Saveti za traženje posla

Kako napisati dobar CV ako si student

31.05.2023.
6 min

CV je neophodan deo konkurisanja za posao ili praksu, a ukoliko si studentkinja ili student i nemaš puno radnog iskustva, postoje načini da napraviš kvalitetan CV i da imaš jako dobre šanse da budeš pozvan za intervju.

Kako napisati dobar CV ako si student

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Važno je pokazati poslodavcu da si vredna, ambiciozna i pre svega odgovorna osoba u izvršavanju svojih obaveza. Zato se moraš predstaviti u najboljem svetlu i prikazati svaki delić svog životnog iskustva koji bi pomogao da ubedi poslodavca da si ti prava osoba za posao ili praksu!

Međutim, ukoliko si se već susreo sa samostalnim pisanjem CV-a možda si shvatio da je teško proceniti šta je bitno napisati, a šta ne. Zato ćemo ti u nastavku pokazati šta sve jedan dobar CV mora da sadrži i kako da prezentuješ svoja dostignuća na najbolji mogući način!

Jezgrovit sadržaj i lep dizajn CV-a

Jednostavan izgled CV-a, koji često podseća na običan Word dokument, prevaziđen je već duže vreme. Zato zasuči rukave i osmisli kreativan prikaz svog CV-a koji se prostire na maksimalno dve strane. Ipak, s obzirom na to da si na početku karijere, savetujemo da to bude jedna strana.

U dizajniranju će ti značajno pomoći Canva – svima dostupan sajt na internetu koji omogućava da odabereš između mnoštva šablona i sličica, koje će ulepšati tvoj CV i istaći ga u moru drugih. Treba naglasiti da je Canva poprilično jednostavan alat za korišćenje i da ćeš ubrzo otkriti šta je sve moguće sa njom učiniti.

Razmisli o tipu posla, odnosno prakse, za koji se prijavljuješ i na osnovu toga odaberi ozbiljniji i svedeniji ili malo zabavniji i neobičniji šablon za CV, ali nakon što odabereš izgled i ton pisanja ostani dosledan tome.

Zatim uključi sve važne komponente, kao što su tvoje ime i prezime, fotografija, lični opis, obrazovanje, osobine, veštine i iskustva, a sem poslovnih zaduženja, tu se mogu naći razne tribine, treninzi, obuke i prakse na kojima si učestvovao do trenutka pisanja.

Ključni elementi za učinkovit CV

Za početak će ti biti neophodno da većim fontom napišeš svoje ime i prezime, koje će se nalaziti na samom vrhu stranice u sredini ili pomereno u gornji levi ugao. Dodatno, prihvatljivo je i staviti ime i prezime ispod ili iznad svoje fotografije.

To nas dovodi do sledećeg koraka, odnosno izbora fotografije - neizostavne komponente svakog CV-a. 

Izaberi kvalitetnu fotografiju visoke rezolucije u kojoj se dobro vidiš, prikladno si obučen i imaš neutralan izraz lica. Neophodno je da ta slika dobro predstavlja tebe i igraće veliku ulogu pri odabiru kada su u pitanju pojedine profesije.

Pored fotografije možeš napisati nešto o sebi u tri rečenice. Iskoristi pametno ovaj prostor da pokažeš poslodavcu svoje sposobnosti i zašto si dobar kandidat za posao ili praksu na koju si se prijavio.

U slučaju da želiš da pošalješ CV na više mesta napravi ovaj uvod o sebi na generičan način i opiši svoje sposobnosti i iskustva na koja si ponosan. Dodatno, spomeni svoje studije ili ih učini centralnom temom.

Važne kvalifikacije za posao ili praksu

Imaš slobodu da odvojiš fotografiju i tekst o sebi putem uokvirenog reda gde će stajati grad i opština u kojoj živiš, broj telefona i mejl adresa putem koje mogu da te kontaktiraju za dalju saradnju.

Nakon toga, izdvoji prostor sa naslovom obrazovanje, gde ćeš napisati na koji fakultet ideš i koji si smer, kao i od koje kalendarske godine studiraš. Takođe, ispod navedi i srednju školu koju si završio i u kom vremenskom periodu.

Kada to završiš, sledi verovatno najizazovniji deo, a to je šta napisati kao iskustvo?

U najboljem slučaju bilo bi poželjno da već imaš prethodno relevantno iskustvo koje možeš navesti i dodatno pojasniti, kako bi ga učinio bogatijim i vrednijim. Recimo ako si već radio na sličnim pozicijama ili imaš prakse vezane za posao za koji si se prijavio, slobodno navedi i uspehe koje si ostvario tokom tog angažmana.

Sem navedenog, ukoliko si već učestvovao na nekom seminaru, kursu ili radionici navedi kada je to bilo, naziv projekta i ko je organizator.

Poželjno bi bilo da ako već imaš relevantna iskustva njih forsiraš, a u drugi plan staviš one manje značajne poslove za poziciju za koju konkurišeš, a koje si obavljao tokom sticanja obrazovanja.

Mada, u slučaju da oskudevaš sa iskustvima, čak i ona iskustva koja ti se čine manje značajnim za poziciju za koju želiš da se prijaviš, mogu biti od velike koristi, jer pokazuju da si ambiciozan i vredan.

Osobine i veštine su od presudnog značaja?

Često su baš osobine i veštine najznačaniji faktori za poslodavce, međutim njima se obostrano posvećuje najmanje pažnje, zbog čega tek na razgovoru dobijaju na snazi.

Svakako nijedan CV nije kompletan bez njih! Zato razmisli dobro koje osobine te najbolje opisuju, kao i koje sve sposobnosti poseduješ, a smatraš značajnim za svoj budući angažman.

Pokaži da si osoba koja bi se dobro uklopila u svaki kolektiv i sa kojom bi bilo jednostavno sarađivati. Navedi svoje specifične karakteristike, a neke od najčešćih su komunikativnost, ambicioznost, kreativnost i odgovornost.

Sa druge strane, u tebi svojstvenim umećima se može naći bilo šta! Uglavnom, pokazalo se kao veoma korisno da se navedu jezici, van maternjeg, kojima se služiš.

Nakon toga imamo neizostavan Office paket - gde spadaju recimo Excel i Word, ili primera radi programe za programiranje ili editovanje slika, videa, teksta itd.

Najvažnije je da ostaneš dosledan sebi i da ne navodiš veštine i/ili iskustva koja ne poseduješ.

Za kraj, samopouzdanje - bez prepotentnosti, neka ti bude vodilja za kreiranje jedinstvenog CV-a i nemoj zaboraviti da ga ažuriraš novim informacijama!

Kopiraj link

Dijana Lazić

Rekla bih za sebe da sam Junior SEO Content writer i novinar, a svoj oslonac imam u studiranju na Fakultetu političkih nauka, kao i znanju stečenom putem praksi u medijima i kompaniji za marketing. Osim toga, verujem da sam kreativna osoba uvek spremna na