Saveti za traženje posla

Kako se obući prvi dan na novom poslu?

05.12.2022.
5 min

Da li ste znali da je samo sedam sekundi dovoljno da osoba koja vas je tek uočila stekne prvi utisak o vama? Novija istraživanja sa Univerziteta u Jorku donose informacije da se prvi utisci javljaju još brže, nakon samo 33 milisekunde.

Kako se obući prvi dan na novom poslu?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Složićete se da je ovaj vremenski period prekratak čak i da samo želite da izgovorite vaše ime, a kamoli da ispričate nešto više o sebi i pokažete svoj karakter. Sve što u tih nekoliko sekundi (ili milisekundi) drugi mogu da primete jeste vaš izraz lica i fizički izgled.

Kako biste bili sigurni da ste pola posla rešili prilikom ostvarivanja dobrog prvog utiska na nove kolege, donosimo savete kako da se obučete prvi dan na novom radnom mestu.

1. Urednost pre svega

Vodeće prvo mesto zauzima urednost. Ukoliko vaša odeća nije čista, mirisna i ispeglana, koliko god truda da ste prethodno uložili u odabir i kombinovanje odevnih komada, sve pada u vodu. Zato imajte na umu da je najbitnije da ste vi, kao i vaša odeća uredni i čisti.

Ukoliko je potrebno da ustanete baš rano, pre spavanja ispeglajte odeću i pripremite je za prvi radni dan kako ujutru ne biste žurili. Savetujemo da nekoliko dana unapred odredite šta ćete obući kako biste imali vremena da operete i osušite odevne komade. Takođe, obratite pažnju da parfem koji tog dana budete koristili sadrži blage mirisne note jer ćete verovatno kancelariju deliti sa još nekoliko kolega, te da budete sigurni da miris neće nikome smetati.

2. Birajte krojeve po svojoj meri

Potpuno je u redu pratiti savete, ali ukoliko vi kada to obučete izgledate kao mačak u čizmama, onda slepo praćenje pravila i nema neke vajde. Zato prvo isprobajte sve komade koji vam se dopadaju, a koje poslovni dress code podrazumeva, ocenite kako vam koji stoji i možda najbitnije - zapitajte se da li se sebi dopadate kada se tako obučeni pogledate u ogledalo. Zatim odlučite šta ćete kupiti i kasnije nositi na posao.

Ukoliko vam je izazovno da sami procenite šta vam dobro stoji, potražite pomoć prijatelja ili istražite na internetu koji komadi odgovaraju vašem tipu građe.

3. Ništa bez udobnosti

Pored čistoće i adekvatnih krojeva, jednako je bitna i udobnost. Prvo se raspitajte kod HR-a kompanije koji su vas prethodno kontaktirali kako bi trebalo da izgleda vaš prvi dan, bar u kratkim crtama, a zatim birajte odeću tako da vam bude udobna tokom svih osam sati.

Ukoliko ćete ceo dan provesti za radnim stolom u sedećem položaju izaberite donji deo odeće takav da vas ne steže u predelu stomaka. Ukoliko ćete većinu dana stajati ili hodati, izbegavajte visoke potpetice i neudobnu obuću. Takođe proverite i vremenske uslove najavljene za taj dan kako biste izbegli sve neprijatnosti pri dolasku na posao i mogućim promenama lokacije kasnije u toku dana.

4. Bitna je kultura kompanije

Kultura kompanije i vrednosti koje se neguju i te kako se odražavaju i na stil oblačenja zaposlenih. Iako previše formalan način oblačenja, kao i persiranje, polako ali sigurno izlaze iz mode, određene kompanije i dalje više pribegavaju formalnijem načinu odevanja. Takođe, dress code mnogo zavisi i od branše u kojoj kompanija posluje.

Ukoliko poznajete nekoga ko trenutno radi u vašoj novoj kompaniji, raspitajte se koja su pravila oblačenja i na šta treba najviše da obratite pažnju. Ako to nije slučaj, dobro istražite fotografije na društvenim mrežama kompanije i trenutnih zaposlenih (Instagram, Linkedin, Facebook) kako biste na osnovu toga zaključili šta je najprikladnije obući prvog radnog dana.

5. Manje je više

Kako biste ostavili dobar prvi utisak bitno je da budete svoji i autentični, što dok ne progovorite i ne upoznate se sa novim kolegama, to možete pokazati odabirom odevnih komada i stilom oblačenja. I da, mi i te kako savetujemo da svojoj odevnoj kombinaciji za prvi dan na novom poslu date lični pečat ali imajte na umu da je uvek manje više. Sa neutralnim bojama (crna, bela, siva, bež), jednobojnim odevnim komadima i umerenom dozom aksesoara teško možete pogrešiti.

I za kraj

Jedan mali podsetnik - najbolja odevna kombinacija je zapravo vaša pozitivna energija, a najupečatljiviji aksesoar vaš osmeh.

Da, možda je autfit ono što ljudi prvo primete na nama, ali smo sigurni da najduže pamte to kako su se osećali kada su vas prvi put uočili.

I još nešto - ne zaboravite da je vaša avantura na novom radnom mestu tek počela. Pred vama dolaze dani u kojima ćete pokazati svoj pun potencijal.

Zato prijatelji, do sledećeg čitanja, ostavljajte jake prve utiske i obarajte ih još jačim rezultatima, energijom i karakterom.

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.