Obrazovanje

Kako veštačka inteligencija (AI) može da ti pomogne pri učenju

02.10.2023.
5 min

Ubrzani razvoj veštačke inteligencije kome svedočimo u poslednje vreme promenio je način na koji svet funkcioniše. Sada je postalo normalno da odeš na ChatGPT i od njega zatražiš da umesto tebe napiše nešto ili ti pak skrati neki tekst koji treba na brzinu da pročitaš. Pre samo godinu dana, ovo je bilo nezamislivo, no sada je to stvarnost.

Kako veštačka inteligencija može da ti pomogne pri učenju?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Verovatno je svako, makar jednom, pokušao da uz pomoć ChatGPT-a ili neko sličnog čet bota baziranog na veštačkoj inteligenciji, napiše neki seminarski rad i video si da to ne funkcioniše baš najbolje. Dešava se da podaci sa kojima barata nisu tačni, da ih pomeša i na kraju napravi više štete nego koristi. No, ne treba mu zamerati jer mu to ni nije prvobitna namena.

Zato ti mi u ovom tekstu donosimo prave načine na koje možeš da koristiš veštačku inteligenciju i alate poput ChatGPT-a kako bi ubrzao proces učenja i lakše ostvario zacrtane rezultate.

Prepričavanje gradiva

ChatGPT, kao najpopularniji alat baziran na veštačkoj inteligenciji, u suštini je govorni model, odnosno čet-bot. To znači da je pravljen kako bi davao odgovore na pitanja na osnovu baze podataka koju poseduje. Tu dolazimo do problema, jer je baza zatvorena pre nekoliko godina, makar za osnovnu verziju ChatGPT-a koju koristi većina nas. ChatGPT ne zna koji su podaci tačni a koji nisu, i nema mogućnosti da to zna, i zato se dešava da pogreši.

Ipak, ChatGPT je odličan za jednu drugu stvar. Ukoliko mu daš sve potrebne podatke, odnosno, na primer, u njega kopiraš pasus iz literature koju treba da pređeš i tražiš da izvuče ono što je najbitnije ili sve prepriča u kratkim crtama, on će to uraditi odlično. Ti budi odgovoran za podatke i informacije, a ChatGPT treba da bude odgovoran za njihovo skraćivanje i sređivanje. Neka to bude podela posla između tebe i veštačke inteligencije!

Učenje stranih jezika

Kao i što mu samo ime kaže - govorni model je tu radi govora! Ukoliko trenutno učiš neki strani jezik, ChatGPT će biti tvoj najbolji prijatelj. Ako te to zanima, sa veštačkom inteligencijom možeš vežbati konverzaciju i pričati sa njim o čemu god želiš, od vremena pa sve do muzike, filmova ili pak nekih dubljih filozofskih tema.

ChatGPT će biti tu da ispravlja tvoje greške u pisanju, pomoći će ti da formiraš rečenice, a uz njega ćeš sigurno naučiti i neke nove reči. Ono što je najbitnije jeste da ga nećeš smoriti, kao što si do sada smarao onog jednog prijatelja koji zna francuski kad god ti je zatrebala pomoć za spremanje ispita.

Za razliku od brojnih internet platformi za učenje stranih jezika, ChatGPT možeš da prilagodiš svojim potrebama i da unapređuješ onaj aspekt koji želiš - bez obzira da li se radi o, na primer, vokabularu, ili pak pravopisu koji je uvek rak rana svima koji uče neki novi jezik.

Citiranje i pronalaženje literature

Pisanje seminarskih radova ponekad može biti veoma naporno, naročito kada moraš da pronađeš relevantnu literaturu. Naravno, tu je veliki broj online platformi koje omogućavaju da dođeš do radova iz celog sveta, ali one vrlo često mogu biti veoma komplikovane za korišćenje.

Te probleme rešava upravo Research Rabbit, koji ti omogućava da baze naučnih radova pretražuješ samo na osnovu ključnih reči ili fraza, i rezultate koje dobiješ možeš da podeliš sa kolegama koje rade sa tobom na seminarskom radu. Rezultate je moguće grupisati na osnovu onoga što ti je bitno, pa će tako na jednom mestu biti svi radovi na temu veštačke inteligencije, a na drugom svi koje si našao na temu ChatGPT-a. Tako ćeš, nakon što sve to pročitaš, lakše naći potrebne citate i lakše napisati ceo rad.

ReadCube Papers u osnovi ima slične funkcije, pa možeš probati i njega, no pored svega toga može ti pomoći i pri citiranju. Jedna od funkcija koje nudi jeste da generiše automatske citate i da te reši svih tih muka oko fusnota i pravilnog navođenja naziva naučnog rada i njegovih autora. Znaš i sam da to, ponekad, može biti napornije od pisanja samog rada.

Za kraj, obrati pažnju da već odavno postoje platforme koje mogu da prepoznaju da li si seminarski rad pisao sam ili ga je, umesto tebe, napisala veštačka inteligencija, pa se nemoj igrati sa vatrom! Neka ti inteligencija pomogne da lakše i brže uradiš posao i neće biti nikakvih problema. Kao što vidiš, mogućnosti koje moderna tehnologija nudi su skoro pa neograničene, pa ih iskoristi na pravi način.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.