Obrazovanje

7 faktora koji utiču na učenje, a da to niste znali

22.01.2016.
5 min

Koliko vam se puta dogodilo da ste sate i sate proveli nad knjigom ili skriptom, a da se njen sadržaj nikako nije uspeo probiti do vašeg mozga? Nekada, kada nam se to dogodi, tačno znamo zašto je tako. Ili nam stalno zvoni mobilni, ili nad skriptom samo sedite i igrate igrice na mobilnom. Nekada pak, stvarno pokušate učiti, ali vam nikako ne ide. Proverite sedam faktora koji utiču na učenje, a da ih uopšte nismo svesni.

 

 

  1. Mirisi

Je li vam se ikada dogodilo da u nedeljno prepodne pokušate učiti, a mama u kuhinji priprema ručak. Mirisi na dolazeće gozbe šire se kućom, a vaše misli i koncentracija putuju za njima i ne prate rečenice u knjizi. Ili pak, sedite u biblioteci, a neki lik preko puta vas se našpricao dezodoransom kao da sutra ne postoji, a vama ništa ne ulazi u glavu.

 

Mirisi nas mogu dekoncentrisati jednako kao i zvuci. Učiti pored snažnog mirisa može biti jednako nemoguća misija kao i učiti pored bušilice. Na spoljašnje faktore ne možemo uvek uticati, tako da je, ako vas u učenju ometa miris, jedino rešenje da promenite lokaciju.

  1. Feng shui

I raspored nameštaja u prostoriji u kojoj učite može uticati na sposobnost pamćenja i praćenja gradiva. Ako radite u maloj i zakrčenoj prostoriji, teško ćete se koncentrisati i upijati informacije. Poseban problem je i nered. Ne samo da se zbog nereda i osećamo lošije, nego zbog njega imamo i tehničkih poteškoća zbog kojih gubimo živce i ostajemo bez volje i energije.

 

Pre učenja, obavezno sredite prostor u kojem učite kako bi bio uredan i pregledan i kako bi pri ruci imali sve što vam treba. Znate kako kažu, nered na stolu – nered u glavi.

 

person-690157_960_720

  1. Temperatura i vlaga

Možda se i neko vreme uspete koncentrisati u vrućem i vlažnom prostoru, ali nakon nekog vremena, kada neugoda postane prejaka, to će postati jedino o čemu možete razmišljati. Isto važi i za hladnoću.

 

Pokušajte da kontorlišete uslove u kojima učite. Pazite da leti učite tamo gde imate klimu, a zimi da je grejanje dovoljno jako. A ako iz nekog razloga to ne možete, potrudite se da uvek imate džemper ili hladno piće.

  1. Asocijacije na druge aktivnosti

Imate, recimo, najdražu klupu u parku, gde ste uvek mogli doći i čitati ili učiti na miru, dok u pozadini slušate šuštanje lišća ili lavež pasa. A onda se tamo doveli devojku ili dečka na dejt. Sastanak je prošao dobro, a sada, kada na istoj klupici pokušavate učiti, uspevaćete da mislite samo na taj susret. Isto tako, ako recimo učite za kuhinjskim stolom možete postati gladni. Ako neko mesto nosi određene asocijacije, teško je ostati skoncentrisan na učenje.

 

Potrudite se da imate stalno i pouzdano mesto na kojem učite i nemojte ga mešati s drugim aktivnostima.

 

library-922998_960_720

  1. Nešto zanimljivije u blizini

Kada pokušavate da učite gradivo koje vam je teško ili dosadno, gotovo bilo šta će vam se činiti kao najzabavnija stvar na svetu. Rastavljanje šestara na najmanje delove i ponovno sastavljanje mogu se činiti kao zabava uzbudljiva najmanje koliko i izlazak u grad ili putovanje. A ako u blizini imate mobilni, bilo kakav konstruktivan rad možete odmah otpisati.

 

Ugasite mobilni, izlogujte se sa fejsa, sklonite iz dometa sve ono što bi vam moglo skrenuti pažnju. Isplanirajte pauze i tada dozvolite sebi deset minuta zabave, a onda opet na učenje.

  1. Pozadinski zvuk – premalo ili previše?

Ako se na nešto morate jako skoncentrisati, i najmanji zvuk vas može omesti. Škripanje stolice, kašljanje, muva na prozoru, sve nas to može izludeti. Ako učite u apsolutnoj tišini, čujete apsolutno sve. Zato je bolje učiti na mestu gde je pozadinski šum očekivan, pa ga je lako isključiti i skoncentrisati se na sadržaj.

 

Važno je naći ravnotežu. Upalite radio ili stavite slušalice.

  1. Udobnost

Ako učite u pidžami na krevetu, sve oko vas je meko i toplo, moglo bi vam se dogoditi da se za sat i po vremena umesto preslišavanja naučenog budite iz neplaniranog spavanjca. Naravno, niko ne kaže da bi trebalo da učite na neudobnoj drvenoj stolici i u hladnoj prostoriji. Kao i kod pozadinskog zvuka, važno je naći dobar balans.

 

Budite svesni kako se osećate. Ako vam se spava, nemojte se ušuškavati u krevet. Ako vam je neudobno, više ćete vremena provesti nameštajući se i migoljeći se na stolici nego učeći.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

 

 

 

Kopiraj link