Saveti za traženje posla

Kako prilagoditi CV različitim industrijama

10.11.2023.
5 min

Traženje posla nikako nije jednostavno – od čitanja gomile oglasa, različitih razgovora za posao, čekanja na odgovore... Sve to stvara presiju i stres u kojoj ti, na žalost, ponekad propustiš da obratiš pažnju na neke sitnice koje ti mogu olakšati da dođeš do posla.

Kako prilagoditi CV različitim industrijama

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Eto, na primer, kada si poslednji put sredio svoj CV? Većina nas ga napiše jednom - navede šta zna da radi, koji faks je završio, stavi ozbiljnu fotografiju i to je to. No, CV treba s vremena na vreme izmeniti i prilagoditi opisu posla na koji se prijavljuješ, a mi ćemo ti u ovom tekstu objasniti zašto to treba da uradiš i otkriti tajnu na koji način ćeš to najjednostavnije završiti.

Važno je da znaš da univerzalno rešenje ne postoji. Logično je da poslodavci žele da vide da se tvoje veštine i iskustvo podudaraju sa pozicijom koju su oglasili i samim tim prilagođavanje tvoj CV-a će im pokazati da si ozbiljan kandidat i da zaista vidiš sebe u toj kompaniji. CV obično pregledaju iskusni regruteri koji veoma lako prepoznaju nešto što je napisano generički, i to treba da izbegneš po svaku cenu.

Pažljivo pročitaj opis posla

Iako se ovo negde i podrazumeva, nije na odmet da ti još jednom skrenemo pažnju na ovo. Pročitaj oglas detaljno, od početka do kraja. Onda uradi to još jednom, za svaki slučaj. Bitno je da se uveriš da potpuno razumeš šta poslodavac traži od kandidata ali i šta pozicija za koju konkurišeš zahteva.

Izgleda da ljudi to ne shvataju dovoljno ozbiljno, jer istraživanje američkog sajta The Ladders pokazuje da kandidati provode svega 76,7 sekundi čitajući oglas za posao pre nego što odluče da se prijave. Dakle, malo više od jednog minuta. Sigurno neki od nas više vremena provedu birajući čokoladu u prodavnici. Verovao ili ne, pažljivo čitanje opisa posla je dovoljno da se izdvojiš i stekneš prednost nad konkurencijom.

Prilagodite svoje iskustvo

Važan deo CV-a čini upravo tvoje iskustvo i zato posebno obrati pažnju na ovaj deo. Uporedi veštine koje su navedene u oglasu za posao i one veštine koje si ti naveo. Može da se desi da je za posao koji konkurišeš bitno upravo nešto što je tebi delovalo da se podrazumeva, poput nekih „mekih“ veština kao što su rad u timu, komunikacija ili organizacione veštine. Dakle, tvoja prethodna pozicija u sektoru prodaje možda nije direktno relevantna za poziciju upravljanja projektima za koju se prijavljuješ, ali još uvek možete privući pažnju na veštine koje se traže za obe pozicije.

Novi podaci sa pretraživača poslova Adzuna.co.uk otkrili su da je "komunikacija" najtraženija meka veština kod potencijalnih zaposlenih. U njihovoj anketi od milion oglasa, 10,9% oglasa spominje "komunikaciju" u opisu posla, što naglašava važnost prikazivanja mekih veština stečenih kroz prethodno iskustvo na tvom CV-u.

Promeni redosled svog CV-a tako da tvoje najrelevantnije iskustvo bude prvo. To može biti prethodna pozicija, kvalifikacije ili obuka ili slobodan rad koji si obavljao. Želiš da ostaviš utisak od samog početka i zato istakni ono što je najverovatnije da će privući pažnju.

Izdvoji ključne reči i fraze

Istakni ključne reči i specifične veštine navedene u opisu posla i uključi ih u svoj CV. Mnogi poslodavci sada koriste softver za automatsko skeniranje prijava pre nego što ih pregleda ljudsko oko. Softver za automatsko skeniranje prijava skenira CV-ove u potrazi za određenim ključnim rečima ili frazama u vezi sa pozicijom. Ako tvoj CV ne sadrži ove reči i fraze, verovatno neće proći ovu fazu.

Kada tvoj CV prođe i dođe do ispitivača, i oni će tražiti iste ključne fraze. Na primer, ako opis posla traži "dobre komunikacione veštine i jaku pažnju na detalje", pobrinite se da te reči negde budu navedene u tvom CV-u.

Uključi merljive rezultate

Da biste se dodatno dokazao kao kvalifikovani kandidat, koristi merljive podatke u delu sa tvojim iskustvom. Ako već nemaš brojčane vrednosti u svojoj listi tačaka, razmisli o tome gde možeš dodati podatke kako bi opisao svoj doprinos u prethodnim kompanijama.

Na primer, možeš napisati da si razvio reklamnu kampanju koja je povećala mesečnu prodaju za 10 odsto. Ispitivači će biti više zainteresovani da vide tvoje konkretne rezultate, umesto formalnih rečenica poput "kreirao sam uspešne marketinške kampanje".

Prilagođavanje CV-a znači da istakneš delove svog CV-a koji najbolje odgovaraju opisu posla. Radi se, u suštini, o privlačenju pažnje na detalje i primere koji se podudaraju sa zahtevima za poziciju i vrednostima kompanije. To može zvučati kao puno posla, ali kada se navikneš na prilagođavanje CV-a, to će postati jednostavna rutina u procesu prijave za posao. Ne moraš svaki put pisati novi CV ispočetka, ali obavezno zapamti i ove savete!

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.