Obrazovanje

Master studije i master rad

20.07.2017.
2 min

Nakon što ste završili vaše osnovne studije, došlo je vreme da razmislite o vašoj budućnosti. Mnogi studenti svoje školovanje završavaju upravo onda kada dobiju diplomu završenih osnovnih studija. Međutim, kako su se studijski programi promenili, tako nemali broj studenata mora da upiše master studije, ukoliko želi da pronađe posao u svojoj struci.

 

Učenje

Foto: Pixabay
Nastavak studiranja (godinu dana ili dve godine, u zavisnosti od studijske grupe), ne mora biti tako veliki problem. Naravno, finansijski deo je uvek prva stvar na šta obraćamo pažnju. Ukoliko smo u mogućnosti da sebi priuštimo nastavak studija, uvidećemo da master studije mogu, zapravo, mnogo da nam pomognu. Na većini studijskih grupa master studije su šansa da se napokon bave granom studija koja ih najviše interesuje. Na samom početku ovih studija, dobijamo mogućnost izbora smera ili predmeta koji nas najviše interesuju. Mnoge studijske grupe predavanja na master studijama imaju samo u prvom semestru. To im daje mnogo slobodnog vremena da proučavaju oblast koja ih zanima te da odmah na početku pronađu temu svog master rada.


Propozicije koje je potrebno poštovati za vreme pisanja master rada uvek možete da nađete na sajtu vašeg fakulteta ili da se obratite koordinatoru za master studije na vašem fakultetu. Koordinator za master studije jeste jedan od profesora koji je zadužen da vam pomogne u vezi sa tehničkim stvarima koje se tiču vašeg master rada (propozicije, kontaktiranje studentske službe, obaveze koje morate da ispunite...). Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, bitno je da te nedoumice rešite što pre, te da svoj master rad uradite na najbolji mogući način.


Jedna od bitnih stvari jeste svakako izbor mentora koji će vam pomoći prilikom pisanja master rada. Svakako, od izabranog profesora morate imati realna zahtevanja. Vi ste ti koji će rad napisati, te profesor je tu samo da vam pruži smernice i literaturu koja vam je potrebna da utvrdite svoje znanje. Pre same odbrane master rada potrebno je položiti sve ispite na master studijama, te overiti redovno dva, odnosno četiri, semestra. Svoj master rad branite pred komisijom koju će vaš mentor izabrati, u zavisnosti od oblasti kojom se bavite.

 

Kopiraj link

Slični tekstovi

Pripremi se za naredni ispitni rok i položi sve ispite uz Feynman-ovu metodu!
28.02.2018.
3 min

Pripremi se za naredni ispitni rok i položi sve ispite uz Feynman-ovu metodu!

Obrazovanje
5 načina kako da lakše naučiš materiju za ispit
15.06.2021.
8 min

5 načina kako da lakše naučiš materiju za ispit

Obrazovanje
Vodič za brucoše: Evo, šta sve treba da znate
09.09.2022.
9 min

Vodič za brucoše: Evo, šta sve treba da znate

Obrazovanje