Saveti za traženje posla

Kako da odgovoriš na pitanje o plati na razgovoru za posao

29.12.2023.
3 min

Većina nas, posebno na početku karijere, ne može realno da proceni koliko bi trebalo da bude plaćena za svoj rad. Nelagodnost pri odgovoru na pitanje o plati savim je normalna, čak i za one sa iskustvom u poslu. Međutim, nesigurnost ili nerealna procena sebe, kod potencijalnih poslodavaca mogu izazvati nepoverenje. Neki će ti možda ponuditi cifru daleko manju nego što zaslužuješ.

Kako da odgovoriš na pitanje o plati na razgovoru za posao

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Zato nije na odmet da pre razgovora o plati pročitaš nekoliko saveta Ričarda MekMuna, specijaliste za intervjue.

1. Raspita se o prosečnoj plati za tvoju poziciju

Pre intervjua za posao obavezno se raspitaj kolika je prosečna plata na poziciji za koju konkurišeš. Postoje mnogi sajtovi i forumi na kojima se takvi podaci mogu naći i koji će ti pomoći da se orijentišeš na tržištu.

2. Tik ispod najveće

Ovaj čuveni stručnjak za poslove i karijeru kaže da je najbolje kada zatražimo platu koja je malo ispod najveće. Objašnjenje je logično – više od najviše nam neće biti ponuđeno, a tik ispod biće dovoljna motivacija za tebe, što će doprineti da ciljevi kompanije budu što bolje postignuti, a tvoj rad potvrđen.

3. Objasni zašto tvoj rad vredi toliko

Navedi razloge zbog kojih je cifra koju si rekao odgovarajuća, napomeni svoje ambicije i pokaži volju za intenzivnim radom koji će biti zasluženo naplaćen.

Primer: „Raspitao sam se o prosečnoj plati koja se nudi na ovoj poziciji. Kreće se od 18.000 do 37.000 dolara. Znam da me ne biste platili više od najveće plate, to je suludo. Bio bih zadovoljan platom od 31.000. i verujem da ću svojim radom i sposobnostima za ovu poziciju i privrženošću vašoj kompaniji opravdati vaše poverenje i ispuniti očekivanja.“

Između želja, očekivanja i mogućnosti

Ipak, pri odabiru posla veoma je važno da plata ne bude jedina presudna. To objašava i Marina Antić, projektna menadžerka Top Job – sajma zapošljavanja.

„Kandidati treba otvoreno da pitaju za iznos neto plate, jer je to njihovo pravo. Treba da procene da li je samo plata to što ih privlači da rade u nekoj kompaniji ili možda drugi benefit poput dodatnih edukacija ili recimo fleksibilnog radnog vremena.“

Mame često prave kompromise

Njen savet je da bi trebalo da radimo posao koji volimo, u radnom okruženju koje nam odgovara. U tome nam posebno mogu pomoći i testovi ličnosti. Takođe, različiti životni prioroteti često utiču na izbor posla.

 „Svakako prioriteti se razlikuju od toga da li smo na početku karijere ili smo majka sa malim detetom. Žene često biraju zbog dece posao koji ih ne ispunjava profesionalno, ali zbog recimo radnog vremena odlučuju da rade poslove ispod svojih realnih kompetencija“, objašnjava Marina za Startuj.

Kopiraj link

Marija Vasić

Marija je mama, humanitarac i novinar.