Obrazovanje

Kako pobošljati koncentraciju?

03.12.2015.
3 min

Pored motivacije, ono što nam je neophodno kako bismo napredovali i bili uspešni jeste koncentracija, a upravo je to ono što nam najčešće fali.

 

 

Ukoliko vam je samo koncentracija potrebna kako biste konačno završili započeti posao ili spremili ispit, onda će vam ovih nekoliko saveta biti dragoceni.

 

Smanjite stres

 

Stres na više načina negativno utiče na nas. Osim toga što može biti uzrok mnogih bolesti, stres može biti razlog i za manjak koncentracije. Pokušajte da ne dozvolite da se problemi na poslu ili u toku školovanja pretvore u hroničan stres kojeg ne možete da se oslobodite. Redukujte izvore stresa jer zbog stresa ne možete da budete usredsređeni na ono što radite. Džaba se trudite ukoliko dozvoljavate da vam stres skreće misli.

 

Napravite raspored obaveza u toku dana

 

Kako biste bili sigurni da ćete ono što vam je jako bitno uraditi na najbolji mogući način, potrudite se da to radite u periodu dana kada ste najodmorniji. Nije bitno da li je to jutro, podne ili veče, ali odredite sebi ono što vam je najbitnije i to radite onda kada imate najviše energije. Na taj način možete biti sigurni da ste taj zadatak uspešno obavili.

 

Plan rada

 

Ukoliko postoji neki projekat na kojem radite ili spremati neki teži ispit, za koji učite već nedeljama, napravite plan rada i obaveze koje su manje bitne, uskladite sa tom najbitnijom obavezom.

Ako ovako postavite svoje obaveze, uvek ćete imati vremena da kvalitetno radite na tome što je najbitnije, a nećete imati osećaj da gubite vreme. Sam osećaj da ulažete vreme u nešto što vam je bitno u vama će probuditi želju da u tome budete što bolji, a samim tim ni koncentracije neće manjkati.

 

Radite jednu po jednu stvar

 

Ukoliko mislite da je vaša koncentracija vremenski ograničena na, na primer, jedan period dana, nemojte pokušati da radite sve u isto vreme. To nije pravi način da održite koncentraciju koja vam je potrebna za više stvari.

Najbolje bi bilo da se usredsređujete na jednu po jednu stvar/obavezu i tek kada je završite da pređete na sledeću. Tako ćete na najbolji način sačuvati dovoljno koncentracije i za naredni zadatak.

 

Preuzeto sa sajta www.fakulteti.edukacija.rsKopiraj link