Obrazovanje

Čime sve možeš da se baviš dok studiraš

16.09.2024.
5 min

Studiranje je period života kada možeš da eksperimentišeš, istražuješ i razvijaš različite veštine koje ti mogu pomoći kasnije u životu. Naravno, tvoje akademske obaveze su ti najverovatnije prioritet, ali postoji mnoštvo aktivnosti kojima se možeš baviti, a koje ti mogu doneti lični i profesionalni rast, nove prilike i kontakte i osećaj da posle fakulteta imaš već nešto pod prstima.

Čime sve možeš da se baviš dok studiraš

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Evo 10 ideja koje ti mogu pomoći da iskoristiš svoje studentske dane na što kompletniji način.

1. Pisanje sadržaja za društvene mreže

Sve više kompanija traži studente koji mogu da im vode društvene mreže. Ukoliko ti prija da kreativnost izražavaš kroz pisanje i pratiš digitalne trendove, ovo može biti jedna od ideja kako da upotpuniš svoje vreme u toku studija.

2. Volontiranje u studentskim organizacijama

Ako voliš rad u timu ili bi želeo/la da upoznaš što više kolega na fakultetu, rad u studentskim organizacijama je odličan start. Čak i da si na introvertnijoj strani, ovakav iskorak iz zone komfora ti kasnije može pomoći da lakše probijaš led i na ostalim fakultetskim i vanfakultetskim aktivnostima.

3. Učenje ili podučavanje stranih jezika

Ako voliš strane jezike, možeš ih dodatno usavršiti ili čak podučavati druge ukoliko si do sada savladao/la neki od njih. Danas postoji dosta dostupnih platformi za konverzacijsko podučavanje jezika, gde bi mogao/la da u okvirima svog dostupnog vremena zakazuješ časove i predaješ. Ova aktivnost ti može lakše otvoriti vrata za buduće poslove u inostranstvu ili u internacionalnim kompanijama.

4. Freelance pisanje

Ako voliš pisanje, možeš da pišeš blogove, članke ili tehničke tekstove za različite sajtove. Ova opcija je idealna ako si kreativna i komunikativna osoba koja želi da razvija svoje veštine izražavanja, da deli svoje ideje i misli i dopre do kruga ljudi sličnih sebi.

5. Podučavanje

Ako se izdvajaš u određenom predmetu, možeš da nudiš časove drugim studentima ili učenicima srednjih škola. Ova aktivnost je odlična ukoliko uživaš da prenosiš znanja i imaš strpljenja i kreativnosti da gradivo predstaviš na nešto jednostavniji način i jezikom bližim svojim vršnjacima.

6. Rad na univerzitetskim istraživanjima

Mnoge katedre nude studentima priliku da učestvuju u istraživanjima. Ako te zanima akademska karijera ili nauka, ovo je odličan način da stekneš iskustvo i doprineseš značajnim projektima, kao i da ostvariš rane konekcije sa profesorima koji te kanije mogu lakše usmeriti u tvom karijernom putu.

7. Upravljanje društvenim mrežama za male biznise

Mali biznisi često nemaju vremena ili resursa da sami vode društvene mreže. Ako si vešt sa platformama kao što su Instagram, TikTok, ili LinkedIn, možeš da im pomogneš u kreiranju sadržaja i strategiji prisustva na internetu, zaradiš honorar, učiš i implementiraš naučeno kroz realan primer.

8. Sportske aktivnosti

Ovo je jedan od važnijih aspekata koji kao studenti često umemo da zanemarimo. Ipak, kao student imaš dosta pogodnosti kroz povoljnije članske karte u teretanama i drugim sportskim centrima, tako da je to dobar motivator da počneš i kreiraš sebi zdravu rutinu.

9. Volontiranje u pozorištima

Ova aktivnost je bukvalni opis lepog i korisnog – možeš zaraditi neki novac, a pritom i uživati u predstavama besplatno.

10. Takmičenje u rešavanju studija slučaja

Ako voliš da timski radiš na kreativnom rešavanju nekog problema i prezentuješ svoje i ideje svog tima ispred drugih ljudi, čime imaš priliku da zakoračiš u neke realne probleme poslovnog sveta, ovaj tip aktivnosti može biti odlična prilika za tebe. Pored toga, na ovaj način možeš obezbediti sebi i prilike da otputuješ i upoznaš studente iz svih krajeva sveta.

Ako tražiš načine kako da iskoristiš svoje slobodno vreme i učestvuješ u zanimljivim događajima, Startuj Infostud je kreirao novu sekciju na svom sajtu posvećenu dešavanjima u tvom i ostalim gradovima Srbije. Na ovoj platformi možeš pronaći informacije o seminarima, radionicama, konferencijama i kulturnim manifestacijama koje su relevantne za mlade ljude. Interfejs je jednostavan i intuitivan za korišćenje, a događaji su organizovani po datumima i imaš priliku da se direktno kroz kalendar prijaviš za učešće na događaju koji te zanima. Da bi lakše pronšao/la šta te zanima, događaje možeš da filtriraš po gradu ili tipu, kao što su edukativni i zabavni sadržaji.

Dok studiraš, otvara ti se bezbroj mogućnosti da se angažuješ na raznim poljima i razvijaš veštine koje će ti koristiti kasnije u životu. Izaberi one aktivnosti koje najviše odgovaraju tvojim interesovanjima i sposobnostima. Ovaj period je savršen za istraživanje i eksperimentisanje, pa se ne plaši da isprobaš nešto novo!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."