Obrazovanje

7 razloga zašto dodatno i samoobrazovanje postaju sve popularniji

27.01.2016.
8 min

“Ispišite se iz škole pre nego što vam um istruli od izloženosti osrednjem obrazovnom sistemu. Zaboravite na matursko veče i idite u biblioteku, obrazujte se ako se usuđujete." - Frank Zappa.

 

 

Frank Zappa je bio u pravu. Standardni obrazovni sistem vrlo često ograničava našu maštovitost i volju za učenjem. Ukoliko želite da srušite barijere i prevaziđete prosečnost, moraćete da izađete iz sistema, a samoobrazovanje je način kako da to uradite. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da istražite mogućnosti i opcije za samoobrazovanje i dodatno usavršavanje.

 

1. Ne postoje ocene

 

Celog života vas ocenjuju. Prvo se borite da dobijete one zvezdice i pčelice (starije generacije će znati o čemu pričamo), onda krenu da vas ubijaju u pojam sa ocenama dok još uvek razmišljate kako ćete da se igrate čim izađete iz škole, onda se borite za što bolji uspeh kako biste upisali srednju školu pa onda još teže fakultet. Jedno 15-tak godina svog života provedete tako što ste procenjivani i ocenjivani sa svih strana. Da li vas je loša ocena nekad sprečila u nečemu? Da li vas je loša ocena nekada odgovorila od neke ideje? Sigurno da jeste jer loše ocene i ocenjivanje generalno to može da učini u tim godinama. Sada kada konačno imate mogućnost da sami birate interesovanja i da se obrazujete onako kako to vama najbolje odgovara, neće biti više ocena. Sami ćete ocenjivati svoj uspeh. Učićete isključivo radi učenja. Kada nestane pritisak koji uzrokuje ocenjivanje, bićete iznenađeni svojom motivacijom i željom za samousavršavanje.

 

2. Samoobrazovanje vas ispunjava

 

Ne postoji bolji osećaj od onoga kada znate da ste uradili nešto samo za sebe i svoje dobro. Usavršavanje i ulaganje u svoja znanja i veštine je nešto najbolje što možete uraditi za sebe i nakon čega ćete se osećati ispunjeno i zadovoljno. Jeste li primetili entuzijazam osoba koje rade ono što vole? Želite i vi da se osećate tako? To je ono što vam može obezbediti ulaganje u usavršavanje i samoobrazovanje. Pruža vam satisfakciju i sigurnost da se nalazite na pravom putu i da ste sigurni u odluke koje donosite.

 

3. Sva odgovornost je na vama

 

Ponekad standardno obrazovanje i profesori mogu delovati kao demotivatori. Loše ocene, odbijeni radovi, oboreni ispiti, pa čak i onda kad ste dali sve od sebe. Čini vam se da su vaši napori podcenjeni. Kada učite ono što želite, vi ste jedini odgovorni za svoj uspeh i neuspeh.

 

person-690157_960_720

 

4. Otkrićete nove mogućnosti

 

Fakultet i fakultetska diploma mogu vam obezbediti samo osnovu za vašu buduću karijeru. To što ste završili fakultet ne znači da ste spremni za posao i da ćete u tome biti dobri. Znate li šta je to što neke studente izdvaja i čini boljima i istaknutijima na tržištu rada? Njihove veštine i praktična znanja koja su stekli van fakultetske učionice! Jednom kada shvatite da je učenje celoživotna aktivnost i da je potrebno posvetiti se tome aktivno, otkrićete brojne nove prilike kako se budete odvajali od tradicionalnog obrazovanja.

 

5. Ne postoje granice koje ne možete preći

 

Jednom kada krenete da ulažete vreme i trud u dodatno usavršavanje, shvatićete da je to put koji nema kraj. Kada naučite nešto novo, želećete još više, otvoriće se nova pitanja i tako u krug. Lepota toga je da ne postoje ograničenja i ne postoje limiti u broju informacija koje možete naučiti. Shvatićete da su mogućnosti vašeg uma znatno veće od onoga što vam je do sada servirano i što ste mogli ikada da zamislite.

 

6. Prilagodićete se svetu koji se stalno menja

 

Drugim rečima, uvek ćete biti u toku. Da li ste se zapitali da se može desiti da će vaša znanja i veštine postati zastarele za godinu, dve, tri…?! To je posledica sveta koji je konstantno u razvoju. Ono što morate razumeti je da se svaka profesija oslanja na ono u šta sami ulažete. Trudite se da naučite nove tehnologije i veštine ukoliko želite da napredujete u karijeri.

 

7. Zahvaljujući dodatnom obrazovanju bićete zanimljiviji

 

Možda vam se to ne čini kao izrazito bitna stvar, ali zamislite sve one zanimljive informacije i interesovanja koje možete podeliti sa drugima. Nikada se neće desiti da ste jedna od onih dosadnih osoba koja nema ništa „pametno“ da kaže i kojoj je teško da započne ili da se uključi u razgovor. Što više informacija naučite i što više oblasti istražite, utoliko ćete biti interesantnija osoba za razgovor.

 

startup-849794_1280

 

Saveti za efektivno samoobrazovanje

 

Sada kada smo vas uverili da je potrebno aktivno da radite i da se posvetite dodatnom usavršavanju i obrazovanju, postavlja se pitanje kako da to i učinite. Lako! Znanje se nalazi svuda oko nas i potrebno je samo da ga usvojite. Da li ćete otići u biblioteku ili sesti za računar i učiti iz nekog open source materijala, svejedno je. To je glavna prednost dodatnog obrazovanja, ne postoje granice.

 

Pronađite neki online kurs

Sigurno ste čuli za platforme kao što su Udemy, edX, Coursera i Open University. Na ovim platformama možete pronaći odlične kurseve na najrazličitije teme koje vas mogu interesovati. Ukoliko niste zadovoljni znanjem koje ste dobili, ili jednostavno želite to znanje da nadogradite ili otkrijete neku sasvim novu tematiku, ovi kursevi su najbolji i najbrži način da steknete novo znanje. Bitno je da se ne ograničite samo na ove najpopularnije platforme, istražujte sigurno ćete pronaći nešto što će vam privući pažnju.

 

Može se učiti i na YouTube-u

 

Najpopularniji servis za video snimke YouTube daleko je više od puke zabave. Osim smešnih video snimaka sa psima i mačkama, na YouTube-u možete pronaći odlične tutorijale na najrazličitije teme.

 

Čitajte knjige

 

Živimo u digitalnom dobu, ali još uvek knjiga je dobar učitelj. Pri tome mislimo u ovoj prilici na književna dela. Čitajte kvalitetnu literaturu, čitajte klasike, naučite da posmatrate stvari iz drugačije perspektive, otkrivajte nova znanja.

 

Obezbedite vreme za učenje

 

Svi smo prezauzeti, to znamo. Da će vam dodatno usavršavanje oduzeti određeno vreme, hoće i to dosta vremena. Ali to je nešto na šta ste spremni kada se odlučite za ovakav korak, jer to nije protraćeno vreme, već uloženo u viši cilj. Napravite raspored svojih aktivnosti, odredite vreme koje ćete posvetiti učenju u toku nedelje, makar za to izdvojili svoje slobodne vikende.

 

Slušajte podkaste

 

Podkasti su odličan izvor informacija. Kada već nemate mnogo vremena najlakše je da stavite slušalice i da odslušate neki zanimljivi i edukativni podkast. Na taj način možete biti produktivni čak i na putu do kuće kada zaglavite u prevozu.

 

Najvažnije je da zapamtite, ne postoje ciljevi koje ne možete ostvariti ukoliko se tome posvetite maksimalno.

 

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com

Kopiraj link