Obrazovanje

Kako preživeti ispitni rok?

30.11.2017.
6 min

Svi znamo koliko ispitni rokovi mogu da budu stresni i naporni. Velika količina gradiva koju treba zapamtiti, neretko definicije ili informacije koje ne razumemo najbolje i koje smo prinuđeni da naučimo napamet, gubitak motivacije, nedostatak sna usled noćnog učenja, zapostavljanje društvenog života… Nekad se čini da tih mesec i po dana nikad neće proći. Evo nekoliko saveta kako preživeti ispitni rok.

 

Učenje i stres

Foto: Flickr/UBC Learning Commons

 

Seti se zašto to radiš

Koliko god voleli fakultet koji studiramo, u vreme kad se nakupi previše obaveza ili naiđe ispit koji nam nije preterano zanimljiv, gubimo interesovanje i opada nam motivacija. Zato kad poželite da odustanete, setite se zašto ste tu. Podsetite sebe zašto želite da budete baš tu gde jeste i koji je vaš cilj. Ako će vam tako biti lakše, zapišite ga i postavite na neko vidno mesto. Na taj način će moći da vam vrati volju kad posustajete i da vas podstiče da ne prestajete da se trudite.

 

Dobro organizuj vreme i budi disciplinovan

„Okej, 40 strana dnevno, od sutra ujutru, navijam sat u 7, do 8 počinjem.“ 11 sati, tek doručkujete. 2 popodne, još samo da pogledate nešto na Fejsu i počinjete da učite. Tek ste 2 stranice prešli, stigla vam je poruka – ko će da bude skoncentrisan na učenje dok razmišlja od koga je poruka? Zvuči poznato? Svi to radimo. I nikome nije donelo dobre rezultate. Vreme je da naučimo nešto iz svog prethodnog iskustva i da prestanemo da budemo lenji i sami sebi otežavamo ono što svakako moramo da uradimo.

 

Dakle, nemojte sebi zadavati cilj koji je nemoguće ostvariti. Dobro isplanirajte svoje obaveze i počnite na vreme. Takođe, naterajte sebe da budete disciplinovani. Niko nije rekao da je lako, ali zar želite da taj isti ispit spremate naredna 3 roka? Odredite vreme za učenje i držite se svog plana. Kada budete uspeli, bićete korak bliže položenom ispitu, korak dalje od loših navika i ponos koji ćete osećati pokazaće da je bilo vredno truda.

 

Isključi telefon

Možda je ovo najbitniji savet, s obzirom na to da je telefon ono što nam najviše odvlači pažnju tokom učenja. Bilo da zvoni ili da želimo samo za trenutak da vidimo šta ima novo na Fejsu ili Tviteru, prekida nam koncentraciju i oduzima vreme, jer taj trenutak nikad ne bude zaista tako kratak kao što smo slagali sebe da će biti. Odložite telefon kad počnete da učite, učinite sebi uslugu.

 

Pronađi metodu učenja koja ti je zanimljiva

Kad radimo nešto što nam je zanimljivo, lakše je naterati sebe da se pokrenemo, ali i da ostanemo istrajni. Ali šta kad na red dođe ispit koji nam je užasno dosadan? Da bismo ostali fokusirani i da bismo animirali sebe, dobra ideja je da pokušamo da nađemo metodu učenja koja nam je interesantna. Koristite raznobojne flomastere; razdelite gradivo na pitanja, ispišite ih na kartice i sa društvom organizujte kviz; koristite šarene papire za pisanje beleški ili koncepta; kupite hamer i na njemu vizualizujte gradivo koje prelazite. Ovo su samo neki predlozi, a vi pronađite nešto što će vama držati pažnju i pomoći vam da lakše pamtite.

 

Spavaj dovoljno

Znam, verovatno zvuči smešno. Ko još može da se naspava dok traje ispitni rok? Ali zaista je važno da  organizujete svoje obaveze tako da imate 8 sati sna. Dok spavamo, mozak procesuira sve informacije koje je primio i na taj način nam se poboljšava pamćenje. Vodite računa o svom telu i pomozite mu pružajući mu adekvatan odmor.

 

Učenje

Foto: Pexels.com

 

Nađi vremena za prijatelje ili hobi

Preživeti ispitni rok ne znači samo dati planirane ispite. To znači i sačuvati svoje mentalno zdravlje. Pritisak koji osećamo sve vreme i stres koji proživljavamo naročito su teški za podneti kad traju po skoro 2 meseca. Važno je pronaći načine da se opustimo i pustimo i svoje telo i svoj um da se odmore. Jasno je da je najčešće nemoguće odvojiti čitavo popodne za kafenisanje i da ne možemo svakog dana da priuštimo sebi odmor kakav priželjkujemo, ali ipak se treba truditi da u raspored uklopimo i barem kafu od sat vremena sa nekim ko živi u blizini ili povremeno po 2 sata da se ode na čas plesa, probu hora, trening ili čime god da se već bavite u slobodno vreme i što vam prija.

 

Neka te nešto čeka kad završiš obaveze

Kad je sve što imamo u planu da učimo, može da se desi da stvorimo iluziju kako imamo vremena i kako ćemo uspeti sve da završimo čak i ako počnemo kasnije. Na primer, za danas imam da pređem samo ovih 20 strana i to je sve što ću danas da radim. Ustanem u 7 da učim, i čini mi se kako ću to na brzinu da završim, pa kako imam ceo dan pred sobom, počeću malo kasnije. I tako odgledam seriju, skrolujem društvene mreže, sve vreme razmišljajući o tome kako uskoro počinjem da učim. Često se zamorimo razmišljanjem o tome više nego samim činom učenja. Tako vreme prođe, a niti smo uradili nešto korisno niti smo radili nešto što zaista želimo.

 

Umesto toga, isplanirajte dnevni limit za učenje i odredite nešto što ćete da radite kad završite obaveze. Motivišite sebe. Na primer, danas učim od 10 do 5, jer u 5 idem sa društvom na basket/idem da se vidim sa devojkom/gledam novu epizodu serije.

 

Suština je u tome da treba da vodite računa o sebi i da nalazite načine da pomognete sebi u ispunjenju obaveza koje vas čekaju, umesto da sebi otežavate lošim navikama i nedisciplinom. Zvuči teže nego što zaista jeste, pokušajte, možete vi to!

 

I ne zaboravite: kroz isto ono kroz šta vi prolazite prolaze i vaši prijatelji. Nedostatak slobodnog vremena uglavnom dovodi do toga da ne možete da se viđate i da se ređe čujete. Ipak, ne zaboravite da proverite kako su, da im poželite sreću pred ispit i da proverite kako su prošli. Kada brinemo jedni o drugima i međusobno se podržavamo, sve je mnogo lakše. Zajedno smo jači. 

 

 

Izvor: casopisinterfon.org

Kopiraj link