Obrazovanje

5 stvari koje možeš da uradiš kako bi sačuvao mentalno zdravlje tokom studiranja

04.06.2021.
6 min

Kada se završe studije i uslede problemi poput potrage za poslom, prvog zaposlenja, prvog odlaska sa posla i generalno izazova “odraslih”, studenti počinju da razumevaju onu dobro poznatu rečenicu “Ćuti, najlepše ti je dok si student”, koja nas je toliko nervirala dok smo mislili da je spremanje ispita najteža stvar ikada. Ipak, (skoro) svaki student koji je završio fakultet, u jednom momentu se i sam prisetio ove rečenice i konačno shvatio njenu suštinu – nije uvek bilo lako, ali je uvek bilo lepo. 

Mentalno zdravlje

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Razume se, svakom je svoja muka najteža i to što za nekoliko godina nećemo ove probleme videti kao takve, ne umanjuje njihovu sadašnju veličinu, kao ni njihov značaj. Studiranje ume da bude izuzetno stresno i, ukoliko ne prepoznamo kada je vreme da pritisnemo kočnicu i razmislimo o sopstvenom mentalnom zdravlju, možemo da izazovemo ozbiljne probleme koji će se kasnije manifestovati. To može biti potpuno gubljenje volje za bavljenjem poslom za koji se školujemo, napuštanje fakulteta na sredini ili pred kraj studija usled osećaja iscrpljenosti i bezvoljnosti, prokrastinacije i animoziteta prema stvarima koje su nam nekada pričinjavale zadovoljstvo. Takođe, zanemarivanje mentalnog zdravlja zarad dobrih ocena i očekivanja, može dovesti i do dubljih problema poput pojave anksioznosti i/ili depresije usled “neuspeha”, a sve ove psihičke posledice mogu da se reflektuju i na fizički način tako što može doći do naglog mršavljenja ili gojaznosti, problema sa kožom itd. 

Dakle – mentalno zdravlje nije “samo nešto što se dešava u našoj glavi”, već ozbiljna stvar koja bitno utiče na kvalitet našeg života, jer zahvaljujući onome što se dešava u našoj glavi, kreiramo fizički svet u kome živimo. Zato je poslednja stvar koju želimo, da budemo sebi loše društvo. :)

Evo kojih pet stvari možeš da uradiš kako bi olakšao svoje studiranje i sačuvao mentalno zdravlje tokom studija:

#1 Ne dozvoli drugima da planiraju tvoje planove.

U pozadini stresa i panike tokom studija se nalazi strah od neuspeha. Strah da nećemo uspeti ono što smo naumili, a što je još važnije (da ne kažemo strašnije), da nećemo ispuniti očekivanja. Ubica mentalnog zdravlja broj jedan je poređenje sa drugima. Jako je važno da razumemo da nemamo svi iste sposobnosti, niti vodimo isti život. Neki tokom studija paralelno rade, neki volontiraju, neki su fokusirani isključivo na faks, neki su kampanjci, neki su naučeni da uče redovno, nekima je sve ispod desetke neprihvatljivo, nekima je i šest super, neki žive u studentskom domu, neki sa roditeljima, a neki sami – svi ovi faktori utiču na studiranje. Niko osim nas ne može da zna šta sve okupira naše vreme i nikome nismo dužni da objašnjavamo zbog čega nam je stresno da očistimo godinu u junu, umesto u oktobru. Napiši na papir svoj cilj – npr. želim da očistim godinu u roku. Skroz je u redu da ne izađeš na ispit u ovom roku ako “znaš da ne znaš” (ali budi oprezan sa time, ovaj osećaj zna da se osladi) i nemoj da osećaš grižu savesti zbog toga. Isplaniraj se bolje za sledeći put i izađi kada se budeš osećao sigurnije.

#2 Ostavi knjigu kada vidiš da ti ne ide.

Svako od nas ima loš dan i dan kada mu prosto ništa ne ide od ruke. Kao za inat, to je obično onda kada baš moramo da učimo jer smo u stiskavcu sa vremenom! Ubica mentalnog zdravlja broj dva je osećaj moranja. Ne moraš ništa! Zaista, ali zaista, ne činimo sebi uslugu tako što sedimo i gledamo u jedan pasus sat vremena i preispitujemo se da li mi možda nismo dovoljno sposobni za fakultet. Ustani, napuni baterije i vrati se kada budeš spreman. Naučićeš više, a sebi ćeš biti zahvalan. 

#3 Ne zapostavljaj hobi, trening, prijatelje i porodicu.

Ubica mentalnog zdravlja broj tri je ne mogu, moram da učim. Lepo je videti najbolji auto, ali zaista – da li smo nekada videli da je auto non-stop u pokretu? Bojim se da nismo. Čak i najboljem autu treba gorivo. Studentski život nisu samo knjige i ispiti, već i druženja i putovanja. Lepo je sa fakulteta poneti diplomu, ali nemoj posle da žališ što nisi stekao veći socijalni kapital i što si propustio događaje na koje nisi otišao zato što si morao da učiš. Opusti se. Naučićeš. Ali nauči i da uživaš i nagradiš sebe.

#4 Ne čekaj “5 do 12” da bi počeo.

Da bi imao luksuz da odmaraš baš uvek kad ti se odmara, nemoj sebe da navikavaš na kampanjsko učenje. Ako nisi tip koji može da uči redovno, to je okej, ali nemoj sebe često dovoditi u situacije da si u škripcu sa vremenom, zato što ubica mentalnog zdravlja broj četiri, pod nazivom opušteno, imam vremena ume da bude jako stresan i opasan kada se obaveze nagomilaju. Što vreme više odmiče, zadatak se čini sve teži, a animozitet prema ispitu sve veći. Kreni na vreme.

#5 Pričaj sa psihologom, besplatan je za studente.

Mogu ja to sam je ime petog ubice mentalnog zdravlja i, iako je poslednji u ovom nizu, nije ni malo naivan. Verovatno da možeš, ali zašto bi ako imaš pravo na pomoć? Stres je uobičajena stvar tokom studiranja, ali ne treba mu davati previse prostora da se nagomilava jer ume da bude nemilosrdan kada uzme maha. Neki od nas smo ekstrovertni, neki smo introvertni, neki imamo veću slobodu da pričamo o svojim problemima, a neki ne. Važno je da znamo da imamo kome da se obratimo. Razgovaraj sa stručnim licem kada ti je teško, ništa te ne košta (doslovno, seanse kod psihologa za studente su besplatne). Ne postoji “glup” razlog za odlazak kod psihologa. To da se ne osećaš dobro je dovoljan razlog da popričaš sa nekim ko se baš za to školovao. Psiholog nije bauk, već čovek od krvi i mesa čiji je posao da nam pomogne da se vratimo u kolosek. 

Studije su jedno životno putovanje koje nas tera da sazrimo, da nadopunjujemo i menjamo svoje stavove, da rastemo u svakom smislu i formiramo se kao celokupne ličnosti koje se kvalifikuju da rade ono što vole ili ono što će sutra biti njihovo zvanje. Ipak, niko od nas nije broj u indeksu, niti prosek na studentskom servisu i važno je da, kada legnemo u krevet posle ispita, osećamo ponos zbog svega što jesmo, a ne strah ili paniku zbog onoga što još uvek nismo uspeli da postignemo. I odmor je umeće. Opusti se i uživaj! :)

 

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.