Iskustva drugih

Programer na sajtu Startuj.com: Do prvog posla u IT-ju preko takmičenja i prakse

26.01.2024.
6 min

Često se čuje da za IT-jevce nema zime i da vrlo lako dolaze do posla. Međutim, mnogi mladi IT-jevci smatraju da nije baš sve “med i mleko” i da treba dosta truda da bi se, za nekog ko nema iskustva, prava šansa ukazala.

Programer na sajtu Startuj.com: Do prvog posla u IT-ju preko takmičenja i prakse

Na kakve izazove nailaze mladi programeri, kako se dolazi do posla u okviru kompanije odmah nakon školovanja i šta je potrebno da bi se mlad čovek razvijao u ovoj oblasti priča nam Mateja Šefčić, backend developer na sajtu Startuj.com. Na komenatar da mnogi hrle u IT jer misle da će se tako lakše zaposliti, Mateja kaže da ima puno istine u toj konstataciji.

- Gotovo svi koje poznajem i za koje znam da su od početka imali jasno interesovanje za IT, pronalazili se u nekoj oblasti, a pored toga bili posvećeni učenju i razvoju svojih veština, na kraju su našli posao u struci, kaže Mateja.

- Iz ličnog iskustva, kao i iz toga što sam čuo od drugih, može se reći da većina uspešnih priča ima sličan tok. Početnici obično steknu osnovno znanje kroz formalno obrazovanje ili samoobrazovanje putem interneta. Fokusiraju se na određenu oblast kao što su web development, embedded sistemi, AI, cybersecurity, DevOps, uče programski jezik i veštine koje su im potrebne za tu oblast, učestvuju na takmičenjima ili hakatonima, obogaćuju svoj CV i GitHub repozitorijum sa sopstvenim "vežba" projektima i nakon toga konkurišu za praksu u nekoj kompaniji, priča ovaj mladi programer.

On savetuje mladim kolegama da pre konkurisanja potraže savet i pomoć oko pisanja CV-a i saznaju kako izgleda razgovor za posao.

- Kao početnik, imao sam prilike da pričam sa prijateljima koji imaju više iskustva i ti razgovori su mi značajno pomogli u odabiru svog karijernog puta.

Praksa je prilika da svoje znanje i motivaciju pokažemo poslodavcu koji bi nam kasnije mogao ponuditi posao. To je takođe prilika da se bolje upoznamo sa kompanijom i radnim okruženjem. Tu se pruża mogućnost da proširimo svoje znanje u radu, uz podršku mentora koji će nas provesti kroz razne situacije sa kojim ćemo se sustretati u svom poslu.

Do posla preko prakse i takmičenja

Mateja kaže da je vrlo rano otkrio da ga IT zanima.

- Pri kraju osnovne škole počeo sam da se interesujem za programiranje. Završio sam IT smer u srednjoj školi i nakon toga osnovne studije na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici. Za vreme studiranja sam imao priliku da učestvujem u BizKod takmičenju koje organizuje Inspira grupa, a par meseci kasnije konkurisao za praksu u Infostudu. Praksa se sastojala iz dva dela. Prvi deo su bile obuke u vidu predavanja koje su nam držali mentori. Tu nam se pružila prilika da naučimo nešto o osnovama Symfony-ja (PHP framework), Docker-a, Git-a i MySQL-a. U drugom delu sam sa dvojicom kolega sa prakse radio na zadatom projektu. Razvoj smo radili po SCRUM metodologiji uz koordinisanje i pomoć mentora. Nakon obavljene prakse dobio sam stipendiju Inspira grupe, a pri kraju studija dobio sam posao u Startuj.com, na poziciji backend web developer-a.

Kaže da osoba na ovoj poziciji ima odgovornost da razvija i održava funkcionalnost serverne strane aplikacije. To podrazumeva pisanje koda koji se izvršava na serveru, uključujući zadatke kao što su rad sa bazom podataka, implementacija biznis logike, komunikacija sa drugim servisima, kreiranje API-ja, osiguravanje bezbednosti sistema, optimizacija performansi sistema, ažuriranje biblioteka, i slično. Ove aktivnosti se dešavaju u pozadini i nisu vidljive korisniku. Pored toga, svakodnevno sarađuje sa drugim backend i frontend developerima, radi deljenja znanja, koordinacije zadatka i usklađivanja koda, ali i sa drugim članovima tima poput product managera u razvoju proizvoda.

Programiranje vežba strpljenje

Sumirajući svoje utiske u radu za sajt Startuj.com, ovaj mladić kaže:

- Uskoro će biti godinu i po dana kako sam na ovom poslu. Dosta toga sam naučio rešavanjem problema sa kojima sam se susretao, samostalnim učenjem putem interneta, ali i kroz saradnju i razmenu iskustva sa drugim kolegama. Znanje koje sam stekao nije isključivo iz oblasti koje su usko vezane za moju poziciju, već sam proširio znanje i o širim aspektima funkcionisanja nekog biznisa.

Dodaje da je i vremenom postao sigurniji i lakše se snalazi u svom poslu.

- Proširio sam vidike i promenio način pristupa rešavanja zadataka, ali se i dalje susrećem sa novim izazovima. Ovo je struka koja zahteva konstantno učenje i usavršavanje. Ubrzan razvoj nauke i tehnike zahteva da neprestano budemo u koraku sa standardima. Pored toga, rastu i očekivanja koja moji nadređeni imaju od mene, jer se očekuje da sam sa dosadašnjim iskustvom i stečenim znanjem dorastao složenijim poslovima.

Aktuelni planovi su mi najviše vezani za dalje učenje i usavršavanje. Rad u kompaniji dobra je prilika za sticanje stručnog znanja, ali i drugih veština, socijalnih, pre svega. Kakvi će mi se putevi i mogućnosti kasnije otvoriti, videćemo.

Mateja kaže da njegov izbor srednje škole nije bio slučajan. Sve što je bilo vezano za računare i tehniku ga je privlačilo.

- U tom uzrastu važno je prepoznati šta je to zanimanje za računare, a da se to ne svodi samo na ljubav prema igricama. Moje interesovanje za IT odredilo je i moje dalje školovanje. Posao koji trenutno radim bio je logičan sled stvari. Nalazim zadovoljstvo u njemu i mislim da se tu dobro snalazim. Motiviše me i to što znam da u njemu imam perspektivu da dalje napredujem, ističe ovaj mlad programer.

Da bi neko prepoznao da li je IT nešto čime bi se bavio, prvo mora da se susretne sa osnovnim konceptima IT-a. Tek nakon što se oproba u rešavanju nekih zadataka i shvati šta sve uključuje ova struka moći će da zaključi da li za to ima interesovanja i sklonosti. Za onoga ko se opredeli da nastavi dalje sa učenjem, potrebno je i analitičko razmišljanje, strpljenje i upornost, zaključuje Mateja.

Kopiraj link

Marija Vasić

Marija je mama, humanitarac i novinar.