Obrazovanje

Da li su ocene bitne?

10.11.2020.
4 min

Ocene dolaze samo kao krajnja posledica jednog procesa truda i rada, tako da same za sebe ne mogu biti bitne, koliko taj čitav proces. Međutim, da li i kada ta krajnja posledica u vidu broja od 6 do 10 može zaista biti bitna? Da li na to pitanje možemo unapred znati odgovor? U nastavku sledi nekoliko saveta i odgovora na to pitanje.

Studenti

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Nemoj učiti za 6, 7, 8 ili 9.

Da li zaista može da se uči za 7 ili 8? Da li je to onda 40 ili možda 60% naučene knjige? Ja verujem da je potrebno više vremena napraviti tu kalkulaciju, nego naučiti sve što je potrebno ili maksimalno koliko nam vreme dozvoljava. Zato uči kao da učiš za 10, na taj način svakako stvaraš šansu da dobiješ 10, u svakom drugom slučaju je ni nemaš.

#2 Znanje je mnogo više od broja

Pokušaj da u svemu što učiš izvučeš neku dublju korist ili to znanje uvežeš sa nečim što ti izgleda kao da ga možeš praktično koristiti. Kada ti neko gradivo deluje besmisleno i potpuno beskorisno, mnogo ćeš teže stvoriti volju da ga i memorišeš. Zato u svemu što učiš, kada već moraš da uložiš određeno vreme, gledaj da potražiš smisao i poentu. Na taj način ćeš brže pamtiti jer vidiš smisao, bolje ćeš ga reprodukovati jer si ga uvezao sa nečim praktičnim i spojio kockice u glavi, a i duže zadržati u memoriji.

Dakle, ukoliko se trudiš da učiš koliko najbolje možeš i na najbolji način koji umeš, da li i pored toga treba da razmišljaš o oceni koju ćeš dobiti i o proseku koji češ imati? Postoji nekoliko situacija koje treba da imaš na umu.

#3 Krediti i stipendije

Ukoliko ti do sada nije poznato koji su tačni uslovi za kredite i stipedije, obavezno se što pre informiši. Postoje razne vrste stipendija - gradske, državne, stipendije koje dodeljuju posebne institucije. Informiši se o uslovima i rokovima. Ukoliko unapred planiraš, možeš izbeći da zbog jedne ocene propustiš neku stipendiju ili da zakasniš sa prijavom. Takođe, stipendije vrlo često mogu služiti i kao neki dodatni podstrek za radom. 

#4 Školarine

Ovo je stavka koja varira od fakulteta, do fakulteta, ali je svakako jedna od značajnih faktora i ocene su od presudnog značaja u ovom slučaju.

#5 Dalje školovanje - master, doktorske, studije u inostranstvu

Svuda gde postoji neka vrsta rangiranja po proseku, prosek igra bitnu ulogu. Naravno da u prvoj ili drugoj godini ne možeš doneti odluku da li ćeš i gde upisati master, ali ukoliko iole o tome razmišljaš, sebi treba da obezbediš dobar teren da to kasnije možeš i da ostvariš. Proces učenja je jako dugačak, ti i tvoje odluke ćete se vrlo verovatno nekoliko puta menjati, ali bitno je da uvek misliš barem korak unapred i da omogućiš sebi da svoju želju zaista i možeš da ostvariš, odnosno da ukoliko u četvrtoj godini odlučiš da želiš određeni master, da već u trećoj godini daš sve od sebe da do četvrte godine ispunjavaš uslov za taj master koji ćeš tada potencijalno želeti da upišeš.

#6 Svoju karijeru vidiš na fakultetu

Ovo je još jedan od slučajeva kada je prosek jako bitan ili barem ocene iz određene grupe predmeta. Vrlo često će se desiti da će najbolja 3 studenta na nekom predmetu ili grupi predmeta određene katedre dobiti ponudu da budu demonstratori, što bi kasnije moglo prerasti u asistente i tako redom. Ukoliko je to i tvoja želja, uz neophodno znanje, potrudi se da i tvoje ocene budu njegovi pokazatelji.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."