Saveti za traženje posla

Koje digitalne veštine treba da ubaciš u CV

11.03.2024.
5 min

Moderno doba stvara moderne pozicije - pozicije koje zahtevaju nešto drugačije kvalifikacije nego što je to bilo ranije. Promene u poslovanju koje su morale biti donete usled pandemije, zatim veštačka inteligencija u svakom aspektu poslovanja, stavile su poseban akcenat na važnost digitalnih veština. Ko se nije uhodao sa digitalnim veštinama - tamo su vrata!

Koje digitalne veštine treba da ubaciš u CV

Foto: Startuj Infostud (Shutterstock)

Međutim, koje su to digitalne veštine koje bi trebalo uvrstiti u biografiju? Koje veštine bi trebalo da posedujemo? Da li postoje neke univerzalne ili to zavisi od pozicije na koju želimo da apliciramo?

Možemo li uopšte da posedujemo sve digitalne veštine?

Odgovor je - ne. Toliko ima različitih pozicija, da je nemoguće da savladaš sve, ali je najbitnije da savladaš one koje su neophodne za tvoju željenu poziciju. Drugim rečima, ako apliciraš za posao na poziciju Social Media Manager, niko od tebe neće očekivati da poznaješ određeni programski jezik, ali će očekivati da istakneš poznavanje recimo Facebook/Instagram Insights-a ili Google Analytics-a.

Ipak, možemo izdvojiti određene digitalne veštine koje se, u današnje vreme, očekuju od svih zaposlenih i ne bi bilo loše da ih savladaš, ukoliko već nisi. Evo nekih ključnih:

1. Rad na računaru

Očekuje se da zaposleni umeju da se snađu na računaru i da razumeju osnove rada sa operativnim sistemima poput Windows-a, macOS-a ili Linux-a. Ovo se podrazumeva ali je, sada već, polazna tačka za efikasan rad u poslovnom (a realno, i privatnom) životu.

2. Microsoft Office paket

Poznavanje osnova Microsoft Office paketa je, gotovo u svakom oglasu, naznačeno kao obavezno. Ovde spadaju Word, PowerPoint, Excel i Outlook. U zavisnosti od konkretne pozicije, možeš da naglasiš posebno poznavanje određenog alata u okviru paketa - recimo postoje brojni profesionalni kursevi za Excel koji može biti izuzetan alat za pozicije koje zahtevaju mnogo brojki i analitika, te i samo napredno poznavanje Excel-a može biti veliki plus prilikom procesa selekcije.

3. Digitalna komunikacija

Ovo u prevodu znači da imaš sposobnost da komuniciraš u virtuelnom svetu. S obzirom da smo digitalna generacija i provodimo skoro podjednako vremena u virtuelnom kao i u realnom svetu, negde se prirodno i nameće da umemo da komuniciramo u virtuelnom svetu, u profesionalne svrhe. Recimo, od zaposlenih se očekuje da razumeju kako funkcionišu e-mail, kao i različiti kanali komunikacije koji se koriste u profesionalne svrhe, poput Slack-a, Teams-a, Chanty-ja ili Discord-a (koji je prvenstveno bio popularan u gejmerskoj zajednici, ali se sve više koristi i u poslovnom okruženju). Neke kompanije koriste i WhatsApp i Skype za poslovnu komunikaciju.

4. Skladištenje podataka

Korišćenje servisa za skladištenje podataka u oblaku je neophodno za organizaciju digitalnih resursa. Platforme poput Google Drive-a, iCloud-a, Microsoft OneDrive-a, Dropbox-a, Amazon Drive-a, Box-a, Sync-a ili SpiderOak-a omogućavaju efikasno skladištenje i deljenje podataka.

5. Virtuelni sastanci

Virtuelni sastanci su postali neophodni tokom pandemije i sada su neizbežan deo poslovnog sveta. Alati poput Zoom-a, Google Meet-a, Microsoft Teams-a, Skype-a, Whereby-a i Cisco Webex-a omogućavaju efikasnu virtuelnu komunikaciju. Svaki od njih “radi isti posao”, a koji će biti zastupljen, zavisi od afiniteta same kompanije ili organizacije.

6. Organizacija zadataka

Za planiranje i upravljanje zadacima tima koriste se različite platforme poput Asana-e, Trello-a, Microsoft Planner-a, Jira-e, Basecamp-a i Notion-a. Kao i u većini slučajeva, odabir  platforme zavisi od potreba i preferencija organizacije.

Konačno - šta je poželjno od digitalnih veština istaknuti u CV-ju?

Odgovor je jednostavan - ono što zaista poseduješ i ono što je relevantno za poziciju na koju konkurišeš. Svaka pozicija je jedinstvena i, nažalost, ne postoji mogućnost da se na to pitanje odgovori univerzalno. Ono što ti može pomoći kao smernica je oglas za posao. Šta je ono što poslodavac traži kroz opis posla? Da li poseduješ te veštine? Ubaci ih u CV. Ne poseduješ te veštine? Ubaci one koje poseduješ i sa kojima voliš da se pohvališ.

Važno je naglasiti da je, kroz CV, bitno da budeš konkretan. Primera radi: ukoliko se prijavljuješ za poziciju UI/UX dizajner, poželjno je da navedeš i koje alate koristiš, npr. Figma, Adobe Photoshop i Adobe Illustrator. U idealnom slučaju, označi zvezdicama i koji alat poznaješ najbolje, a koji najslabije. Ovo poslodavcu daje bolji uvid u tvoje veštine i može ti dati prednost prilikom selekcije kandidata.

Pored jedinstvenih, navedi i poznavanje “očekivanih” digitalnih veština koje poseduješ, npr:

  • Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint)
  • Slack/Teams
  • Zoom/Google Meet
  • Jira/Trello

Krajem 2022. godine, plasiran je ChatGPT koji je zatresao virtuelni svet. Pametno korišćenje ChatGPT-a može biti izuzetan digitalni skill u poslovanju. Ipak, korišćenju ChatGPT-a treba pristupiti oprezno - on može biti izuzetan vodič kroz usavršavanje, a može biti i veliki bloker ukoliko se oslonimo samo na njega. I dalje je u modi imati maštu, kreativnost i koristiti sopstvene ideje i pametnu glavu za istraživanje i rad.

U slučaju jedinstvenih digitalnih veština (onih koji se tiču konkretne pozicije), ChatGPT može biti sjajna smernica - može da ti da konkretne alate koji su potrebni za određenu poziciju, kao i prednosti i mane svakog alata. I onda preostaje “samo” najteži deo - da ih savladaš i primeniš u daljem radu. Jedno je sigurno: ne postoji digitalna veština koja ti neće služiti. Pitanje je samo na koji način ćeš je iskoristiti.

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.