Saveti za traženje posla

Kako te tvoji hobiji mogu predstaviti poslodavcu

09.02.2024.
4 min

Pored standardnih pitanja u vezi sa radnim mestom za koje konkurišeš, neretko na razgovoru za posao možeš dobiti i ona opuštenija pitanja koja se odnose na to kako provodiš slobodno vreme. Iako možda na prvi pogled deluju bezazlena, uvek moraš računati i na taj deo razgovora, koji je poslodavcima neophodan kako bi saznali nešto više o tebi. 

Kako te tvoji hobiji mogu predstaviti poslodavcu

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pojedini hobiji mogu ukazati da se sjajno snalaziš u kolektivu, drugi pak da imaš izraženu individualnost. U svakom slučaju, pre razgovora neophodno je da pripremiš na koji ćeš govoriti o aktivnostima značajnim za tvoje slobodno vreme.

Pročitaj u nastavku neke od saveta kako možeš da iskoristiš svoje hobije poput putovanja, volontiranja, joge ili možda uživanja u ukusnim specijalitetima ne tako poznatim u našoj zemlji, tokom razgovora za posao i pridobiješ regrutera.

Poslodavci cene iskrenost

Stručnjaci su mišljenja da je veoma loše da drugoj strani poručiš da nemaš niti jedan hobi. Iako u prvi mah možeš pomisliti da ćeš tako poslodavcu dokazati kako ti je posao na prvom mestu, činjenica da imaš bilo kakav hobi ukazuje na neki način na potrebu za inicijativom. Tvoju opsesiju prema bilo nečemu neophodno je da na adekvatan način objasniš i osobi koja odlučuje da li će ti ukazati poverenje i, na kraju, dati posao. 

Pored pozitivnog odgovora hobiji koje navodiš najbolje ilustruju tvoje veštine i interesovanja, koji možda nisu vidljiva na prvi pogled. Recimo pisanje ili slikanje su svakako pokazatelji originalnosti i širokih interesovanja, što su osobine koje će većini poslodavaca privući pažnju.

Odgovori koje daješ treba da se zasnivaju na informacijama koje poslodavac želi da čuje. Na sam pomen bilo kog hobija dodatno pitanje će sigurno biti usmereno na informacije koje su poslodavcu potrebne kako bi došao do podataka značajnih za širu sliku o tebi. Zbog toga budi maksimalno koncentrisan, jer pitanje sigurno nije usmereno slučajno u određenom pravcu.

Što više detalja, to bolje

Jednostavno, ne pokušavaj da prećutiš ono čime se baviš i zato pokušavaj da daješ što opširnije odgovore. Recimo, slikarska umetnost kao takva ne govori previše, pa je dobro da pored kažeš i da li pohađaš, na primer, neke časove slikanja, ideš na slikarske radionice ili možda samo crtaš nešto u svom rokovniku dok odmaraš na terasi.

Ukoliko si ljubitelj putovanja preporučuje se da ispričaš i detalje sa nekog koje ti je ostalo u sećanju. Kratka priča ili anegdota sigurno će privući regrutera koji je možda imao i slično iskustvo prilikom posete nekoj destinaciji.

Na početku, kada se kaže o kojem hobiju je reč poželjno je govoriti i o razlozima zbog kojih ti je on važan. Dve osobe mogu imati drugačije razloge zbog kojih ih nešto privlači u određenoj fazi života. Recimo, ukoliko redovno trčiš ulične maratone može se naslutiti da se ceniš disciplinu i zadovoljstvo koje osetiš kada dođeš do cilja. Bez obzira da li se radi o konačnom plasmanu na kraju trke ili želji da se zadata deonica istrči, sve to dosta govori o upornosti, značajnoj za većinu poslova.

Ako pak, sa druge strane, govoriš o nekim individualnim ili kolektivnim sportovima, značajno je da opišeš koji su razlozi zbog kojih si pored bazičnih zavoleo sportove sa loptom ili recimo neku borilačku veštinu. Iskrenost i autentičnost takođe su važni kada govoriš o hobijima, odnosno slobodnom vremenu. Istinski entuzijazam, koji se može prepoznati, važniji je nekada i od specifičnih aktivnosti o kojima ćeš svakako govoriti na razgovoru za posao.

Ako si možda među onima koji sebe ne pronalaze niti u jednom hobiju, nije kraj sveta. Jednostavno, probaj da bolje da opišeš svakodnevne rutine. Iako možda ne direktno u vezi sa budućim poslom, one mogu razgovor odvesti na neku sasvim drugu stranu, što je bitno ukoliko osetiš da razgovor ne ide u dobrom smeru. Važno je znati da bez obzira na želju da što više budeš posvećen poslu, poslodavcima je svakako korisno da čuju i kako provodiš vikende i slobodno vreme.

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.