Saveti za traženje posla

Kako dobiti prvi freelance posao?

26.06.2020.
3 min

Već neko vreme razmišljate o frilensingu, svideli su vam se razlozi zašto je to super opcija za studente, vidite sebe kako radite neki od najboljih frilensing poslova i niste odustali od ove ideje ni kada ste pročitali neke od stvari koje većina ljudi sazna tek kada uplovi u frilensing vode? Izazvali ste sebe i odlučili da se okušate ali ne znate odakle da krenete i kako da „izboksujete“ svoj prvi frilens posao?

Freelance

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Dovedite svoju biografiju pod konac

Najbitnija stvar koju treba da uradite nakon što odlučite šta želite da radite jeste da sredite svoj CV i Linkedin profil. Vaša biografija treba da bude uredna i besprekorna jer to je prva stvar koju će potencijalni klijent videti i na osnovu koje će u moru kandidata odlučiti ko mu je interesantan za onlajn intervju i saradnju. Izbacite nerelevantne podatke iz CV-ja i ubacite sva iskustva i veštine koje mislite da mogu da navedu klijenta da se zainteresuje za vas. Nemojte da stavljate lažne podatke jer takve stvari se uvek primete. Uvek budite iskreni sa potencijalnim klijentom! Ako vam treba pomoć u sastavljanju CV-ja ili niste sigurni kako on treba da izgleda, bacite pogled na ovaj članak.

#2 Bacite se na potragu na Linkedinu

Da li znate da Linkedin ima sekciju Jobs u okviru koje možete da pretražujete poslove na osnovu lokacije i naziva pozicije, filtrirate ih u skladu sa traženim iskustvom, kompanijom i brojnim drugim faktorima, kao i da se direktno prijavljujete na njih? Nakon što u potpunosti popunite Linkedin profil, uđite u sekciju Jobs i u pretrazi kucajte željenu poziciju (npr. freelance social media manager), a kao lokaciju postavite „remote“ (ukoliko ne želite da se ograničavate na neku državu ili region, već vas zanima da radite za bilo koju kompaniju na svetu). Kada pretražite pozicije, pojaviće vam se opcije za filtere i deo „Experience level“, gde možete da izaberete „internship“, „entry level“ i „associate“, da vam ne bi izlazili i poslovi koji zahtevaju nekoliko godina iskustva ili veliko predznanje. Neki od oglasa imaju direktnu prijavu jednim klikom kroz Linkedin i oni ispod lokacije imaju znak „in“ i natpis „Easy apply“. Ostali oglasi će vas odvesti na sajt poslodavca gde je potrebno da se prijavite. Linkedin ima i mogućnost prijave na obaveštavanje o novoj poziciji (npr. freelance / remote“) u dnu strane sa pretragom („Get job alerts for this search“), tako da možete da obezbedite da vam stigne notifikacija čim na mreži bude postavljena nova pozicija koja vas zanima.

#3 Učlanite se na platforme za pronalaženje poslova za frilensere

Sigurno znate bar pet servisa za pronalaženje poslova onlajn, ali verovatno neki od njih nisu isplativi i vredni vremena bilo koga ko želi ozbiljno da zarađuje od frilensinga. Neke od najboljih platformi za frilensere na kojima treba da napravite profil su Upwork, Freelancer, PeoplePerHour i Hubstaff. Zaobiđite „low cost“ platforme kao što su Fiverr, Craigslist, Odesk i slične, jer su to platforme na kojima se posao dobija po principu „najniži ponuđač“. Verujte, ne želite klijenta kome je celokupni budžet za posao od 100 sati „zacementiranih“ 10 dolara i koji će unajmiti bilo koga.

Imajte u vidu da je za početnike u frilensingu najbitnije strpljenje. Budući da ste novi i nemate mnogo iskustva i preporuke, trebaće vam malo više vremena da dobijete prvi posao.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Da li ćemo svi postati programeri?
27.01.2023.
8 min

Da li ćemo svi postati programeri?

Saveti za traženje posla
Najplaćeniji frilens poslovi
12.10.2021.
4 min

Najplaćeniji frilens poslovi

Saveti za traženje posla
Prvi utisak: 10 stvari na koje treba da obratiš pažnju prvi(h) dan(a) na poslu
19.02.2021.
6 min

Prvi utisak: 10 stvari na koje treba da obratiš pažnju prvi(h) dan(a) na poslu

Saveti za traženje posla