Obrazovanje

Prijemni bez panike

26.05.2009.
3 min

Svi oni koji su se odlučili da studiraju trebalo bi da znaju nekoliko stvari pre nego što odluče šta i kako dalje...

Odaberite fakultet


Za početak je važno da odlučite na kom fakultetu biste voleli da studirate, (informišite se o fakultetima i visokim školama koristeći pretragu na sajtu prijemni.infostud.com). Ako ne znate odgovor, posavetujte se sa ljudima koji su vam bliski i kojima verujete da mogu da vam pomognu oko ovog izbora. Naravno, postoji mogućnost da se konsultujete i sa školskim psihologom i/ili pedagogom. Proverite koji su priznati fakulteti, gde možete dobiti profesionalnu orijentaciju, šta studenti misle o svom fakultetu, koja su tražena zanimanja u Srbiji, šta su studirali poznati... Takode, važno je da poslednje školske dane isplanirate kako biste bili u mogućnosti da sve postignete.


Isplanirajte svoje obaveze


Dodatni pritisak su i školske obaveze koje, kako se približava kraj školske godine, nisu ništa manje, a uz sve to još i prijemni morate da spremite. Dakle, uz nešto dobre organizacije i dosta rada, moguće je upisati željeni fakultet. Važno je da ne paničite i da se dobro organizujete tako će i pripreme da krenu na vreme. Ono na šta najmanje u ovom momentu imate uticaja su ocene koje vam donose početne bodove. Ali nemojte odustajati, situacija još uvek može da se popravi. Kampanjskom ucenju više nema mesta, kako biste postigli što bolji uspeh u školi, dajte sve od sebe da redovno „grejete stolicu". Na taj način ćete svoje dnevne obaveze mnogo lakše uskladiti sa spremanjem prijemnog i samim tim manje ćete se nervirati. Kampanjsko učenje konzumira puno vremena i energije, a s obzirom da kraj godine donosi i više kontrolnih zadataka i odgovaranja, spremanje za iste će vam oduzeti dragoceno vreme, ne samo tog dana već i kasnije jer ćete neminovno morati odvojiti vreme za odmor.


Spremanje prijemnog


Sa spremanjem prijemnog ispita bi trebalo da počnete odmah. Ukoliko već niste, raspitajte se o literaturi koja će vam pomoći da spremite prijemni. Nije loša ideja da kontaktirate nekoga ko već studira tamo. Ukoliko nemate nikog ko vam je blizak, uvek postoji „prijateljicina prijateljica", prema tome, dobro se raspitajte i proširite krug prijateljstava među kojima možete naći nekog ko će vam biti od pomoći. Postoje i razni časovi koji su usmereni na pripremu prijemnog ispita. Raspitajte se za njih, kao i to koji od tih časova su najbolji i najefikasniji za ono što je vama potrebno - svaka pomoć je dobrodošla, naročito ako želite da se upišete na neki od popularnijih fakulteta.

Najveći deo oko pripreme je ipak na vama. Nemojte odlagati pripremu za prijemni na mesec dana pre samog prijemnog, jer ćete tada učiti na brzinu, bićete u panici, pa će i šanse da "loše prođete" zbog stresa i premora biti znatno veće. Napravite plan rada po kom ćete svaki dan obrađivati određeni deo gradiva, ne bi bilo dobro da taj deo bude ni premali (treba će vam puno vremena), ni preveliki (brzo ćete se premoriti i malo je verovatno da ćete moći da se držite tog plana zbog svih ostalih obaveza). Kada završite sa učenjem, pa onda onako puni znanja i bez panike idite na prijemni i pokažite svima kako se to radi! ;) Srećno!

Kopiraj link

Slični tekstovi

Kako preživeti ispitni rok?
30.11.2017.
6 min

Kako preživeti ispitni rok?

Obrazovanje
Ovo su zlatna pravila efikasnog učenja
28.02.2018.
10 min

Ovo su zlatna pravila efikasnog učenja

Obrazovanje
 4 najčešća studentska pitanja
16.10.2015.
4 min

4 najčešća studentska pitanja

Obrazovanje