Obrazovanje

Prva prezentacija na poslu ili fakultetu: Kako se pripremiti?

07.04.2023.
5 min

Ako ste pronašli prvi posao i dobili zadatak da prezentujete pred ostalim kolegama koji su iskusniji od vas ili ste na fakultetu i treba da ispred profesora i ostalih kolega prezentujete neki rad, ali osećate nelagodnost ili nemir u stomaku, moguće je da imate strah od javnog nastupa. 

Prva prezentacija na poslu ili fakultetu: Kako se pripremiti?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Prezentovanje se može smatrati jednom vrstom javnog nastupa, a to je veština koja se može naučiti i usavršiti vremenom, uz par „trikova“. Strah od javnog nastupa ili trema je prirodna reakcija koja se ne može potpuno ukloniti, ali možete naučiti kako da je kontrolišete

Trema je često praćena gubitkom vazduha, ubrzanim radom srca, znojenjem dlanova, crvenilom u obrazima... Međutim, nije svaka trema „loša“, postoji ona pozitivna trema koja je često i poželjna, motivišuća pred samu prezentaciju, kao na primer kada ste novi na poslu i imate želju da se starijim i iskusnijim kolegama dokažete.

Najvažniji deo prezentacije jeste sama priprema, a da bi prezentacija bila uspešna potrebno je pripremiti, pored sadržaja prezentacije, i način izlaganja iste.

Kada se radi o sadržaju, treba krenuti od svrhe ili fokusa, odnosno od onoga zašto ste uopšte krenuli sa pripremom prezentacije. Na samom početku, kreirajte strukturu teksta kako bi lakše svoje misli organizovali i kasnije ih preneli na slajdove u Power Point-u. 

Pored samog teksta, važan je i vizuelni efekat. Nije cilj da na slajdovima napišete sve ono što izgovorite, umesto toga treba se fokusirati na kolege kojima prezentujete, zainteresovati ih u što kraćem vremenskom periodu.

Prvi korak u pripremi za prezentovanje jeste uvežbavanje samog materijala. Ključ uspešne prezentacije se nalazi u izlaganju, a to se postiže većim delom dobrom pripremom, a ne isključivo znanjem. Međutim, važno je biti dobro upućen u ono o čemu govorite jer kroz temeljnu pripremu smanjujete šansu za grešku tokom prezentovanja.

Dobra priprema podrazumeva da dobro istražite i naučite oblast koju prezentujete, da napravite strukturu i raspored izlaganja, kao i skicu koja će vam biti podsetnik ukoliko zaboravite šta je sledeće što treba da kažete. Na skici napišite teze, označite ih markerima u boji i podvucite, samim tim biće vam lakše da se snađete i nastavite dalje sa svojom prezentacijom.

Jedan od trikova koji je mnogima koristan jeste vizuelizacija, a ona podrazumeva da na detaljan način prođete kroz svaku situaciju tokom javnog nastupa. Takođe, izgovarajući naglas prezentaciju je jedan od trikova koji može pomoći, jer na taj način postajete sigurniji dok sami sebe slušate i uvežbavate svoj javni nastup, odnosno prezentaciju.

Na primer, dok kod kuće uvežbavate svoju prezentaciju, možete uvežbavati i sporo i duboko disanje koje će opustiti telo, smanjiti napetost i samim tim ćete postati samouvereni u svoje izlaganje. Stručnjaci navode da je disanje dobro praktikovati i kod kuće tokom uvežbavanja, ali i pola sata pre nego što izađete ispred svojih kolega. Pre same prezentacije usredsredite se na disanje, udišite vazduh kroz nos, a izdišite na usta, pokušajte da zadržite dah po par sekundi jer će vas to opustiti.

Kada odredite fokus prezentacije, kao i ključne reči, potrebno je da taj deo dodatno naglasite u odnosu na ostatak prezentacije, kao i da napravite pauzu između celina kako bi publika mogla bolje ispratiti samu prezentaciju. Vežbanjem ispred ogledala, posmatranjem i korigovanjem pokreta možete prikriti svoju nesigurnost sve dok ne budete zadovoljni načinom na koji prezentujete.

Tokom prezentacije, uvek imajte čašu ili flašicu vode pored sebe, a ukoliko dok prezentujete ne znate šta ćete sa rukama, uvek možete u ruci držati na primer olovku jer će vam tako biti lakše da kontrolišete pokrete rukama ili da olovkom ukažete na nešto važno u prezentaciji.

Koristite jednostavne reči koje svi razumeju, izbegavajte stručne termine koliko je to moguće, a u prezentaciju stavite i fotografije koje će slikovito predstaviti kolegama ono o čemu govorite. Ukoliko se desi da pogrešite ili preskočite deo prezentacije, ne paničite već okrenite situaciju u svoju korist nekom duhovitom rečenicom ili anegdotom.

Pred samu prezentaciju, kako bi se opustili i smanjili osećaj treme, najbolje bi bilo da svoje kolege posmatrate kao nekoga ko želi da vas čuje, ko je dobronameran i želi da nauči i razume to o čemu prezentujete, ili čak da ih zamislite u nekom uobičajenom i opuštenom izdanju.

Na kraju pripreme potrebna je proba, odnosno da nekoliko puta od početka do kraja, bez prekidanja, izvedete svoju prezentaciju. To će na pravi način upotpuniti izlaganje, a takođe možete svoje probe snimiti, pa nakon odgledanog snimka dodatno uvežbati deo koji smatrate da nije dovoljno dobar.

U poslovnom okruženju je važno biti konkretan i jasan, ne ulaziti u preterane detalje, već na brz, lak i jednostavan način objasniti ono o čemu govorite, odnosno prezentujete.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.