Saveti za traženje posla

Kako da radiš za kompjuterom bez posledica

05.03.2024.
4 min

U digitalnom dobu u kojem živimo, kompjuteri, pametni telefoni i ostali pametni uređaji čine značajnu ulogu u poslovnom okruženju. Bilo da radiš u kancelariji ili onlajn od kuće, neizbežno je da dugo sediš u jednom položaju tokom radnog vremena. Posledice takvog načina rada jesu bol u leđima, umorne oči, glavobolja, bol u šaci...

Kako da radiš za kompjuterom bez posledica

Foto: Startuj.com (Shutterstock)

U ovom tekstu izdvojili smo nekoliko saveta kako da radiš bez takvih posledica.

1. Odgovarajuće osvetljenje

Prva i glavna stvar u poslovnom okruženju jeste da imaš odgovarajuće osvetljenje. Ukoliko imaš mogućnost, sedi blizu prozora kako bi imao što više dnevne, odnosno prirodne svetlosti. Međutim, ako nemaš takvu mogućnost, u kancelariji ili kući namesti sijalice koje ne daju jako, belo osvetljenje, odnosno LED sijalice, već koristi sijalice sa žutom, što prirodnijom svetlosti. Samim tim, ako imaš dobro osvetljenje dok radiš smanjićeš mogućnost da naprežeš svoje oči što ti kasnije može stvoriti glavobolju.

2. Podesi monitor

Kako bi sprečio dodatno naprezanje očiju, smanji odsjaj na uređaju na kom radiš. Ukoliko je na maksimumu, odsjaj je jak, umara oči i tako stvara glavobolju, bol ili peckanje očiju. Takođe, na internetu možeš pronaći specijalne filtere za ekran ili možeš koristiti kompjuterske naočare koje će smanjiti naprezanje očiju.

Drugo, obrati pažnju na veličinu fonta slova, odnosno veličinu teksta. Nije preporučljivo da font bude manji od 12, tako da font slova odredi tako da ti bude dovoljno čitljivo kako ne bi naprezao oči. Još jedna mogućnost kako možeš podesiti monitor da bi izbegao ove posledice jeste da smanjiš kontrast i temperaturu boja koje emituju plavu svetlost, koja je i glavni krivac zašto te bole oči i imaš glavobolju dok duže radiš za kompjuterom.

3. Pravi pauze

Tokom radnog vremena pravi redovne pauze. Na primer, na svakih sat vremena odmori desetak minuta i samim tim ćeš smanjiti umor očiju, bol u vratu i ramenima. Tokom pauze ustani, prošetaj, istegni leđa, ruke i noge kako bi smanjio napetost u mišićima. Takođe, i kad nisi na pauzi i, na primer, razgovaraš telefonom,  ustani i šetaj dok to radiš. Trudi se da svaki trenutak kada nisi u obavezi da sediš za radnim stolom i kompjuterom, ustaneš i istegneš se.

4. Sedi pravilno

Rad za kompjuterom je povezan sa dugim sedenjem, što samo po sebi znatno opterećuje donji deo leđa. Problem je još veći ukoliko ne sediš pravilno, bez oslonca za leđa, u povijenom ili iskrivljenom položaju.

Pravilno sedenje ispred kompjutera značajno smanjuje posledice rada za istim. Važno je da sediš uspravno, da ti ramena budu opuštena, da se monitor nalazi ispod nivoa očiju i da stolica na kojoj sediš bude odgovarajuće visine i da bude udobna.

Ukoliko na primer radiš od kuće, izbegavaj da ležiš ili da se kriviš na garnituri, već obezbedi radni sto i odgovarajuću i udobnu stolicu kako bi imao pravilno držanje tokom radnog vremena.

5. Treptanje pretvori u naviku

Iako je ovo pomalo čudan savet - treptanje je važno. Ono vlaži površinu tvog oka i štiti je od iritiranja i isušivanja očiju. Treptanje treba da pretvoriš u naviku kako bi izbegao bol u očima, svrab, kao i umor i glavobolju.

Kada gledaš u monitor, najčešće ne trepćeš ili bar ne onoliko često koliko bi trebalo. Kako bi to izbegao, fokusiraj se na to da trepćeš. Time ćeš izbeći glavobolju prouzrokovanu suvoćom oka, zato treba da imaš uvek u podsvesti da je treptanje važno i trepći što više možeš.

Kopiraj link

Sara Vuković

Diplomirana novinarka koja uživa u istraživanju i pisanju. Uvek raspoložena za nova znanja, ljude i putovanja.