Saveti za traženje posla

Kako istaći svoju radnu biografiju?

13.06.2022.
8 min

Verovatno ste se više puta pitali kako da napišete dobar CV i istaknete sebe pored sto prijavljenih kandidata? Međutim, ono što pronalazite na internetu su mahom samo saveti šta je potrebno uneti u radnu biografiju: kontakt, iskustvo, veštine... Ali i dalje niste sigurni kako tačno sebe da predstavite, naročito ako nemate iskustvo?

Kako istaći svoju radnu biografiju?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

S obzirom da bolonjski sistem na fakultetima danas ostavlja manje prostora studentima za rad i vannastavne aktivnosti, dosta mladih traži savete kako da sebe preporuči za određenu praksu ili posao uz pomoć radne biografije.

Na ovu temu smo pričali sa Anjom Balažević, specijalistom za regrutaciju i selekciju Infostud grupe i Stašom Lopušinom, saradnikom za zapošljavanje i privlačenje talenata iz sektora za ljudske resurse u kompaniji Bambi.

Da li zaista nemate šta da napišete?

Ako ste tokom studiranja bili deo neke studentske organizacije, radili razne studentske poslove ili učestvovali u organizovanju događaja. Sve te stavke možemo napisati u svom CV-ju, smatra Anja Balažević.

- To nas svakako može istaći za određenu radnu poziciju, jer pokazuje koliko smo se trudili tokom školovanja, kao i da nismo samo sedeli na fakultetu i učili, već i da smo se dodatno aktivirali, uradili više stvari i nešto novo naučili - kaže Anja.

Prema njenom mišljenju, ono što izdvaja CV je trud i prilagođavanje.

- Ja uvek kažem da je važno pročitati tekst oglasa i šta se u tom oglasu traži, šta su zahtevi navedene pozicije i svoju biografiju prilagoditi tome. Dakle, ako se u oglasu traži da je neko komunikativan, a osoba je radila promocije tokom fakulteta, dobro bi bilo da istakne kako je komunicirala sa potencijalnim kupcima i na koji način je predstavljala proizvod. Samo vam može pomoći ako naglasite aktivnosti koje su u vezi sa traženim zanimanjem. Pored toga, važno je da CV bude jasan, da ima te detaljne opise aktivnosti, da poslodavcu kada pogleda biografiju bude jasno šta ste to radili na poslu. Ne propustite da u CV-ju bude uočljivo četiri do pet glavnih aktivnosti koje ste radili, a koje su povezane sa tom radnom pozicijom - kaže Anja Balažević za sajt Startuj.infostud.com.

Staša Lopušina objašnjava da je važno prisetiti se svih aktivnosti koje smo imali van ispita i predavanja i da je potrebno da ih opišemo u radnoj biografiji. Na taj način nam mogu biti od koristi.

- Navedene aktivnosti su sigurno doprinele tome da stekneš iskustvo rada u timu, razviješ veštine prezentovanja i organizovanja vremena, da istraživački pristupiš različitim temama i praktično primeniš teorijsko znanje sa fakulteta. Upravo ove veštine su neophodne za gotovo svaku poziciju i profesiju, te je važno da ih upišeš u svoj CV – kaže Staša za Startuj.infostud.com.

Anja Balažević se slaže sa Stašom i dodaje primere kako možemo da unapredimo svoj CV i zavredimo nečiju pažnju.

- Često čujem kako su studenti koji uče programiranje samostalno napravili neki sajt ili napravili neku mini aplikaciju za učenje. Ali ako to napišu u CV, time pokazuju da su uradili nešto više. Ukoliko se, ipak, dogodi da nema baš ništa da se navede, mogu da objasne u motivacionom pismu koliko su željni učenja. Na primer, zašto ih zanima neka oblast, šta se do sada učilo, a može da bude povezano sa tim poslom na koji se aplicira. Tu je motivaciono pismo pravi kanal da se pokaže ta jaka želja za učenjem - smatra Anja.

Šta je presudno da CV zavredi nečiju pažnju?

Estetski izgled može da utiče da se lakše zapamti osoba, ali je mnogo važnije šta piše u samom CV-ju.

Kada su u pitanju pozicije koje zahtevaju kreativnost kao što je sektor za marketing ili dizajn, verovatno će biti važan i izgled biografije, ali Anja misli da je svakako najvažniji sadržaj CV-ja.

- Mi detaljno gledamo svaki CV, tako da pravilo od 15 sekundi po CV-ju kod nas ne važi. U Infostudu se trudimo da pročitamo i vidimo koje su to aktivnosti koje je osoba radila, a imaju veze sa datom pozicijom i to je nešto što će da presudi. Ukoliko se navedene aktivnosti poklapaju sa tom pozicijom za koju osoba konkuriše, e to je ono što će da preporuči tu osobu ispred drugih kandidata - smatra Anja Balažević.

Dodatno prepoznavanje u odnosu na druge kandidate predstavlja i preglednost informacija koje se nalaze u radnoj biografiji. Važno je da CV izgleda uredno i da sve informacije budu dobro istaknute, savetuje Staša.

- Predlažem da se za izradu prvog CV-ja koristi templejt koji već postoji na internetu, na sajtovima poput: canva, cvmaker, resume.io… Na taj način ćeš uštedeti vreme za kreiranje biografije, a obezbedićeš da ona bude pregledna i laka za čitanje - objašnjava Staša Lopušina.

Pored iskustva koje je važno, Staša je ukazala da postoji dilema među mladima da li je potrebno staviti sliku ili ne.

- Iako postoje oprečna mišljenja, CV treba da sadrži i sliku, ali samo pod uslovom da je ona profesionalna. Slike sa odmora, putovanja, letovanja ili zimovanja, žurki i svadbi, nisu dobrodošle u CV-ju. Savetujem da slika bude sa jednobojnom pozadinom, da ste prikladno obučeni i fokus da bude na gornjem delu tela – navodi naša sagovornica.

Važnost motivacionog pisma

Anja savetuje da uvek uz CV pošaljemo i motivaciono pismo kako bismo se dodatno istakli za određenu poziciju. Motivaciono pismo služi HR-u ne samo da ga zainteresuje da pogleda i CV nego i da razmisli o tom kandidatu dodatno.

- Motivaciono pismo treba da odražava motivaciju kandidata, odnosno da da precizan uvid u to zašto im se sviđa baš taj posao, zašto misle da su oni dobri kandidati, šta je to što su radili, zašto baš ta kompanija. Dakle da bude lično i personalizovano. To može da bude baš taj razlog da ih neko pozove na razgovor – smatra Anja.

CV treba da sadrži neke činjenice, podatke i aktivnosti, savetuje Balažević, ali ne treba da se svede na prepričavanje CV-ja: Tad i tad sam radio to i to.

- Bolje napišite: Ja sam motivisan da se prijavim za ovaj oglas iz tog i tog razloga, zainteresovan sam za Vašu kompaniju zbog toga i toga, dobar sam za ovu poziciju upravo zato što sam radio to i to. Dakle potrebno je da kandidat iskaže motivaciju i zainteresovanost, da ima personalizovano pismo i da se potrudi oko sastavljanja – kaže Anja Balažević.

Da li su veštine važne za selekciju?

Prema istraživanju Beogradske otvorene škole napravljen je Portfolio veština neophodnih za zapošljivost mladih na regionalnom nivou. Da bi se do njega došlo korišćene su različite istraživačke metode, od anketiranja i analize sadržaja do intervjua i fokus grupa. Najvažniji izvor bila je anketa poslodavaca u kojoj su pitani šta očekuju od svojih budućih zaposlenih. U portfoliju su navedeni podaci kao i veštine koje favorizuje svaka zemlja za region Balkana na osnovu potreba tržišta rada.

Prema tom istraživanju, za Srbiju je poželjno da kandidati za posao istaknu veštine komunikacije, timske saradnje, spremnost za učenje i aktivno učenje, kompjuterske veštine, prilagodljivost, veštine rešavanja problema, sposobnost dobrog rada pod pritiskom kao i upravljanje vremenom, organizacione i preduzetničke veštine.

Međutim, Anja Balažević savetuje da se u CV-ju unesu samo specifične veštine, koje će privući pažnju poslodavca, a da sebe što bolje predstavimo na osnovu iskustva koje posedujemo.

- Ako je to neki programski jezik, vozačka dozvola, znanje jezika, kurs, obuka, a ako govorimo o veštinama koje piše 99% ljudi: timski igrač, ambiciozan, organizovan... to nije nešto što će presuditi, baš iz razloga što to piše veliki broj ljudi, a nisu svi timski igrači, organizovani i ambiciozni. U tom kontekstu to nema presudan uticaj. Neće škoditi da postoje napisane te veštine, ali neću na osnovu CV-ja presuditi da li je neko timski igrač, već na osnovu razgovora – zaključuje Balažević za Startuj.infostud.com.

Kopiraj link

Natalija Paunović

Natalija Paunović student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Želi da doprinosi društvu svojim radom i uživa u sticanju novih znanja i veština.