Obrazovanje

Kako da najbolje urediš svoj prostor za učenje

13.10.2023.
5 min

Oktobar je mesec kada ponovo počinju sve obaveze oko faksa, kojih ima i više nego dovoljno. Kako velika većina studenata tokom leta napušta stanove i studentske domove, što zbog odmora što zbog uštede novca, oktobar je i mesec kada se većina useljava u stanove ili sobe u kojima će boraviti tokom akademske godine.

Kako da najbolje urediš svoj prostor za učenje

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pronalaženje povoljnih stanova, dobro opremljenih, u blizini fakulteta sa malim mesečnim računima, u poslednje vreme je postala nemoguća misija, pa je cimerisanje ili studentski dom mnogo pristupačnije. Moraćeš da se navikneš na to da će ti uvek faliti prostora, da nećeš imati mesta za sve stvari ili da će neko u susednoj sobi baš u trenutku kada želiš da učiš poželeti da sluša nove pesme Kanje Vesta ili Majli Sajrus.

U takvim situacijama, veoma je važno kako ćeš urediti svoj radni prostor, kako bi ti učenje i spremanje kolokvijuma bilo što prijatnije. Ako ne voliš da ideš u čitaonice i biblioteke, onda izdvoj vreme i pročitaj savete koje ti donosimo danas.

Svetlost – prirodan saveznik tokom učenja

Kada budeš pravio raspored nameštaja u novom stanu, obavezno obrati pažnju na prirodne izvore svetlosti. Svoj radni sto postavi tako da na njega ne pada senka, odnosno tako da je prozor direktno ispred tebe, što bi bilo i najbolje. Kako pokazuju istraživanja, dnevna svetlost podstiče produktivnost pa iskoristi pomoć ovog prirodnog saveznika.

Takođe, obrati pažnju i na sijalice koje ćeš koristiti u svojoj sobi. Iako ti na prvi pogled ovo ne deluje važno, svetlost ima veliki uticaj na tvoje raspoloženje tokom dana pa samim tim i produktivnost. Važno je da izbegavaš plavu svetlost, kakvu emituju neke LED sijalice, ali i ekrani kojima smo okruženi tokom većeg dela dana.

Za radni prostor je najbolje hladno i jarko svetlo jer upravo ono podstiče fokusiranost i budnost, a i sam znaš koliko je to važno kada do tri ujutru prelaziš gradivo veče pred ispit.

Boje podstiču kreativnost

Svaka boja ima svoje specifične karakteristike, ali i efekte na našu svakodnevicu. Ukoliko imaš priliku da okrečiš sobu ili stan u kom ćeš boraviti u narednom periodu, dobro izaberi boju zida.

Na primer, tamno plava se u radnom prostoru preporučuje zbog svoje opuštajuće, moćne i inspirativne prirode, a može se kombinovati i sa drugim nijansama plave kako bi se postigao moderan izgled radnog prostora. Hladnija nijansa bele boje idealna je za male radne prostore jer ih čini svetlijim i prostranijim, posebno za one koji vole minimalistički dizajn.

Lila, sa druge strane, nudi toplu i prijateljsku atmosferu i lako se kombinuje sa različitim vrstama nameštaja. Boja breskve dodaje toplinu i romantičnu notu prostoru te je odličan izbor za one koji žele uneti dozu vintidž estetike i šika u svoj radni prostor.

Idealno bi bilo da se boja zidova slaže sa bojom nameštaja u sobi, no to već nije tako jednostavno napraviti naročito ukoliko si u iznajmljenom stanu. Ipak, pogledaj koje su nijanse dominantne i probaj da to nekako pomiriš.

Nameštaj – centralni deo sobe

Nameštaj i raspored stvari u sobi može znatno uticati na produktivnost. Centralna tačka svakog radnog prostora je sto, a izbor ovog komada nameštaja nije jednostavan. Prilikom izbora stola, obrati pažnju na oblik, materijal i stil koji ti najviše odgovara. Radni sto treba da bude funkcionalan i dovoljno prostran, sa dubinom od barem 60 cm kako bi na njega bez problema mogao da smestiš kompjuter i sve moguće knjige koje će ti trebati.

Sledeći ključni element je stolica. Osim udobnosti, estetski faktor takođe igra važnu ulogu. Važno je da stolica bude udobna jer ćeš provoditi sate za radnim stolom. Ne mora to nužno biti klasična kancelarijska stolica; možeš izabrati bilo koju stolicu ili fotelju koja se uklapa u stil tvog radnog prostora. Ukoliko ćeš za stolom provoditi više vremena, ipak izaberi anatomsku stolicu koja će ti pružiti potrebnu podršku.

Kada je u pitanju odlaganje dokumenata, preporučuje se dubina polica od minimalno 40 cm. Regali i police sa zatvorenim delovima su praktični jer sprečavaju skupljanje prašine i održavaju radni prostor urednim.

Jedan od zanimljivih saveta je dodavanje biljke u prostor, što je dokazano da povećava produktivnost za čak 15%. Odabir biljke koja je laka za održavanje može osvežiti radni prostor i uneti nove ideje.

Nije lako ispoštovati sve ove savete u iznajmljenim stanovima ili malim sobama u studentskom domu, ali probaj da primeniš bar neke od njih jer ćeš sigurno unaprediti svoju produktivnost, a pozitivno će uticati i na tvoje raspoloženje tokom dana. Ipak, treba preživeti celu akademsku godinu i sve ispite koji su pred nama.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.