Obrazovanje

3 saveta kako da naučite strani jezik

25.01.2022.
3 min

Postoje različiti motivi iza učenja stranih jezika. Jedni ih vide kao poslovnu prednost, drugi kao zanimanje, a za treće je učenje jezika hobi i uživanje procesu novih saznanja. Bilo da su vaši motivi prvi, drugi ili treći, jedno je sigurno - učenjem jednog novog jezika, upoznajete čitavu jednu kulturu, jer razumevanje jezika, je mnogo više od poznavanja reči u rečniku.

Učenje stranih jezika

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Kako onda jednu tako kompleksnu materiju kao što je jezik savladati na najdelotvorniji način?

Savet 1: Svaki naredni jezik ćete naučiti brže nego prethodni

Učenje jezika je nadovezivanje znanja. Ukoliko savladate jedan jezik, šanse da ćete u narednom koji učite pronaći sličnosti su velike - bilo na polju gramatike, semantike složenica, deljenih reči, itd. Ukoliko ste savladali jedan od jezika u okviru jezičke porodice, već je potpuno izvesno da će vam svaki naredni jezik iz te iste porodice biti mnogo jednostavniji. Ukoliko već znate engleski, nemački ćete jednostavnije savladati.

Savet 2: Budite u svakodnevnom kontaktu sa jezikom

Čak iako ne živite u zemlji u kojoj je jezik koji učite većinski ili bar delimično zastupljen, tako da ga možete čuti u svom okruženju, kreirajte sami te uslove. Evo i nekoliko predloga:

  1. Slušajte podkaste na tom jeziku

Na svim dobro poznatim platformama kao što su na primer Spotify ili Deezer postoje jezički podkasti, bilo da su namenjeni ljudima koji uče jezik, bilo da su sadržaji snimljeni za native publiku. Ukoliko nemate vremena da aktivno slušate, pustite u pozadini da se vrti. Možda nećete naučiti novu reč, ali će vam jezik lakše ulaziti “pod kožu”, učićete izgovor i mnogo ćete fluentnije izgovarati reči.

  1. Slušajte dnevne aktuelnosti

Pratite vesti zemlje/zemalja gde je taj jezik većinski zastupljen. Na taj način ćete lakše upoznati kulturu, biti u toku sa dnevnim dešavanjima, usvojiti terminologiju koju koriste u svakodnevnom govoru. Ovaj sadžaj možete pratiti preko online radio emitera, na YouTube-u, preko kablovskih kanala na TV-u, itd.

  1. Komunicirajte u okviru onlajn zajednice

Otkrijte FB grupu, forum ili neko treće organizovano onlajn mesto u okviru koga biste sa ljudima na svakodnevnom nivou mogli da vršite konverzaciju i imate neku vrstu prijatelja za dopisivanje i konverzaciju. Na taj način, kroz realnu upotrebu jezika i svakonevnu interakciju, ćete se mnogo lakše oslobađati da u svakodnevnom govoru koristite jezik. Jednom kada razbijete tu barijeru, više je nećete ponovno imati.

Savet 3: Postavite merljive ciljeve

Kako je u procesu učenja jezika najbitnija stavka kontinuitet, a on često ume da bude uzdrman padom motivacije, potrudite se da uvek budete u skladu sa svojim ciljevima i stalno sebe podsećajte na njih. Primeri dobro postavljenih ciljeva:

  • Do kraja ovog meseca savladati 100 novih reči
  • Do kraja drugog meseca učenja pročitati knjižicu za osnovni nivo učenja i savladati sve nove reči, itd
Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."