Obrazovanje

28 saveta za upravljanje vremenom u učenju

14.03.2013.
7 min

Pred vama se nalazi 28 najvažnijih saveta za efikasno upravljanje vremenom u učenju:

1. Važne ativnosti u učenju obavljajte rano ujutru jer se vreme za obavljanje teških zadataka pronalazi sve teže kako dan odmiče.

2. Počnite dan sa pozitivnim razmišljanjem. Pokušajte da mislite o pozitivnim stvarima na samom početku dana. Ovo će vam pomoći da uđete u pozitivno stanje svesti.

3. Imajte lagani doručak bez žurbe i krenite na učenje relaksirani. Dobar doručak će vam dati energiju potrebnu za dan pred vama.

4. Počnite rad što je češće moguće u isto doba dana. Ljudska bića su podložna navikama. Uslovite sami sebe kako biste započeli posao u određeno doba dana.

5. Pokušajte da izbegnete jutarnje navike. Gledajte da izbegnete ili sprečite jutarnje rituale kao što su slušanje vesti, gledanje televizijskog programa, čitanje novina i slično. Prebacite ove aktivnosti u manje produktivan period dana kao što je pauza za ručak ili kasno popodne.Mobilni

 

6. Isključite sve sadržaje na računaru koji nisu povezani sa obrazovnim sadržajem dok učite. Ne dozvolite da vas četovanje ili primanje elektronske pošte poremeti u učenju. Odvojite vreme za slanje i primanje mejlova. Dva termina dnevno su sasvim dovoljna.

7. Izbegavajte slanje SMS poruka i priču telefonom u vreme učenja. Mogu vas značajno poremetiti. U periodu pauze ova aktvnost je dozvoljena.

8. Dobro poređajte prioritete. Napravite razliku između hitnog i važnog. Hitno može vrlo često biti "ćorak" koji vam samo oduzima vreme. Česta greška je da se energija gubi na hitne poslove i da se sve ostalo ostavlja po strani. Radite na tome da smanjite hitne zadatke koje morate obaviti da biste imali vremena za važne.
Označavanje ili podvlačenje ciljeva na vašoj listi obaveza može vam pomoći da važne stvari ne postanu hitne.

9. Završite započeti zadatak pre nego što pređete na nešto drugo. Razmislite na trenutak koliko je vremena potrebno za pripremu važnog zadatka. Ukoliko zadatak prekinete na pola puta, postoji velika šansa da ćete morati da ponovite ovaj pripremni deo posla. Treba izbegavati prelazak sa jednog posla na drugi i rezervisati dovoljno vremena da bi se važan zadatak završio. Ukoliko je prekid neizbežan, napravite belešku o stvarima koje će vas podsetiti na to o čemu se radi, po povratku na ovaj zadatak. To će vam uštedeti dosta vremena.

10. Ne posmatrajte radni sto kao mesto za odlaganje papira. Papiri mogu da vam oduzmu sat dnevno ako stalno nešto tražite i ako vas to stalno ometa. Mnogi ljudi imaju naviku da im radni sto postane gomila spiskova obaveza, dokumenata, pisama, telefonskih poruka itd.

11. Zadatke sa kojima se suočavate, rešavajte postupno. Nikako ne čekajte da se nagomilaju kako biste tek tada počeli da ih rešavate.

12. Razmotrite vaše biološko vreme. To je vreme dana kada se osećate najbolje. Da li ste ranoranilac, noćna ptica ili najbolje funkcionišete popodne? Efikasno upravljanje vremenom je kada znate kad ste u najboljoj formi i kada to vreme koristite za ono što je bitno.

13. Uradite pravu stvar. Istaknuti ekspert iz oblasti menadžmenta Peter Druker kaže: "Uraditi pravu stvar je važnije, nego da stvari radite kako treba." Uraditi pravu stvar znači uspešnost, obavljanje stvari znači efikasnost. Prvo se usredsredite na uspešnost (prepoznajte pravu stvar), a onda se koncentrišite na efikasnost (da radite kako treba).

14. Nemojte biti perfekcionista. Ne postoji apsolutno savršena osoba. Treba da težite da stvari koje radite budu blizu savršenstva, ali perfekcionizam, nepotrebno poklanjanje pažnje detaljima, može biti forma odlaganja zadataka.

15. Izbegavajte neplanirane aktivnosti. Svi ponekada dobijemo nagon da iznenada uradimo nešto dugačije prilikom učenja, npr. da telefoniramo i nakratko porazgovaramo. Kao pravilo, vaš učinak će biti smanjen zbog takvog ponašanja jer vas za trenutak odvlači od prioriteta.

16. Koristite pauzu u određeno vreme i zadržite dobar tempo rada. Uvek ima vremena za pauzu. Intenzivan rad u dužem vremenskom periodu se ne isplati. Vaša koncentracija i efikasnost se smanjuju i počinjete da pravite greške. Pauze nikad ne treba posmatrati kao gubitak vremena. One su zaista neophodne. Najbolje je imati regularne, kratke pauze. Ovo će vam obnoviti energiju za zadatak kojim se bavite.

17. Nabavite rokovnik gde može voditi računa o svom vremenu. Zapisujte aktivnosti, obaveze i događaje da biste memoriju oslobodili za učenje.
Možete koristiti i dnevnik.

 

Kako učiti efikasno

Dnevnik bi trebalo da sadrži glavnu listu (uradiću ga vremenom), dnevnu listu (uradiću danas) i podsetnik. Dnevnik može biti papir ili lični planer, šta god vama odgovara, ali trebalo bi da obuhvati i poslovne i kućne obaveze i da bude mali i prenosiv.

18. Dodatno vreme možete pronaći ako odredite dan u nedelji kada ustajete sat vremena pre ili krećete na spavanje sat kasnije nego obično.

19. Naučite da kažete "ne". Jedna od najkraćih reči koju je najteže izgovoriti. Koncentrisanje na zadatke vam može pomoći. Ograničavanje vremena za važne stavri, ali često neplanirane, kao što su porodica i prijatelji, takođe može da pomogne. Kao prvo, morate biti ubeđeni da ste i vi i vaši prioriteti važni - čini se da je to najteži deo u učenju da kažete "ne". Kada jednom postanete ubeđeni u tu važnost, reći "ne" nevažnim stvarima u životu, postaje jednostavnije.

20. Dobro iskoristite višak vremena. Povremeno će vam se pojaviti neki višak vremena. Iskoristite ovo vreme za rutinske zadatke ili za planiranje.

21. Razmislite o vremenu u toku dana kada možete očekivati najviše "prekidanja". Planirajte svoje aktivnosti između ovih delova dana, tako da zadatke možete izvršavati bez uznemiravanja i na razuman i racionalan način.

22. Manji nedovršen posao završite na kraju dana. Pokušajte da završite manji, nedovršen posao (čitanje mejlova, sređivanje stana, telefoniranje prijateljima i sl) posle završetka učenja.

23. Jedan sat u nedelji posvetiti se uređenju sobe, radnog prostora. Urednost osigurava preglednost, a preglednost omogućava upravljanje vremenom.

24. Ako se suočite sa kriznom situacijom, zapitajte se zašto se to dogodilo i odredite glavni razlog. Svaka krizna situacija ima glavni razlog. Većina kriznih situacija su se dešavale i pre. Ne dozvolite da se ponove.

25. Nikad nemojte potpuno da popunite sve dane i sate u nedelji. Ostavite prostora za hitne stvari koje mogu da iskrsnu.

26. Na kraju svakog radnog dana pripremite se za sledeći radni dan.

27. Završite učenje sa pozitivnim stanjem duha. Dozvolite sebi da se osećate zadovoljno nakon što ste završili učenje. Zaboravite na svoje muke i radujte se zbog uspeha koji ste ostvarili tog dana.

28. Pridržavajte se plana trošenja vremena jer je u suprotnom beskoristan.

Preuzeto iz "Vodič za učenje" LINKgroup

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Kopiraj link

Slični tekstovi

Studije bez stresa - ipak je moguće!
20.01.2020.
6 min

Studije bez stresa - ipak je moguće!

Obrazovanje
Kako prevazići psihičke probleme koji mogu da nastanu kao posledica studiranja
06.10.2020.
5 min

Kako prevazići psihičke probleme koji mogu da nastanu kao posledica studiranja

Obrazovanje
Nemački jezik  -  Zertifikat Deutsch (ZD)
23.09.2008.
1 min

Nemački jezik - Zertifikat Deutsch (ZD)

Obrazovanje