Obrazovanje

Besplatne aplikacije za bolju organizaciju vremena tokom studija

05.05.2023.
5 min

Organizovanje vremena može biti veoma težak zadatak za svakog studenta. Uvek treba napraviti dobar balans između obaveza na fakultetu i slobodnog vremena, što za vreme semestra kada su predavanja u punom jeku može biti nemoguća misija. Prisustvo na vežbama i predavanjima je na većini fakulteta obavezno, što znači da vam za učenje, odmor ili pak neki dodatni posao zapravo ne ostaje puno vremena.

Besplatne aplikacije za bolju organizaciju vremena tokom studija

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Upravo je iz tih razloga ključno pravilno organizovati svoje vreme u čemu vam najbolji pomoćnik mogu biti brojne aplikacije napravljene upravo iz tog razloga. Osim jednostavnih kalendara i planera tu su i aplikacije koje vam mogu dati i neke korisne savete i tako vam pomoći da ne trošite dragoceno vreme uzalud. Zato vam u ovom tekstu donosimo pregled najboljih besplatnih aplikacija za organizaciju vremena.

Google Keep

Ne kaže se džabe da Google ima aplikaciju za sve. Google Keep je aplikacija koja omogućava korisnicima da brzo i jednostavno kreiraju i organizuju svoje beleške na različitim uređajima, bez obzira da li se radi o računarima ili pametnim telefonima. One mogu biti u bilo kom formatu počev od najjednostavnijeg, tekstualnog, ili pak fotografija ili glasovnih poruka, pa čak i crteža.

Beleške u aplikaciji možete organizovati pomoću oznaka i boja ili, ukoliko vam je to lakše, po datumima odnosno prioritetima. Aplikacija vas može podsetiti na neku od beleški, što će vam pomoći da ne zaboraviti na neku važnu obavezu ili sastanak.

Ono što je možda i najvažnije to je činjenica da je Google Keep moguće sinhronizovati sa drugim Google aplikacijama, kao što su Google Drive ili Google Kalendar, što vam omogućava da uvek budete u toku sa svojim obavezama. Iako i druge aplikacije nude slične opcije sinhronizacije, Google je ipak bez konkurencije u ovom segmentu.

Habitica

Habitica nije samo običan planer, već se radi o aplikaciji koja je dizajnirana sa ciljem da pomogne korisnicima da steknu i održavaju navike i rutine. Ono što je mnoge privuklo aplikaciji jeste činjenica da se koristi koncept igre kako bi se da bi se korisnici motivisali da postanu produktivniji i razviju zdrave navike.

Habitica je osmišljena kao igra, u kojoj igrači stvaraju svog lika koji se razvija i napreduje kroz različite nivoe i izazove. Korisnici postavljaju ciljeve u različitim kategorijama, uključujući navike, dnevne ili nedeljne zadatke. Za svaki zadatak koji se obavi, korisnik dobija nagradu u igri. Dakle, što redovnije ispunjavate svoje obaveze to će i vaš lik u igri više napredovati.

Aplikacija vam može dati i preporuku koji zadatak prvo treba da završite. Takođe, Habitica može da automatski kreira listu zadataka povezanu sa svakom idejom koju odaberete. Za razliku od drugih aplikacija koje vam zbog svog dizajna mogu delovati kao previše ozbiljne, Habitica je potpuno suprotna. Ponekad je stvarno bolje da učenje postane zabava i igra, jer se tada sve obaveze završavaju puno lakše.

Trello

Trello je aplikacija korisnicima omogućava da vizuelno organizuju i tako prate različite zadatke ili projekte, što je preko potrebno studentima u vreme ispitnih rokova. Cela aplikacija je zapravo dizajnirana kao jedna virtuelna ploča koja se sastoji od različitih kartica, lista i tabli.

Kartice predstavljaju pojedinačne zadatke koje korisnici mogu da premeste između različitih listi, tačnije različitih faza projekta. To, na primer, može biti lista zadataka koje treba da završite, odnosno onih čija je izrada u toku ili pak lista završenih zadataka. Tabele predstavljaju širi kontekst projekta ili tima i mogu biti veoma korisne za organizovanje različitih projekata ili timova, što je idealno ukoliko zajedno sa nekim radite seminarski rad.

Korisnici mogu da dodaju članove svog tima u tabelu i dodele zadatke određenim ljudima. Možete da koriste i opcije kao što su rokovi, opisi i komentari za bolje upravljanje projektima. Trello takođe podržava integraciju sa drugim aplikacijama, kao što je Google Drive, što olakšava saradnju i deljenje podataka između različitih alata.

Na kraju, aplikacije o kojima smo pisali nisu čarobni štapić i treba uložiti malo vremena da se i one organizuju po vašem rasporedu. Srećom, pravljene su tako da budu lake za razumevanje i rukovanje, stoga brzo i lako možete da postavite svoje ciljeve u njima.

Bilo da balansirate posao i fakultet, fakultet i treninge, slobodno vreme i fakultet, ili sve to zajedno, aplikacije poput opisanih u našem tekstu mogu da vam pomognu da se držite planova, odredite prioritete i uradite sve na vreme. Iako mnogi od nas često planove stvaraju u glavi, staviti ih na digitalni papir pomaže u tome da se zadatih ciljeva i držimo i uspešno ostvarimo sve što smo naumili.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Kako da uporedo učiš i uživaš u sunčanom proleću
29.03.2024.
3 min

Kako da uporedo učiš i uživaš u sunčanom proleću

Obrazovanje
Hoćeš da budeš efikasniji dok učiš - Ovih 7 aplikacija ti mogu pomoći!
14.02.2022.
4 min

Hoćeš da budeš efikasniji dok učiš - Ovih 7 aplikacija ti mogu pomoći!

Obrazovanje
Najbolje tehnike za hvatanje beleški
28.08.2023.
5 min

Najbolje tehnike za hvatanje beleški

Obrazovanje