Obrazovanje

Koliki su troškovi studentskog života

02.09.2024.
8 min

Studentski život u Srbiji nosi sa sobom različite troškove koji mogu značajno varirati u zavisnosti od grada, životnog stila i izbora smeštaja.

Koliki su troškovi studentskog života

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U ovom tekstu ćemo analizirati ključne aspekte koji utiču na budžet studenata: stanovanje, ishranu, prevoz i fakultetske troškove, sa fokusom na tri najveća univerzitetska centra u zemlji – Beograd, Novi Sad i Niš.

Stanovanje

1. Studentski domovi:

  • Beograd: U Beogradu postoji više studentskih domova, od kojih su najpoznatiji "Studentski grad", "Karaburma" i "Košutnjak". Cene smeštaja u domovima variraju u zavisnosti od kategorije sobe i doma, ali se kreću između 1.200 i 3.500 dinara mesečno u zavisnosti da li si na budžetu ili na samofinansiranju. Dobijanje mesta u domu zahteva da prođeš kroz konkurs koji se boduje na osnovu uspeha na fakultetu i socijalnog statusa. Na ovom linku možeš pronaći sve detaljne informacije o domovima u Beogradu i koliko mesečno iznose.
  • Novi Sad: Najpoznatiji domovi su "Novi dom" i "Stari dom". Cene se kreću od 1.200 do 3.000 dinara mesečno. Proces prijave je sličan kao u Beogradu, sa bodovanjem na osnovu uspeha i socijalnih kriterijuma.
  • Niš: Studentski domovi u Nišu, kao što su "Mika Mitrović" i "Paviljon", nude cene između 1.000 i 2.500 dinara mesečno, u zavisnosti od uslova smeštaja.

2. Privatni smeštaj:

Razgovarali smo sa Aleksandrom Mihajlović, PR-om sajta 4.zida, o tome kako se kreću cene stanova u Beogradu, koje lokacije obično studenti traže i povukli neke paralele sa Novim Sadom.

“Cene kirija se razlikuju u zavisnosti od lokacije, kvadrature i opremljenosti nekretnine. Studentski život najviše košta u Beogradu gde je prosečno oglašena cena garsonjere oko 300 evra, za jednosoban stan je u proseku potrebno izdvojiti 390 evra, jednoiposoban 470, a za stanove većih struktura cene se kreću od 680 do više od 1.500 evra.

Studenti biraju lokacije koje se nalaze u blizini fakulteta. Na primer popularne lokacije u Beogradu su Vukov spomenik i okolina, Voždovac, Banovo brdo, Novi Beograd. Oni studenti koji imaju ograničen budžet traže Mirijevo i Karaburmu, naselja koja nemaju fakultete ali su dobro povezana sa ostatkom grada, a opet su relativno blizu centra. Na tim lokacijama stanovi se izdaju po povoljnijim cenama. Tako na primer, po ceni garsonjere u blizini Vukovog spomenika koja u proseku košta oko 400 evra, u Mirijevu može za isti iznos da se iznajmi dvosoban stan.

Nakon Beograda, studentski život najviše košta u Novom Sadu gde za garsonjeru treba da se izdvoji mesečno oko 270 evra, u Nišu oko 220, u Kragujevcu 175 evra, a najmanje će koštati kirija studente u Subotici gde je mesečni zakup garsonjere oko 170 evra.” ističe Aleksandra za sajt Startuj.Infostud.

Na pitanje da li se izdaju sobe za studente, poručila je: “Na sajtu 4zida nema u ponudi oglasa za iznajmljvanje soba. Prvo, mnogi studenti sada traže privatnost i udobnost koju nudi iznajmljivanje celog stana. Drugo, ponuda stanova je značajno porasla, što je dovelo do šireg izbora i pristupačnijih cena za celu jedinicu, umesto samo jedne sobe. Uz to, sve su ređi stanodavci koji žele da izdaju samo jednu sobu. Danas, sobu više gotovo da niko ne rentira, jer su se stil i način života u mnogome promenili. Retki su portali za oglašavanje izdavanja nepokretnosti kod nas koji su i dalje zadržali u pretragama zakupa i opciju soba. Nekada se ovakvi oglasi mogu naći na društvenim mrežama.”

Ishrana

1. Studentske menze:

  • Beograd: Kod većine domova postoje menze u njihovom sklopu. Ako pak nema menze, studenti odlaze u obližnje domove. Najveći promet imaju menza u “Studentskom gradu” i “Lola”. Cene obroka za studente koji su na budžetu su: 56 dinara doručak, 120 dinara ručak i 90 dinara večera. Za studente koji su na samofinansiranju je nešto skuplje: 130 dinara doručak, 310 dinara ručak i 240 dinara je večera.
  • Novi Sad: Cene u novosadskim menzama su identične za studente koji su na budžetu, dok je za studente koji su na samofinansiraju 120 dinara doručak, 300 dinara ručak i 220 dinara večera.
  • Niš: Menze u kojima se studenti hrane su: Linijski restoran I, II i III. Cene obroka su slične kao u Beogradu i Novom Sadu, a na linku možeš pronaći detaljan jelovnik po nedeljama.

2. Privatna ishrana:

Ukoliko želiš da prištediš novca, dobra stvar je da sam/a spremiš neko jelo i poneseš sa sobom na fakultet ili u čitaonicu. Cena jednog ručka može izaći između 1.000-1.500 dinara, i taj ručak sigurno možeš rasprediti na dva/tri dana. Ako pak ne želiš da kuvaš, opcija su ti brza hrana (sendviči, pica,pasta, roštilj…) gde je recimo cena male pice oko 400 dinara, pa onda ako želiš da popiješ kafu u kafiću to će biti dodatnih 200-250 dinara i da uzmeš neki slatkiš, sigurno će te izaći oko 1.000 dinara, ako ne i skuplje, a to je samo jedan obrok u toku dana.

Prevoz

1. Gradski prevoz:

  • Beograd: Mesečna karta za gradski prevoz za studente iznosi 1.000 dinara.
  • Novi Sad: Cena mesečne autobuske karte za studente je 770 dinara.
  • Niš: Studenti u Nišu plaćaju mesečnu kartu oko 1.850 dinara u zavisnosti od zone.

2. Međugradski prevoz:

Povratna karta od Beograda do većih gradova u Srbiji (Novi Sad, Niš, Kragujevac) košta između 1.200 i 2.500 dinara, u zavisnosti od prevoznika i vremenskog perioda. Najbolje je da pozoveš korisnički servis Beogradske autobuske stanice i informišeš se koliko košta karta sa studentskim popustom do željenog mesta.

Fakultetski troškovi

  • Prijava ispita: Na većini fakulteta, prvih par prijava je besplatno, dok se na nekim plaća od samog starta. Prijava ispita u proseku košta između 500 i 1.000 dinara po ispitu, u zavisnosti od fakulteta. O troškovima prijave ispita se možeš informisati putem zvaničnog sajta fakulteta, ili u studentskoj službi.
  • Upis novog semestra: Troškovi upisa semestra variraju, u zavisnosti od broja ESPB bodova i statusa studenta (samofinansirajući ili budžetski student). Ukoliko si na samofinansiranju, tvoja školarina će iznositi onoliko ESPB bodova koliko uzmeš puta cifra koliko iznosi 1 ESPB. Na primer, 1 ESPB na Tehnološko-metalurškom fakultetu iznosi 1.250 dinara. Ukoliko upišeš svih 30 ESPB za jedan semestar, tvoja rata će biti (1.250 * 30) 37.500 dinara, koju možeš podeliti na tri mesečne rate.

Benefiti studentskog života

Pored spremanja ispita, možeš svoje slobodno vreme iskoristiti tako što ćeš prošetati i uživati u prirodi, ili možda otići u pozorište ili bioskop. Ukoliko sa sobom poneseš indeks, besplatno možeš otići u Botaničku baštu Jevremovac.  

Pozorišta i muzeji

U Ateljeu 212, uz pokazan indeks, za mesta od šestog reda partera, dobijaš popust od 30% za predstave označene zvezdicom i 50% za predstave koje nisu označene zvezdicom.

U Pozorištu na Slaviji nema posebnih popusta za studente, ali svakog 1, 2, i 3. u mesecu, možeš kupiti karte za predstavu po ceni od 300 dinara.

Po ceni od 100 dinara, uz pokazan indeks možeš posetiti Muzej automobila, Muzej istorije Jugoslavije, Muzej grada Beograda Istorijski muzej, Narodni i Etnografski muzej.

Bioskopi

Cineplexx ti nudi 15% popusta na cenu jedne ulaznice uz pokazan indeks ili karticu. U CineStar-u možeš izvaditi studentsku karticu koja ti donosi povoljnije cene karata, bonus program i studentski meni.

Troškovi studentskog života u Srbiji značajno variraju u zavisnosti od izbora smeštaja, ishrane i drugih faktora. Ipak, prosečni mesečni troškovi studenata koji žive u domovima kreću se između 20.000 i 30.000 dinara, dok studenti koji žive u privatnom smeštaju mogu očekivati troškove između 50.000 i 100.000 dinara mesečno.

Kopiraj link

Milica Paunić

Studentkinja TMF-a koja pored nauke, gaji ogromnu ljubav prema čitanju i pisanju u slobodno vreme. Prijatelji za mene kažu da sam putujući jukebox jer znam svaku pesmu, prepoznatljiva sam po svojim šarenim kombinacijama i zaraznom smehu.