Obrazovanje

Kako ti ChatGPT može pomoći tokom učenja - prvi deo

23.02.2024.
4 min

Način na koji učimo danas i na koje smo učili pre 5 ili 10 godina se drastično razlikuje. Počev od toga da smo imali limitirano korišćenje interneta do toga da danas imamo napredne jezičke modele, poput ChatGPT-a, koji su sposobni za obradu prirodnog jezika.

Kako ti ChatGPT može pomoći tokom učenja

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Na koje sve načine možeš koristiti ovaj model i kako da ti pomogne u procesu učenja, pročitaj u nastavku teksta.

1. Brainstorming

Ukoliko treba da pišeš esej iz neke oblasti, a nemaš ideju kako da formulišeš naslov, ChatGPT-u možeš zadati kontekst i opisati oblast i tražiti da ti izgeneriše ideje. Nakon što ti ChatGPT ponudi ideje, možeš nastaviti interakciju ukoliko ti recimo nijedna od ponuđenih ideja nije zadovoljavajuća, pa možeš tražiti da ti ukombinuje naslov iz ideje 1 i 5, skrati, zadrži kontekst, itd.

2. Izvori informisanja

Jedna od idealnih primena može biti pisanje eseja, istraživačkog rada ili recimo diplomskog. ChatGPT-u je potrebno da napišeš koje teme te interesuju i na čemu će se rad zasnivati i da mu tražiš izvore koji su analizirali taj sadržaj. Ovo ti može dosta pomoći kod traženja referenci ili početne tačke za informisanje na neku temu.

3. Prepričavanje sadržaja

Ukoliko imaš neki veći tekst iz kojeg ti je potrebno samo da pokupiš suštinu u nekoliko rečenica ili si limitiran vremenom, ChatGPT-u možeš prekopirati taj tekst i tražiti da ti sumira sadržaj u X rečenica.

Još jedna super primena sumiranja većih sadržaja može biti kopiranje transkripta sastanka koji je sniman, tako da ChatGPT sumira sastanak kroz ključne tačke.

4. Testiranje sopstvenog znanja

U procesu učenja nekada može biti dosta teško da proverimo koliko nešto zaista znamo. ChatGPT možeš da iskoristiš tako što ćeš mu tražiti da ti napravi upitnike sa četiri ponuđena odgovora. Ovo je idealno koristiti kod recimo romana, tako što ćeš mu zadati samo naslov nekog romana ili kod neke literature iz koje učiš.

5. Rešavanje zadataka

Ukoliko nisi siguran oko rešenja nekog zadatka, ChatGPT ti u nekoj meri može pomoći u tome, pogotovo ukoliko si u svetu programiranja ili recimo finansija. Nekada ti može biti interesantno da vidiš na koji način će ovaj model logički rešiti neki zadatak, možda i iz samog procesa možeš naučiti nešto dodatno.

6. Recenzija teksta

ChatGPT možeš iskoristiti i da ti jezički prekontroliše neki tekst i to za bilo koji jezik koji ti je neophodan. Ili recimo tražiti da ti izbaci određene reči, pronađe alternative, umetne neki sadržaj, da produži ili skrati tekst tako da se uklopi u određeni broj reči.

7. Kreiranje plana učenja

Još jedan od interesantnih načina na koje možeš koristiti ChatGPT je u kreiranju plana u recimo kolokvijumskoj nedelji. Od informacija mu možeš dati datum početka učenja, datum ispita, nazive ispita, zajedno sa oblastima u okviru svakog i informacije kao što su - kada si u danu dostupan, kada imaš fiksne obaveze i kada ideš na spavanje i ustaješ. Ovakav jedan plan možda neće biti idealan, ali ti može biti odlična polazna tačka nakon koje ovaj plan možeš dodatno da urediš kontekstom kojeg ChatGPT nije bio svestan, kao što je recimo težina svake oblasti, tvoje prethodno znanje, itd.

Iako ChatGPT može biti vredan alat za učenje, ključno je da njegovu pomoć dopuniš tradicionalnim metodama učenja i resursima. Koristi ga kao dodatak svojoj postojećoj rutini učenja i prilagodi njegovu upotrebu prema svom individualnom stilu učenja i preferencijama.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."