Obrazovanje

Preporuke za praktičnije učenje i studiranje

29.11.2016.
3 min

Osim odabranog formalnog obrazovanja, emancipacija obuhvata poznavanje niza dobrih razloga koje sa sobom nosi umerena fizička aktivnost, pravilan način ishrane i adekvatno uspostavljanje dnevnog ritma, radi ostvarivanja predviđenih rezultata.

 

Preporuke za praktičnije učenje i studiranje

 

Za studente je od izuzetne važnosti da u svoje planove uvrste rešenja koja će uticati na njihovu vlastitu kontrolu nad sticanjem znanja, kao i redovne vannastavne aktivnosti, čime se ostvaruje čitav niz pozitivnih i delotvornih efekata. Uz prisustvo jasnog fokusa na fakultetske dužnosti, prioritet je redukovati stresna stanja i napetost, naročito tokom perioda intenzivnih provera tj. ispitnih rokova.

 

Tokom učenja odaberite odeđeno, mirno mesto gde ćete biti u potpunosti koncentrisani. Prilagodite vreme i raspored učenja delu dana kada je vaša efikasnost na najvišem nivou. Većinu gradiva ćete učiti van predavanja, samostalno, te stoga definišite koliko pojedine lekcije zahtevaju vremena.

 

Ovde je važno ilustrovati značaj ujednačenog tempa savlađivanja gradiva, kako bi se predupredilo odustajanje. Specifičnost sagledavanja i dodeljivanja vremenskog perioda pojedinim područjima, ogleda se u postupnom ostvarivanju tekućih rezultata čime ćete, istovremeno, steći naviku kreiranja adekvatne sredine za učenje, zadržavajući pribranost.

 

Ne treba izostaviti pauze. U intervalima, one ne predstavljaju kasniji gubitka vremena, već ključni faktor u održavanju konstruktivne klime za nastavak rada i kompletiranje materije. Sa jedne strane, trenuci za predah doprineće vašoj vedrini, dok će, sa druge strane, biti glavni pokretač za izvršenje brojnih zadataka koji vam predstoje, a na koje ćete odmorni biti spremni da odgovorite.

 

Nastojte da izbegavate višesatno sedenje, kad god je moguće. Svaku pauzu provedite aktivno. Uverićete se da svakodnevna primena pomenutog režima proizvodi energiju za savladavanje prepreka sa kojima se suočavate za vreme učenja.  

 

Istražite, i razmislite o tome, na koji se način učenje u grupi, sa drugim studentima, odražava na kvalitet vašeg rada i ocene. Ovakav metod ne bi trebao da ima limitirajući efekat na vas. Naprotiv, srž je u veštinama koje je moguće naučiti, a koje će vam povećati motivaciju, uliti sigurnost, samopouzdanje da razvijate svoja umeća i karakter.

 

Potrebno je napomenuti suštinu primene hobija, ali i sadržaja koji vam stoje na raspolaganju, a koje još uvek nedovoljno poznajete. U okviru njih ćete imati šansu da pružite lični pečat stvarima za koje se zanimate. Posledično, navedena ostvarenja će vam, sa stanovišta podrške, podariti nova iskustva koja možete još uspešnije primenjivati, i to na način koji će značiti doprinos vašem napretku.

 

Radite vredno, prvenstveno zbog brojnih obaveza, i preduzimajte korake koji će rezultirati ispunjenjem svakog konkretnog cilja. Generišite volju i motivaciju za realizaciju tekućih, kao i dugoročnih, ciljeva upravo iz činjenice da studirate ono što vas iskreno interesuje, uz uvažavanje specifičnosti i neophodnosti vidova relaksacije, čime ćete biti u još povoljnijem položaju zarad boljeg funkcionisanja na polju studija. 

Kopiraj link