Obrazovanje

5 trikova za učenje koji funkcionišu

29.10.2015.
5 min

Kad se ispitni rok približi, a gradivo kao da se udvostručava samo od sebe, svi potežu za receptima za brže pamćenje. Postoje neki opšte prihvaćeni metodi kao što je podvlačenje ili izvlačenje beleški, samo treba biti pažljiv da udžbenike ne pretvorimo u bojanke, a beleške u džepne romane.

5 trikova za učenje koji funkcionišu

Onog dana kada sednete u školsku klupu, pa u narednih deceniju i po učenja, ukoliko naravno ispohađate sve moguće škole i fakultete, prvo što vas nauče jeste da ponavljate gradivo koje čitate kao papagaj i da podvlačite ono što je bitno. Ali da li je to pravi način da učite? Zapravo ove metode i nisu tako efikasne. Nekima su sasvim dobre i služe svrsi, dok kod drugih predstavljaju pravo gubljenje vremena. S druge strane postoje neke veoma jednostavne metode koje vam mogu olakšati pamćenje i savladavanje gradiva.

 

Pogledajte ovih 5 pojednostavljenih „caka“ za učenje. Ako odmah pomislite kako ste do sada gubili vreme „bubajući“ gradivo koje nikako da zapamtite, znajte da je možda vaš izbor metode bio loš, odnosno neproduktivan u vašem slučaju.

 

Bitno je napomenuti da su sve ove ideje već poznate studentima, ali ukoliko ih niste praktikovali do sad, pokušajte i dajte im šansu, možda se iznenadite.

 

1. Razmislite dobro pre nego što podvučete nešto

 

Prvo pročitajte tekst u celini kako biste imali uvida u suštinu materije koju je potrebno savladati. Tek tada možete imati ideju o tome šta je u tekstu važno i šta treba izdvojiti. Ukoliko ižvrljate celu svesku ili knjigu koja tad više liči na bojanku nego na material za učenje, nećete imati uvida u suštinu materije i na kraju ćete završiti ponavljajući čitavu knjigu od korice do korice.

 

2. Koristite kartice

 

Sigurno ste videli te čuvene flashcards na filmu ili u seriji, kako neki studenti uče i ponavljaju pomoću kartica. E pa možda je vreme da i mi uvedemo taj trend, ukoliko njima pomaže, zašto ne bi i nama. Učiniće vam se da je to gubljenje vremena, dok izdvojite bitno, dok ispišete to na kartice i dok ih isečete… pa još kako da znate šta tačno da napišete na iste… Zapravo vrlo je jednostavno. Možete korisititi sledeća dva sistema. Ukoliko polažete neki pismeni test, na karticama možete ispisati najvažnije definicije i teze, zamislite ih kao velike puškice. Nosite ih uvek sa sobom i ponavljajte u prevozu ili tokom kratkih pauza dok radite nešto drugo. Druga mogućnost je da napišite moguće pitanje koje će vas dočekati na ispitu, a na poleđini odgovor i na taj način vežbajte polaganje ispita. Izvucite jednu karticu i pokušajte da odgovorite na zadato pitanje, odgovor možete proveriti odmah na poleđini kartice.

 

3. Primenite ono što učite na sopstveni život

 

Kada učite neku materiju pokušajte da je “primenite” na realne situacije. Pitate se kako je to moguće na primer ako učite fiziku, hemiju, psihologiju…? U većini slučajeva ova metoda je primenljiva. O čemu se zapravo radi? Povezivanjem i stvaranjem asocijacija između nove materije koju učite i već postojećeg znanja koje postoji u vašem dugoročnom pamćenju stvarate veze koje ćete teško prekinuti. Za ono što učite pokušajte da pronađete praktičnu primenu, zamislite neku situaciju u kojoj se dati problem može koristiti. Drugim rečima, izmislite konkretne primere za određene sadržaje. Neke sadržaje možete predstaviti sebi i u vidu slika.

 

 

4. Rešite problem sami

 

Ovo je jedan od najboljih načina da određeni problem shvatite i zapamtite. Bacite se u koštac sa problemom i isprobajte sve moguće načine da isti rešite, napadnite problem sa svih strana, pre nego što se odlučite da vam neko drugi pokaže odgovor. Na taj način ćete pronaći sva moguća rešenja i konačno ćete doći do onog pravog. Kada jednom sami dođete do tačnog odgovora na ovaj način, teško da ćete odgovor, ali i sam put do istog, lako zaboraviti. Na taj način gradivo je dobro naučeno i još bitnije zapamćeno.

 

5. Koristite ceo mozak

 

Sigurno ste čuli da postoje različiti stilovi učenja koji se baziraju na vašim sposobnostima percepcije, pa tako postoje vizuelni, auditivni i kinestetički tip učenja, u zavisnosti da li lakše pamtite slike, zvuke ili taktilne osećaje, pokrete, ukuse… Pa ipak veliki broj ljudi zapravo predstavlja kombinaciju ovih tipova. Iako vam je možda lakše da pamtite vizuelno gradivo, nemojte u potupunosti odustati od druga dva tipa. Uključite ih u svoju rutinu učenja i učinite taj proces zanimljivijim i raznovrsnijim. Iako možda to nije primaran vid pamćenja za vas, sigurno ćete zapamtiti i nešto što ste doživeli kroz zvuk ili pokret i dodir.

 

Isprobajte neku od ovih metoda i što pre završite sa ispitima.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link