Obrazovanje

Hoćeš da budeš efikasniji dok učiš - Ovih 7 aplikacija ti mogu pomoći!

14.02.2022.
4 min

Što smo stariji, imamo više obaveza, i kako se čini, sve manje vremena da te obaveze završimo. Uz dobru organizaciju i fokus, možemo da iskoristimo tehnologiju u svoju korist i da povećamo svakodnevnu produktivnost. U nastavku bacite pogled na naše predloge za mobilne aplikacije koje vam u ovome mogu pomoći.

Hoćeš da budeš efikasniji dok učiš - Ovih 7 aplikacija ti mogu pomoći!

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

#1 Todoist

Todoist je naša omiljena aplikacija za pregled aktivnosti i zadataka. Omogućava lako kreiranje ugnježdenih lista u različitim oblastima i brze preglede u samo par klikova. Aplikacija daje mogućnost organizacije i planiranja dana, postavljanja podsetnika, dodavanje zadataka, praćenje navika i ciljeva i kreiranje tzv. bordova, odnosno tabli za pregled. 

#2 Keep

Keep je notes aplikacija koju nam donosi Google i koja predstavlja jedan od najboljih izbora za alat za upravljanje beleškama, listama i arhivama. Daje mogućnost kreiranja zabeleški, podsetnika, lista, slikovnih i zvučnih beleški, organizovanje po tipovima, bojenje, pinovanje, arhiviranje, deljenje i uključivanje kolaboratora u rad na beleškama.

#3 Grammarly

Pravopis je veoma bitan kod sastavljanja mejlova ili pisanja radova. Iako svako od nas uvek iščitava svoje tekstove da bi ispravio potencijalne greške, nekada je potrebno ubrzati proces i tu uskače Grammarly. Dosta studenata koji se služe pisanjem radova na engleskom već ima instaliran ovaj servis na kompjuterima, a dostupna je i verzija za mobilne telefone, koja se ugrađuje u smartfon kao tastatura i prepoznaje greške u pisanju, dajući sugestije za unapređenje otkucanog sadržaja i poboljšava kvalitet izražavanja.

#4 Habitica

Da bismo bili produktivni, nije dovoljno osloniti se samo na volju i motivaciju, već je potrebno i negovati prave navike. Ponekad može biti izazovno da ostanemo istrajni kada tek počnemo da radimo nešto novo. Ovde nam mogu koristiti alati za praćenje navika, koji pomažu da vidimo napredak i daju nam motivaciju da ostanemo na dobrom putu. 

Habitica nije tipična aplikacija za praćenje navika - umesto da korisnicima pruži kontrolnu listu kao većina aplikacija ove namene, ona podiže sticanje navika na nivo gejminga, omogućavajući korisnicima da prelaze na nove nivoe i dobijaju novu opremu. Takođe, moguće je pridružiti se zabavi sa drugi korisnicima i zajedno se boriti protiv negativaca.

#5 Toggl

Da li znate koliko sati zapravo provodite radeći nešto u toku dana? Jedan od najboljih načina da ovo utvrdite je putem monitoringa vremena. Alati ovakve namene omogućavaju unos opisa aktivnosti i merenje rada dok ne isključite uređaj za praćenje, a zatim daju uvid u provedeno vreme na svakoj od aktivnosti. Naročito su korisni za ljude koji rade i naplaćuju svoj rad po satu, ali značiće i svakome ko želi da maksimalno iskoristi svoje vreme. 

Toggl omogućava praćenje aktivnosti onlajn i vremena oflajn, kao i organizaciju vremena u skladu sa različitim projektima.

# 6 Freedom

Nakon nekoliko dana korišćenja alata za praćenje vremena, puno ljudi shvati da na neke aktivnosti ne troši onoliko vremena koliko ima utisak da troši. Kako bismo povratili kontrolu nad svojim vremenom i oduprli se distrakcijama, postoje aplikacije koje ometaju korišćenje telefona i primoravaju nas da trošimo vreme na unapred određene i bitne stvari. 

Freedom je jedna od najboljih aplikacija koja blokira distrakcije (veb sajtove i aplikacije koje zadate) i ne dozvoljava vam da im pristupite do određenog trenutka koji ste postavili ili dok ne potvrdite isključivanje zabrane.

#7 Pocket

Svima nam se desi da nekad naletimo na interesantan tekst koji u datom trenutku nemamo vremena da čitamo. Instalacijom aplikacije Pocket, možete obeležiti određene stranice i sačuvati ih (uz mogućnost korišćenja tagova) za kasnije nalaženje i čitanje. Svaki sačuvani članak može se čitati i oflajn. 

Koja aplikacija vam deluje najprimamljivije i koju ćete prvu instalirati nakon čitanja ovog teksta? ☺

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.