Iskustva drugih

Od studentske angažovanosti do posla

21.07.2023.
6 min

Ulazak na tržište rada je veoma važan trenutak u životu gotovo svake mlade osobe. Danas, u svetu velikih očekivanja poslodavaca, studenti se često suočavaju sa problemom izdvajanja među konkurencijom. Međutim, primer jedne mlade studentkinje nam pokazuje da studentska angažovanost u okviru studentskih organizacija može da donese pozitivne rezultate.

Od studentske angažovanosti do posla

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Milica Buha, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Beogradu je u razgovoru za naš blog opisala svoj profesionalni uspon od organizacije u okviru fakulteta, do radnog mesta u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM). Tokom studija se, kako kaže, trudila da razvije jaku osnovu u poslovnoj komunikaciji, što je bio temelj za njen napredak.

MilicaFoto: Darko Ilić

- Sam put je bio kombinacija akademskog znanja i praktičnih iskustava koja sam sticala kroz saradnju sa privredom kroz različite projekte. To mi je pomoglo da razumem različite industrije, način na koji one funkcionišu, ali i da razvijem kritičko razmišljanje i sa različitih aspekata sagledam rešavanje problema. Tokom studiranja upoznala sam se iz prve ruke sa Srpskom asocijacijom menadžera i svidela mi se širina oblasti koju rad u udruženju pokriva: od vođenja projekata, preko organizacije događaja, do prilike da čujete i naučite mnogo od najboljih iz privrede. To je bio i moj najveći motiv da se oprobam u takvom okruženju – kaže Buha.

Mreža kontakata kao temelj uspeha u karijeri

Neretko se dešava da poznanstva koja ostvarimo tokom svog životnog veka mogu da budu korisna, kako na socijalnom, tako i na poslovnom planu. Ova mlada studentkinja smatra da su mreže kontakata ključne za sticanje prilika i profesionalno usavršavanje. Osim toga što, kako kaže, pomažu u sticanju uvida o sopstvenim kompetencijama i tržištu radne snage, one  takođe pomažu i u identifikovanju budućih potencijalnih radnih mesta.

- Kroz rad u Centru za saradnju sa privredom imala sam prilike da sarađujem sa istaknutim menadžerima i kompanijama i organizujem različite aktivnosti za studente kao što su gostujuća predavanja, terenske posete, panel diskusije i slično.

Prilagođavanje, kao odgovor na globalnu pandemiju, kroz digitalnu transformaciju tadašnjih projekata dovelo je do zajedničkog podkasta Srpske asocijacije menadžera i Ekonomskog fakulteta u Beogradu pod nazivom EKOF & SAM Business Talks. Upravo ovaj projekat je bio platforma za povezivanje sa Jelenom Bulatović, izvršnom direktorkom i Danijelom Rakić, direktorkom komunikacija u Srpskoj asocijaciji menadžera, u čiji tim sam kasnije pozvana da se pridružim – dodala je Buha.

Osim toga, Milica je naglasila i da su se za njen posao u Srpskoj asocijaciji menadžera, kako kaže „poklopile kockice“ jer je u tom trenutku bio potreban neko ko brzo uči, poznaje privredu i snalazi se u digitalnom marketingu, a uz sve to poseduje i određene veštine koje se poklapaju sa standardima i potrebama poslodavca.

Odricanje kao sastavni deo puta ka uspehu

Na naše pitanje koliko je teško pronaći ravnotežu između studentskih aktivnosti i samog posla, Milica je objasnila da je taj balans teško pronašla, ali i da je za nju to bio izazov, koji je zahtevao pažljivo planiranje i određivanje prioriteta.

- Odricanje je bilo sastavni deo toga, u različitim fazama su različiti aspekti morali da ispaštaju, samim tim je bilo neophodno praviti dobre izbore. Sa druge strane ceo proces je imao i svoje benefite u razvoju „soft skills“ kao što su upravljanje vremenom, tehnike unapređenja efikasnosti, pravljenje liste prioriteta, odvajanje bitnog od hitnog itd. Odricanje vas stavlja u poziciju u kojoj mislite da nemate izbora i da od nečega morate da odustanete. Da bih se izborila sa odustajanjem, formirala sam fleksibilan vremenski okvir u kome nema striktnih vremenskih ograničenja i ciljeva. Usvajanjem fleksibilnog vremenskog okvira mogla sam da prihvatim fluidniji pristup postizanju svojih ciljeva, što mi je omogućio da napravim prostor za neočekivane izazove i postavim realna očekivanja – objasnila je Buha.

Snaga timskog duha – ključ uspešne karijere

Rad u grupi često omogućava bolju podelu poslova, razmenu znanja i veština i efikasno rešavanje problema. Osim što stvara osećaj podrške i pripadnosti, timski rad okuplja ljude oko zajedničkog cilja, radi postizanja uspeha. Milica nam je u razgovoru za Startuj.infostud.com objasnila koliko je u okviru Centra za saradnju sa privredom bilo važno negovanje takve atmosfere.

- Verujem da je ono što je naš tim činilo posebnim, bila naša zajednička snaga i prioritizacija kolektivnih dostignuća, umesto individualnih kvaliteta. Kada imate dobar funkcionalan tim, svaki individualni uspeh se slavi kao zajednički. Moje kolege iz tima Centra za saradnju sa privredom su sjajni profesionalci i bilo mi je veliko zadovoljstvo što smo zajedno radili na mnogim projektima – kaže Buha.

„Proaktivnost je ono što te izdvaja iz mase“

Za kraj, pitali smo Milicu koji su to saveti koji su njoj u njenom ličnom iskustvu bili najkorisniji i koje savete bi ona sada preporučila drugima koji žele da napreduju u svojoj karijeri.

- Najkorisniji saveti koje sam dobila i koje bih sada prosledila drugim studentima koji žele da napreduju u karijeri su: aktivno se angažujte u vannastavnim aktivnostima i projektima koji su vezani za vaše polje interesovanja pogotovo na završnim godinama studija kada imate adekvatno znanje i razumevanje privrede i izgradite jaku mrežu kontakata sa profesorima, stručnjacima iz industrije i kolegama. Proaktivnost je ono što će vas izdvojiti iz mase. Takođe, savetovala bih da u prvim koracima u svetu biznisa prihvatate nove izazove, projekte i sve prilike gde možete da učite, da se usavršavate da bi mogli da pratite trendove. Poslodavci vole posvećene zaposlene, ali i zaposlene koji imaju radoznalost i spremnost da i dalje uče i da se usavršavaju – ističe Buha.

Da se upornost i aktivno učešće u vannastavnim aktivnostima isplate, svedoči nam priča ove studentkinje. Uspeh je rezultat njene hrabrosti da se istakne među brojnim kolegama i iskoristi priliku za sticanje znanja, iskustva i veština. Neka njena priča bude tvoj podstrek da radiš na sebi, sanjaš velike snove i pokažeš svetu šta sve možeš da postigneš.

Kopiraj link

Hristina Kovačević

U toku studiranja na Fakultetu političkih nauka, pisala sam za više različitih medijskih kuća. Pored pisanja, u slobodno vreme volim da čitam, fotografišem i da se družim sa ljudima.

Slični tekstovi

Maša je iz Rusije došla kao student, a danas živi u Srbiji i ima svoj onlajn kurs ruskog jezika jedinstven na Balkanu
15.03.2024.
5 min

Maša je iz Rusije došla kao student, a danas živi u Srbiji i ima svoj onlajn kurs ruskog jezika jedinstven na Balkanu

Iskustva drugih
Da li si čuo za Male proizvođače hrane? Ona je ih okupila i ostvarila mnoge snove
09.03.2024.
5 min

Da li si čuo za Male proizvođače hrane? Ona je ih okupila i ostvarila mnoge snove

Iskustva drugih
Programer na sajtu Startuj.com: Do prvog posla u IT-ju preko takmičenja i prakse
26.01.2024.
6 min

Programer na sajtu Startuj.com: Do prvog posla u IT-ju preko takmičenja i prakse

Iskustva drugih