Saveti za traženje posla

Asertivnost - kako ljubazno reći ne

13.07.2021.
4 min

Za većinu ljudi, reći “ne” predstavlja veliki izazov. Naučiti kako odbiti nekoga na ljubazan način danas je kritična veština koju je neophodno razviti, naročito u biznis svetu. Za frilensere i manja preduzeća, vrlo je primamljivo govoriti “da” svim klijentima i prihvatati nove projekte koji se pojavljuju, međutim to često nije pametno raditi. U praksi, postoji mnogo razloga zašto treba odbiti klijenta ili projekat: možda već imamo previše stvari na kojima radimo, možda projekat nije dobar fit, možda je klijent užasno izazovan za saradnju… Koja god situacija bila u pitanju, dešava se da je u našem najboljem interesu da nešto odbijemo i da vežbamo veštinu govorenja “ne”.

Asertivnost - kako ljubazno reći ne

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Kada naučiš da ljubazno kažeš ne, bićeš u prilici da proceniš svaku šansu i da odlučiš da li je to nešto:

 • što možeš da preuzmeš,
 • za šta imaš dovoljne kvalifikacije,
 • što možeš uspešno da izguraš.

Na ovaj način, imaćeš više vremena za posao u kome zaista uživaš i koji ti jako dobro ide. Kada kažeš “ne” projektima koji ti nisu fit, ostavljaš prostor i vreme za neke prilike koje će ti biti mnogo bolje i koje će ti posao učiniti lepšim, ispunjenijim i uspešnijim.

Kako zapravo možeš da kažeš ne?

1. Pristupi problemu taktično

Postavljanje granica sa klijentima nije uvek lako, ali je jako bitno znati reći “ne” i ostati pri tome. Kako bi se uprkos ovome zadržao dobar odnos sa klijentom, važno je znati kako iskomunicirati odbijanje. Neke od ljubaznih fraza koje možeš da iskoristiš i zbog kojih će se klijent bolje osećati su:

 • Zaista bih voleo/la, ali moram da…
 • Već radim na projektu koji mi oduzima mnogo vremena, ali mogu da Vam ponudim alternativu…
 • To bi bilo sjajno ali već sam u drugom projektu…
 • Raspored mi je pun do… Da li bi Vam odgovaralo nešto posle toga?
 • Veoma cenim što ste mi ponudili ovu ponudu/ovaj posao, ali trenutno nemam mogućnosti da mu se u potpunosti posvetim.

2. Daj sebi vremena

Dosta ljudi ima impuls da odmah odgovara (najčešće sa “da”) na zahteve da se uradi nešto. Najbolji način da se ovome pristupi jeste da nikada ne odgovoriš odmah na zahtev - bilo da je to uzimanje novog projekta, pomeranje roka ili još jedan u nizu nepotrebnih sastanaka, već da razmotriš pristanak i odluku koju treba da doneseš. Pusti sebe da razmotriš pre nego što odgovoriš:

 • Da li je to stvarno nešto što želiš da uradiš?
 • Da li je to nešto sa čim imaš vremena i energije da se nosiš?
 • Zašto bi odgovorio sa da?

3. Ponudi alternative

Ponekad razlog za odbijanje ima veze sa “logistikom” i mogućnošću da se nešto odradi, a ne sa željom da se neki klijent izbegne. U takvim slučajevima, ponudi alternative koje su i tebi prihvatljive, i prezentuj im “ne” kao maskirano “da”, odbijajući ono što ti ne odgovara i pristajući pod svojim uslovima.

4. Daj objašnjenje, ali ne ostavljaj prostor za diskusiju

Kada treba da odbiješ klijenta, pristojno je da daš neki razlog. Uz dobro objašnjenje, klijent će moći da razume razlog odbijanja i lakše će ga prihvatiti. U ovim situacijama, postoji i previše objašnjavanja i to je nešto što definitivno treba da zaobiđeš. Daj sažeto objašnjenje, ali postavi granice i nastupi tako da ne ostavljaš prostora da se tvoja odluka preispituje i da te klijent ipak “ubedi” da promeniš mišljenje.

Ako ti se čini da i uz ova uputstva i dalje imaš problem da prevališ “ne” preko usta, vežbaj odbijanje, sastavi listu razloga za “ne” i prihvati da moraš da izađeš iz zone komfora i da se izboriš za sebe. :)

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Kako ne treba da izgleda tvoj CV
18.03.2024.
3 min

Kako ne treba da izgleda tvoj CV

Saveti za traženje posla
Mladi i liderstvo: Kako stiču veštine lidera i preuzimaju inicijativu
03.03.2023.
5 min

Mladi i liderstvo: Kako stiču veštine lidera i preuzimaju inicijativu

Saveti za traženje posla
5 pitanja koja će ti pomoći da shvatiš da li si izabrao dobar posao za sebe
27.11.2020.
5 min

5 pitanja koja će ti pomoći da shvatiš da li si izabrao dobar posao za sebe

Saveti za traženje posla