Iskustva drugih

Kako sam se zaposlio nakon volontiranja

08.08.2022.
5 min

Kako doći do posla i steći radno iskustvo - pitanja su kojima se često bavimo. Zbog čega si u prednosti ako radiš tokom studiranja i u kojoj meri su vannastavne aktivnosti ulazna karta za pronalazak posla, razgovarali smo i sa Izabelom Blažević, HR Business Partner-om Infostuda.

Kako sam se zaposlio nakon volontiranja

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Tom prilikom, Izabela nam je rekla da kada poslodavci vide da mlada osoba ima iskustvo u volontiranju ili radu u nekoj organizaciji oni u startu znaju da ta osoba već ima razvijene praktične veštine.

U poslednje vreme dosta govorimo o volontiranju i pored humanosti koja se odnosi na ovaj način rada, želeli smo da spomenemo da je i nakon volontiranja moguće zaposlenje.

Razgovarali smo sa nekoliko sagovornika koji su za Startuj.infostud.com podelili svoje iskustvo o tome kako ih je volontiranje dovelo do zaposlenja.

Da li se volontiranje isplati?

Ana Vujkov (25) je pedagoškinja koja se na volontiranje odlučila zato što po završteku osnovnih studija nije mogla da pronađe posao, a trebalo joj je nešto da ispuni vreme do završetka mastera. Nakon osnovnih studija je volontirala u vrtiću u kojem je, kada je završila fakultet, dobila zaposlenje.

- Nakon volontiranja sam se posvetila završavanju mastera, a posle završenih master studija sam se javila pedagogu i psihologu ustanove u kojoj sam volontirala i oni su me zaposlili. Zapamtili su me po lepom, tako da sam posao dobila vrlo ‘lako’.

Ana kaže da je nakon volontiranja dobila feedback i preporuku od poslodavca.

- Mislim da ono što me je izdvojilo jeste činjenica da sam vredna i da se ne plašim novih radnih zadataka, da sam spremna da pomognem i ‘uskočim’ kada je situacija takva da je potrebna dodatna pomoć i to što sam spremna da učim.

Ana poručuje mladima koji se premišljaju da li volontirati ili ne da je jako važno da procene da li se njihovo angažovanje ceni, ali i da uvide razliku između volontiranja i iskorišćavanja i da prekinu onog momenta kada prestane da im bude prijatno.

- Kada ste u pravoj firmi i kada ste okruženi ljudima koji primećuju i cene vaš trud, volontiranje će vam se kad tad isplatiti.

Posvećenost, ozbiljnost i istrajnost

Novak Stanišić (33) po profesiji pedagog kaže da ga je na volontiranje motivisala želja da pomogne onima kojima je to potrebno, a i da stekne dodatno iskustvo.

- Želeo sam da imam što više iskustva da bih bio konkurentniji na tržištu rada, ali i da dopunim svoju praksu sa fakulteta.

Novak je volontirao u okviru nekoliko nevladinih organizacija i na velikom broju projekata.

- Volontiranjem sam počeo da se bavim još 2009. godine i od tada neprestano volontiram. U međuvremenu sam pronašao i stalan posao, ali nisam prestao da volontiram. Prva iskustva sa volontiranjem imao sam u Karitasu da bih nastavio u Volonterskom centru Vojvodine, Muzeju grada Novog Sada i Infopolis omladinskom info centru.

Novak je nakon dužeg perioda volontiranja u Infopolisu dobio posao koordinatora centra gde i dalje radi.

- Moj put do tog mesta je bio pun uspona i padova i bilo je trenutaka kada sam mislio da ću napustiti Infopolis, međutim tada sam malo po malo prevazilazio teškoće i uspeo da ostanem na tom mestu.

Novak smatra da ga je od ostalih volontera izdvojila njegova posvećenost, ozbiljnost i istrajnost da postigne sve ono što je trebalo da bude urađeno.

- Volonteri su dolazili i odlazili, a ja sam ostajao sa svakom novom generacijom, prenosio im svoja iskustva i to se podiglo na viši nivo mojim stalnim zaposlenjem.

Prečica do zaposlenja?

Dejana Jovićević je studentkinja Fakulteta veterinarske medicine i na volontiranje se odlučila zato što je želela da uđe u posao i da savlada praktični rad. Volontirala je u veterinarskoj ambulanti dve godine pre nego što su joj ponudili posao.

- Volontiranjem sam razvila sve veštine bitne za moje buduće zanimanje (pravilno uzimanje anamneze, razgovor sa vlasnikom, pravilan redosled pregleda, pravi način do postavljanja tačne dijagnoze, terapiranje raznih vrsta životinja).

Poslodavci su uvideli Dejaninu spremnost za rad i to ju je izdvojilo od ostalih volontera, navodi naša sagovornica.

- Jako brzo učim i usavršavam nove veštine i poslodavci su uvideli da sam im značajna kao pomoć. Takođe, znali su da mi je potreban novac i da ne mogu toliko često da volontiram zbog neplaćenog rada.

Dejana poručuje mladima da pronađu poslodavca koji će ih stvarno učiti budućem zanimanju jer je praksa najbitnija.

- Kada imaš radnog iskustva, lakše se dolazi do zaposlenja nakon fakulteta, a to je ono što svako od nas želi, pogotovo kada smo svedoci da mladi sve teže dolaze do posla nakon fakulteta.

Bogati smo onoliko koliko imamo iskustva. Svako iskustvo nas nauči nekim novim stvarima, veštinama, upoznamo nove ljude, otkrivamo našu ličnost, osobine. Počnite sa malim koracima, jer upravo ti mali koraci vode do velikih promena.

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.