Saveti za traženje posla

Kako da u ovoj godini poboljšaš svoje liderske veštine

15.01.2024.
4 min

Biti dobar lider je dosta širok pojam i set veština koji ti je potreban može dosta da varira od konteksta okruženja u kojem se pozicioniraš kao lider ili želiš to da postaneš.

Kako da u ovoj godini poboljšaš svoje liderske veštine

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ako uopšteno obrađujemo ovu temu, bez ulaska u te različitosti, možemo reći da dobar lider poseduje niz veština koje ga čine sposobnim da uspešno vodi i inspiriše svoj tim.

Nekoliko ključnih osobina koje definišu dobrog lidera su:

  1. Posedovanje jasne vizije kako bi tim uvek imao adekvatno usmerenje.
  2. Sposobnost motivisanja tima, pružanje inspiracije kroz ličan primer i podizanje morala tima u ključnim trenucima, uz fokus na učenje kroz iskustvo.
  3. Sposobnost slušanja, preciznog i jasno izražavanje očekivanja i mogućnosti.
  4. Posedovanje empatije i razumevanje potreba tima. Dobar lider osluškuje tim i usmerava, a da bi pravilno osluškivao, empatija je ključni element.
  5. Lične vrednosti i načela osobe koja je lider su takođe ključne kako bi u odluke koje se donose bile bazirane na na pravdi i integritetu.

Sledeći zadatak koji se nameće jeste prepoznavanje veština koje ti mogu pomoći da se gradiš kao uspešan lider, odnosno osoba koja poseduje gorenavedene osobine.

Veština 1 - Komunikacija

Na ovoj veštini možeš raditi na više načina:

  1. Počni da svesno da razmišljaš o načinu na koji komuniciraš i probaj da prepoznaš šta su ti jače, a šta slabije strane. Isto tako, postani svestan svoje neverbalne komunikacije, uključujući govor tela, facijalne ekspresije i ton glasa.
  2. Nakon što se završi neki sastanak, pitaj svoje kolege da ti daju fidbek koliko je taj sastanak bio jasan, koliko je bio lak za praćenje, da li ste sa njega izašli sa nekim neodgovorenim pitanjima. Sve ovo će ti pomoći da bolje razumeš koliko dobro komuniciraš.
  3. Razvijaj fleksibilnost u prilagođavanju svog stila komunikacije različitim situacijama, kao i ljudima sa različitim potrebama. Razmišljaj o tonu, stilu i sadržaju poruke u zavisnosti od cilja komunikacije. Ne zahteva svaka situacija isti stil komunikacije.
  4. Na kraju, ukoliko sebe želiš da izložiš intenzivnijem pristupu, možeš se učlaniti u klub javnog govorništva ili uzeti mentora.

Veština 2 - Rešavanje kompleksnih problema

Ova veština se stiče kroz iskustveno učenje. Njoj možeš pristupiti na dva načina:

  1. Analizom prethodnih kompleksnih problema. Pokušaj da raščlaniš problem tako da dobro razumeš šta je uzrok, kako je do njega došlo, sve aktere, rizike koje on nosi, potencijalna rešenja, rizike manje atraktivnih rešenja, odluku i posledice te odluke na kratkoročnom i dugoročnom planu. 
  2. Primenom naučenih lekcija na novodolazećim iskustima.

Veština 3 - Dobro delegiranje

Za dobro delegiranje je potrebno:

  1. Da poznaješ tim i set veština svakog člana tima kako bi delegiranje bilo najefikasnije.
  2. Dobro delegiranje se oslanja na dobru komunikaciju, a posebno u pogledu jasnih očekivanja, kako ne bi dolazilo do nerazumevanja.
  3. Potom, bitno je da pružaš potrebnu podršku timu kroz resurse (informacije, znanja, finansije, itd) kako osoba u delegiranom zadatku ne bi nailazila na tačke spoticanja.

Veština 4 - Upravljanje vremenom

Danas postoji jako puno tehnika i okvira koji ti mogu pomoći da razvijaš ovu veštinu. Neki od njih su: Eat that frog, Pomodoro, Eisenhower matrix, Getting things done, Pickle jar theory i Time blocking.

Istraži koja od njih bi najbolje radila za tebe i eksperimentiši.

Veština 5 - Prepoznavanje dobrih prilika za inovaciju

Kao lider je bitno da ideš korak ispred, da kada se popneš na jedan stepenik već razmišljaš o narednom, kako bi mogao da usmeravaš tim. Da bi se to postoglo neophodno je da konstantno radiš na sticanju novih znanja, kroz kurseve, knjige, praćenje trendova, članaka eksperata iz oblasti, itd.

Sticanje potrebnih veština za uspešno liderstvo je kontinuiran proces, zato budi strpljiv i posvećen i rezultati će biti vidljivi.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."