Saveti za traženje posla

Čak 55% mladih ne radi na poziciji za koju su se školovali

10.12.2021.
8 min

Još od detinjstva naša porodica, okolina, nastavnici, a kasnije i profesori na fakultetima, uče nas da je najvažnije da završimo školu i da će nam diploma otvoriti mnoga vrata. Ali, da li je u realnosti zaista tako? I, da li mladi rade na pozicijama za koje su se godinama školovali? 
Posao
Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) navodi se poražavajući podatak - čak 55% mladih nije zaposleno na poziciji za koju su se školovali. 

Sa druge strane, 18% njih je donekle zaposleno na poziciji za koju se školovali, a samo 27% mladih radi na mestu za koje je steklo adekvatno obrazovanje. 

Broj mladih do 30 godina starosti koji su nezaposleni u oktobru 2021. godine iznosio je 98.419, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje. 

Podaci Infostudovog sajta koji je namenjen mladima Startuj.infostud.com pokazuju da studenti u poslednjih godinu dana konkurišu više od 80.000 puta, a broj ponuđenih oglasa za mlade je deset puta manji. 

Upisuju se popularni fakulteti

Miloš Turinski, PR  sajta Poslovi Infostud ističe da i istraživanje sajta Startuj.infostud.com potvrđuje da su sistem obrazovanja i tržišta rada u neskladu.

- U ponudi je dosta profila i kadrova za koje ne postoji dovoljan broj pozicija na tržištu.  Velike upisne kvote imaju Ekonomski i Pravni fakultet jer se puno mladih opredeljuje za njih. Takođe, ovi fakulteti se dosta upisuju tradicionalno, za njih važi da su popularni i prestižni, a opet naše tržište rada ne nudi dovoljan broj radnih mesta za te kadrove. Tu možemo da vidimo veliki nesklad - kaže Turinski.

Naš sagovornik navodi da IT sektor ima veliku potražnju, ali ne postoje dovoljne upisne kvote na fakultetima. 

- Te kvote rastu iz godine u godinu. Ne mogu da porastu brzinom koja je potrebna našem tržištu niti da mladi završe te fakultete brzinom koja je potrebna, ali je pozitivna strana ta što  se radi na tome da se uskladi sa potrebama tržišta. Ono na čemu treba da se radi jeste edukacija mladih koji su u procesu biranja svoje buduće profesije. Mladima treba da se prezentuju tačne mogućnosti sa fakultetima koje upisuju, šanse napredovanja, usavršavanja i šta ih to zapravo čeka kada završe fakultet.

Spremni da rade bilo šta

Nakon završenog fakulteta sledeći korak većine mladih je zaposlenje u struci. Situacija je takva da ne pronalaze posao odmah nakon završenih studija, a za to vreme voljni su da rade razne poslove.

Prema pomenutom istraživanju KOMS-a, čak 90% mladih spremno je da radi druge poslove dok ne nađe adekvatan u struci, 29% njih bi radilo jer moraju, a 14% njih ne bi radilo duže od šest meseci. Ovi podaci govore da mladi u Srbiji nisu probirljivi i da bi radili tamo gde im se ukaže šansa. 

Većini mladih (59%) je bilo potrebno manje od godinu dana da se zaposle u struci, dok je jednoj petini trebalo više od tri godine. 

Turinski objašnjava da radom van struke mladi pokušavaju pre svega da zarade, ali i da steknu bilo kakvo iskustvo. 

- Dok se bave tim poslovima oni paralelno konkurišu i traže pozicije u svojoj struci ili u srodnim oblastima. Najveći broj mladih je spreman da putem prakse uđe u kompaniju kako bi imali relevantno radno iskustvo i bili na korak bliže zaposlenju. 

On dodaje da period od jedne do tri godine, koliko mladi traže posao u struci, može da deluje kao večnost, ali to je karijerna putanja.

- Na svakom poslu možete da steknete određene veštine koje mogu da vam pomognu u poslu u kao što su komunikacija sa klijentima, sa potrošačima, rad na računaru u određenim programima...

Diploma fakulteta ne znači i posao

On podseća da kada se govori o neskladu obrazovanja i tržišta rada - u celoj zemlji fale zanatska zanimanja. 

- Postoji mišljenje da su ovi poslovi manje vredni, da svi treba da se školujemo da bismo bili više vredni i lakše došli do posla, a zapravo je situacija na tržištu potpuno drugačija. Imamo veliku potražnju za zanatlijama radnih profila. To su pozicije koje mogu da donesu visoke zarade, a jako je mala potražnja od strane budućih srednjoškolaca za ovim poslovima. 

Turinski ističe i značaj uloge prosvetnih radnika u radu sa decom. 

- Prosvetni radnici koji rade sa decom treba da ih edukuju šta im sve pruža život dalje, naročito tokom i posle školovanja za određena zanimanja, šta su im mogućnosti, a šta može da im donese sigurnost. Prosvetni radnici treba da uče decu da ne postoje zanimanja koja su manje vredna i da nismo više ili manje vredni ako imamo ili nemamo završen fakultet. Naravno, svako treba da se bavi onim što voli i da se prvenstveno vodi time, a tek onda da gleda koji poslovi donose dobru zaradu. 

Nikad nije kasno pronaći sebe u drugom poslu

Sanja Stanković (20) završila je gimnaziju i trenutno radi kao točilac na benzinskoj pumpi. Želja joj je da bude farmaceutski tehničar i sada je na prekvalifikaciji. 

- Mladi ne treba da se stide nijednog posla, i bitno je da imaju volju i svoje snove - kaže Sanja za Startuj.infostud.com.

Naša sagovornica ističe da nikad nije kasno pronaći sebe i u nekoj drugoj struci. 

- Kao točilac sam radila godinu i po dana, ali sam se često preispitivala šta želim da radim, gde sebe vidim. Odlučila sam se za farmaciju koju volim, a znam  da ću tu moći odmah da pronađem posao, ali i da  dobijem šansu za dalje edukovanje. 

G.Đ. (25) završio je Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment, smer Poslovni sistemi u turizmu i hotelijerstvu i ističe da ima dosta opcija za zaposlenje u toj struci, ali je on odlučio da se ne bavi tim poslom.

- Trenutno radim kao saradnik u regulatornim poslovima, ali se ne vidim tu dugoročno, ovo mi je privremena opcija. 

On ističe da je promenio interesovanja i da  bi voleo da radi u nekoj marketinškoj agenciji ili IT kompaniji. Trenutno se usavršava u oblasti digitalnog marketinga. 

- Mladima bih poručio da dobro razmisle čime žele da se bave, da istraže šta se sve odnosi na oblast koja ih zanima i da li sebe vide na tim pozicijama. Ako nisu sigurni  bolje je da ne upisuju  fakultet, sve dok ih ne zainteresuje određena oblast. 

Korak po korak do savršenog zaposlenja

T. L. (24) završila je fitomedicinu na Poljoprivrednom fakultetu i trenutno radi u poljoprivrednoj apoteci. 

- Najviše bih volela kada bih radila na terenu, u voćnajcima, ali sam svesna da bez iskustva ne mogu da radim na takvoj poziciji. Strpljiva sam i znam da su potrebni određeni koraci za posao koji želim. Trenutno stičem iskustvo u radu u poljoprivrednoj apoteci  koje je povezano sa mojom strukom i svakako da je relevantno i značiće mi za potragu posla kojeg želim.

Nakon završenih studija sa znanjem koje smo stekli imamo pravo i treba da radimo u našoj struci. Kada dođe trenutak da se stvarno traži posao javlja se dosta nezadovljstva jer je ponuda slaba, ali i plata neadekkvatna. Ono što većini mladih nedostaje jeste strpljenje i svest da je potrebno određeno vreme dok ne dođemo do pozicije i plate koju želimo. Bitno je da uživamo u našim počecima kakvi god bili i da iz njih izvučemo što više znanja i pouka.

Pronalazak prvog, pravog, savršenog posla je proces koji traje, nekada i predugo, ali sve dok radimo na sebi, konstanto učimo i stičemo iskustva povećavaju nam se šanse za zaposlenje koje želimo. 

Kopiraj link

Zorica Đukić

Po profesiji master pedagog, u duši večni kreativac. Uživam u šminkanju, čitanju knjiga, pisanju i šetnji sa mojim kucama.

Slični tekstovi

Da li uvek kasniš - kako da se izboriš sa tim
02.02.2024.
5 min

Da li uvek kasniš - kako da se izboriš sa tim

Saveti za traženje posla
Kada imaš pravo na prvi godišnji odmor
25.09.2023.
8 min

Kada imaš pravo na prvi godišnji odmor

Saveti za traženje posla
Najbolje besplatne aplikacije za kreiranje CV-ja
14.11.2022.
6 min

Najbolje besplatne aplikacije za kreiranje CV-ja

Saveti za traženje posla