Saveti za traženje posla

Kako se izdvojiti i izboriti za željeni posao?

09.06.2020.
4 min

Po izveštajima Republičkog zavoda za statistiku, u 2018. godini je bilo 34 936 diplomaca na državnim i privatnim univerzitetima i 10 285 diplomaca na visoko strukovnim državnim i privatnim školama. Ove petocifrene brojke ne zvuče baš ohrabrujuće kada ih pročitamo, ali to je zato što smo statistiku gledali u pogrešnom smeru! Moje pitanje za vas je: “Koliko se pozicija na koje biste VI ŽELELI da konkurišete otvori na godišnjem nivou?”. Sigurno bar jedna, a vrlo verovatno i mnogo, mnogo više od toga! I moje drugo pitanje za vas je: “Da li verujete da ste VI PRAVI KANDIDAT za baš tu poziciju (čak i da je samo jedna)?”.U nastavku vam navodim neke od svojih saveta kako se izdvojiti u moru drugih studenata koji su završili baš isti fakultet, baš isti smer i imaju interesovanja baš kao i vi.

Razgovor za posao

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Prepoznajte šta vam leži. Prijavite se za pozicije za koje imate dosta znanja ili za one u čijim oblastima imate jaku želju da se razvijate i učite!

Trudi se da tokom studija prepoznaš ono šta ti leži i da se razvijaš u tom smeru. Ako ti je jasan smer u kome želiš da ideš, pola posla si već rešio. Tada je vreme da radiš na sebi i ulažeš trud u sva ona znanja koja mimo “knjige” i standardnog nastavnog programa možeš da prikupiš. Kao izborne predmete uzimaj one koji su iz oblasti koja te interesuje. Trudi se da tvoj rad na fakultetu bude što više praktičan, a što manje teorijski, tako što ćeš kada god možeš za teme birati projekte i tako biti u prilici da uđeš dublje u oblast, sarađuješ sa profesorom i kolegama i dobiješ korisne savete i komentare na svoj rad. Iskoristi svaku priliku da osetiš “praktično” pod prstima, jer će ti nekada jedna rečenica ili pojam koji poznaješ možda omogućiti da budeš kandidat za kojeg će se firma odlučiti. Jaka želja i znanje nikada ne ostanu nezapaženi!

#2 Verujte u svoje kvalitete! Intervju nije mesto gde treba pokazivati skromnost!

Cenite svoje kvalitete, rad i trud. Naravno, u svemu treba imati pokriće. Odgledani kurs japanskog jezika nije isto što i poznavanje japanskog jezika, ali ukoliko se na intervjuu pomenu jezici, ne treba izostaviti rečenicu da vam je japanski jezik jako interesantan i da ukoliko bude bilo potrebe za obukom kadrova, da ćete biti vrlo radi da u tome učestvujete, kako već imate određene osnove. Dakle, na samom početku, kada ste tek izašli sa fakulteta, potpuno je razumljivo i očekivano da nemate iskustva, niti će kompanije to od vas očekivati, zato je sasvim u redu da sve aktivnosti kao što su volontiranja, učešća u studentskim organizacijama, stečeni sertifikati za obavljene obuke, pohvale od profesora na projektima, takmičenja i slično, navedete kao iskustva. Svi mi zapravo i pre prve plate, kroz sve ove nabrojane stavke, imamo dosta radnog iskustva, samo ako se malo bolje zapitamo. Zato ništa što procenite da je relevantno za poziciju za koju ste konkurisali, nemojte zaboraviti da pomenete.

#3 Pokaži jaku odlučnost, motivisanost, želju i inicijativu!

Tvoja motivisanost i želja se uvek moraju prepoznati! Pre intervjua ih možeš pokazati kroz pažljivo sastavljenu biografiju, koju možeš  modifikovati prema zahtevima oglasa. Potrudi se da tvoj CV bude drugačiji, upečatljivih boja i dizajna, ali ne zaboravi da dizajn koristiš pametno. CV treba da ostane jasan i čitljiv. I pre slanja uvek možeš isprobati jedan trik! Pošalji CV nekome i daj mu 7 sekundi da ga pogleda i kaže šta je ono što mu je prvo upalo u oči. Sigurna sam da ste već čuli za statistiku koja kaže da je HR-u dovoljno 7 sekudni da pregledaju CV i shvati da li će kandidat biti pozvan u naredni korak ili ne. Zato koristite dizajn u svoju korist i istaknite one delove za koje mislite da su vaši najveći aduti za taj posao.

Motivaciono pismo je mesto gde pre intervjua možeš pokazati svoju odlučnost i motivisanost. Potrudi se da kroz svoj stil pisanja odgovoriš na neka ključna pitanja kao što su: “Zašto si se prijavio baš za tu poziciju?”, “Koji su to kvaliteti koje poseduješ, za koje smatraš da te najbolje kandiduju za tu poziciju?”, “Kada si otkrio svoju želju da se time baviš i kako si radio na sebi od tada?”, “Zašto baš ta kompanija?”, itd.

Na intervjuu se pojavi dobro pripremljen. Informiši se o projektima koje je kompanija radila, a čije informacije su dostupne onlajn. Pokušaj da shvatiš u kom delu procesa bi bila tvoja uloga i to naglasi. Ukoliko ti negde sebe jasno vidiš, i drugi će! Pokaži inicijativu i sveže ideje. Proaktivnost i “svež” pogled na stvari se jako cene.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."