Saveti za traženje posla

Copywriter, content writer i social media menadžer - u čemu je razlika

21.08.2023.
5 min

Copywriteri, content writeri i social media menadžeri predstavljaju nezaobilazne aktere u današnjem digitalnom marketingu. Kroz svoje veštine i kreativnost, ovi nevidljivi kreatori igraju ključnu ulogu u oblikovanju imidža brendova, privlačenju ciljne publike i ostvarivanju marketinških ciljeva.

Copywriter, content writer i social media menadžer - u čemu je razlika

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Kako danas svi živimo na internetu, prirodno je da neke pojmove uzimamo zdravo za gotovo bez da tačno zanamo šta predstavljaju. Tako je i sa ovim zanimanjima, koja su jedna od traženijih trenutno kada je u pitanju oblast digitalnog marketinga.

U ovom tekstu, istražićemo uloge i odgovornosti ovih profesionalaca, otkrivajući kako njihove veštine doprinose stvaranju reklamnih i marketinških materijala koje srećemo svakodnevno. Uplovi s nama u svet reči, sadržaja i društvenih mreža kako bi shvatio način na koji se digitalni marketing i komunikacija sa publikom uspešno oblikuju i izvode.

Copywriteri – nevidljivi kreatori

Copywriteri su nevidljivi kreatori iza brojnih reklamnih i marketinških materijala koje srećemo svakodnevno. Iako je oglašavanje jedan deo njihovog posla, copywriteri pišu i različite marketinške materijale kao što su sadržaj za web sajtove, e-mailove, brošure, slogane...

Pisanje je samo jedan deo njihovog rada, najveći deo radnog dana ipak potroše istražujući, razmišljajući, prepravljajući i formatirajući ono što ti vidiš na mrežama. Njihov posao obuhvata i istraživanje, intervjuisanje, ispravljanje... Za neki pisani projekat, copywriter može provesti polovinu vremena u istraživanju, trećinu u editovanju i samo šestinu u samom pisanju. Zato se od njih zahteva pre svega kreativnost i inovativnost. Ukoliko nisi spreman da razmišljaš izvan kutije, onda ovo nikako nije posao za tebe.

Uglavnom, copywriteri pišu kako bi uticali na ciljnu grupu i naveli je na određenu akciju. To znači da moraš dobro da poznaješ ljude kojima se obraćaš, da govoriš njhovim jezikom i uvek budeš u toku sa trendovima.

Tvoj rad na ovoj poziciji je usmeren na ciljnu grupu, a ne na samog klijenta i to uvek treba da imaš na umu. Copywriting je, zapravo, umetnička forma koja zahteva razumevanje ciljne grupe i prilagođavanje stila pisanja u skladu s njihovim potrebama i željama.

Dobri copywriteri su svestrani, brzi, kreativni i fleksibilni. Njihov cilj je da prenesu poruku na način koji će dirnuti i privući publiku, što nikako nije lak zadatak. Kvalitetan copywriter treba da poseduje dobar rečnik, sposobnost prilagođavanja različitim stilovima i tonovima pisanja, kao i da bude otvoren za kritike i konstruktivne ideje.

Content writeri – ključni igrači u izgradnji imidža

Kvalitetan sadržaj igra ključnu ulogu u digitalnom marketingu, a tu na scenu stupaju upravo content writeri. Njihova osnovna odgovornost je kreiranje privlačnog, informativnog i korisnog sadržaja za različite digitalne platforme.

Ono što se od njih na kraju radnog dana traži jeste da angažuju publiku, povećaju posetu veb stranica i stvore veće interesovanje za određeni brend ili proizvod. Sve su to rezultati koji mogu precizno da se izmere, što znači da je ovo zanimanje u kome opstaju samo najbolji.

Vlasnici sajtova shvataju da je neophodno pružiti vrednost svojoj ciljnoj publici kako bi privukli nove posetioce i zadržali postojeće. U tom smislu, content writeri su ključni igrači u izgradnji imidža brenda i sticanju vernih klijenata.

Uspešni content writeri se ističu zbog svoje sposobnosti da prilagode svoj stil pisanja različitim temama. Tvoj zadatak je da pišeš opise proizvoda, blogove, vodiče i tutorijale, i tako posetiocima sajta plasiraš kvalitetan sadržaj koji odgovara njihovim specifičnim potrebama.

Content writeri se trude da budu kreativni i pruže jedinstvene perspektive na teme koje obrađuju, jer se u suporotnom utapaju u more sličnog sadržaja na internetu, što nikako ne želiš.  U celini, content writeri igraju ključnu ulogu u digitalnom okruženju i njihov rad pomaže kompanijama i vlasnicima sajtova da postignu uspeh i tako ostvare željene ciljeve.

Social media menažer – glas brenda

Glavna uloga social media menadžera je da budu glas brenda u digitalnom okruženju. Oni osmišljavaju i sprovode aktivnosti na društvenim mrežama, brinući o rastu broja pratilaca, angažovanosti publike, širenju uticaja brenda, kvalitetnoj komunikaciji s korisnicima, povećanju prodaje proizvoda i povećanju poseta sajtu.

Kako bi postigli ove ciljeve, social media menadžeri koriste različite strategije i tehnike prilagođene ciljnoj grupi i karakteristikama brenda. Stručnjaci za društvene mreže moraju posedovati određene veštine kako bi bili uspešni u svom poslu. Pored strpljenja i ljubaznosti, moraju demonstrirati i liderske sposobnosti, s obzirom na to da često upravljaju timom saradnika.

Tehnička potkovanost i veštine u kreiranju sadržaja su takođe ključne, budući da su odgovorni za objavljivanje relevantnog i privlačnog materijala na mrežama. Za započinjanje karijere social media menadžera potrebno je da zaista voliš društvene mreže i komunikaciju s ljudima. U suprotnom sve izgleda usiljeno, što publika brzo prepoznaje i jednostavno preskače sadžaj koji kačiš.

Ukoliko vidiš sebe na nekoj od ovih pozicija bilo bi dobro da se detaljno upoznaš šta tačno svaka od njih podrzumeva i da se na kraju odlučiš šta je ono što ti najviše odgovara. Proceni koji su tvoji kvaliteti i šta je ono u čemu se pronalaziš, kako ne bi gubio vreme radeći nešto u čemu nisi dovoljno dobar.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.