo kraća lista inspirativnih priča o ženama koje su krenule od nule, a došle do potpune dominacije na pozicijama koje su nekada smatrane “muškim”. Istraživanja iz 2021. godine pokazuju da su od 582 miliona preduzetnika u svetu, 252 miliona žene, a predviđa se da će ta statistika samo rasti u narednih par godina. 

Ako imaš neku preduzetnicu koja je tvoj lični favorit a nismo je naveli, napiši nam u komentaru. ☺

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

10 stvari koje je bitno da znaš pre nego što izabereš frilensing
10.04.2020.
4 min

10 stvari koje je bitno da znaš pre nego što izabereš frilensing

Iskustva drugih
5 rečenica kojima sabotiramo sami sebe: ko je kriv za naše (ne)uspehe?
23.06.2020.
5 min

5 rečenica kojima sabotiramo sami sebe: ko je kriv za naše (ne)uspehe?

Iskustva drugih
Kako je raditi praksu u Infostudu?
16.10.2020.
6 min

Kako je raditi praksu u Infostudu?

Iskustva drugih