Saveti za traženje posla

Koje sve poslove možeš da radiš preko omladinske i studentske zadruge i koja prava imaš?

22.04.2024.
6 min

“Želim da studiram, ali kako da rešim finansijsku konstrukciju za svoju odluku”, često je slučaj, da nam se kao mladom čoveku, javlja ovakva vrsta problema na putu ostvarenja naših ciljeva. Upravo na ovu dilemu želimo da ti predstavimo osnovne smernice i da te uputimo u prednosti rada preko studentskih i omladinskih zadruga i prava koja imaš na tom polju.

Sticanje radnog iskustva tokom perioda sazrevanja i odrastanja ostavlja brojne benefite. Proces nalaženja posla nekada zna da bude jako komplikovan, a posebno u slučaju kada nemaš prethodna radna iskustva. Upravo zato se studentske i omladinske zadruge nameću kao idealno mesto za sticanje radnih znanja i sposobnosti. 

Koje sve poslove možeš da radiš preko omladinske i studentske zadruge i koja prava imaš?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Uslovi za rad preko omladinske zadruge

Poslovi preko omladinske zadruge spadaju u poslove van radnog odnosa i pri njihovom obavljanju ne potpisuje se Ugovor o radu. Omladinska zadruga ti omogućava i daje priliku da stekneš neophodno radno iskustvo, a da pri tome ne lutaš u traženju posla, već da sve možeš da nađeš na jednom mestu.

Da bi mogao da budeš radno angažovan preko studentskih i omladinskih zadruga potrebno je da ispuniš samo dva elementarna uslova: da si državljanin Republike Srbije, i da si starosti između 15 i 30 godina. Dakle, bez obzira da li spadaš u kategoriju srednjoškolca, studenta ili si nezaposleno lice, možeš da budeš angažovan na ovim poslovima.

Po prijemu na posao, zasnivaš ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, a ne uobičajeni ugovor o radu. Jako je bitno da znaš, kako bi u punom obimu mogao da koristiš svoja prava da, pre svega, kroz ovaj vid radne angažovanosti se ne kategorizuješ kao zaposleno lice, što će ti naročito biti korisno ukoliko si školarac ili student koji aplicira za republičke stipendije ili kredite, ili si korisnik porodične penzije. Prostije rečeno, bez administrativnih poteškoća ćeš moći kod nadležnih službi da dobiješ potvrdu da si nezaposlen koja ti je potrebna kod svakog konkurisanja za stipendije. Kroz ovaj vid rada ćeš na ispravan način da koristiš sve benefite studiranja uz rad i tako dopuniš svoj kućni budžet, kao i da imaš balans između vremena za učenje i rada, jer je najduže vreme trajanja konkretnog posla preko zadruge 120 dana.

Posao za svakoga ko želi da radi

Omladinske zadruge, kao takve, predstavljaju mesto gde su koncentrisane razne ponude za posao na jednom mestu, što pre svega značajno štedi vreme. Poslodavci preko omladinskih i studentskih zadruga nude široku paletu poslova od praktikanskih pozicija, privremeno-povremenih poslova, pa sve do full-time poslova. Neki od najčešćih poslova za koje se opredeljuju tvoji vršnjaci su promotivni poslovi (deljenje letaka, anketiranja, pozivanje klijenata), prodaja (rad u prodavnicama, supermarketima, buticima, tržnim centrima, sajmovima i dr), administrativni poslovi (pomoćni radnici u kancelariji, unošenje podataka u računarske sisteme, opšti administrativni poslovi), dostava (dostava hrane, paketa, kurirski poslovi), čišćenje (čišćenje poslovnih prostora, hotela, ugostiteljskih objekata), deklarisanje proizvoda ili drugi fizički poslovi. Na tebi je da, u skladu sa vremenom i sposobnostima, razmotriš koje poslovne ponude ti najviše odgovaraju.

Ukoliko imaš određene nedoumice, predlažemo da razgovaraš sa kolegama studentima koji su već došli u dodir sa radom preko omladinske zadruge. Njihovo iskustvo će ti vrlo verovatno olakšati proces donošenja krajnje odluke. Bitna činjenica za tebe je da znaš da imaš pravo na adekvatnu naknadu prema utvrđenoj satnici za konkretan posao. U praksi se dešavaju određeni slučajevi izigravanja zakona, kada zadruge ili sami poslodavci zahtevaju i procentualni iznos od tvoje plate, zato je bitno da zapamtiš, od svoje plate ne plaćaš ništa omladinskoj zadruzi, već je to prema pozitivno pravnim propisima izričito regulisano kao obaveza poslodavca. Dakle, poslodavac plaća članski doprinos omladinskoj zadruzi u iznosu od 10 posto srazmerno visini tvoje neto zarade. Jedina tvoja finansijska obaveza je plaćanje godišnje članarine utvrđene aktom omladinske zadruge.

Prednosti rada za vreme studija

Pored toga što bi pronalaskom radnog mesta krupnim koracima koračao ka osamostaljivanju i navikavanju na „odrasli” život, ti kao zaposleni student, takođe bi smanjio i teret roditeljskog izdržavanja. Takav potez kasnije može dovesti do osećaja olakšanja, što se definitivno odražava i na sam proces učenja, ali i dobijanja ocena. Međutim, kombinacija odlaska na posao i studije zahtevaju izvesnu zrelost i dobru organizaciju vremena, tako da će ti biti potrebno određeno vreme za adaptaciju. Ako se upustiš u ove vode, jako je bitno da znaš da sve dok ne navršiš 26. godine života, ne plaća ti se radni staž, ali si osiguran u slučaju povrede na radu. Ukoliko si stariji od 26 godina ili se ne nalaziš na školovanju, u tom slučaju ti se uplaćuje radni staž i u skladu sa tim ti se sve to računa u penzijski staž. Za samu prijavu u omladinsku zadrugu ti je potrebna lična karta i ako si mlađi od 26 godina, potrebna ti je i potvrda sa fakulteta.

Fleksibilnost rada preko omladinske zadruge

Laka zarada i fleksibilno radno vreme su verovatno najbolja moguća kombinacija kada govorimo o finansijskim prilivima, a omladinska zadruga upravo radi po sličnom principu. Tvoj poslodavac će te angažovati samo u periodu kada je neophodno obaviti određeni posao i to uz pravovremenu najavu. Važno je da znaš da ti se kao licu angažovanom preko omladinske zadruge isplaćuju naknade samo za efektivne radne sate. Visina samih satnica zavisi od poslovne zone pa su, primera radi, fizički poslovi znatno više plaćeni u odnosu na poslove u administraciji. Zarada ti se isplaćuje na tekući račun, po završetku posla, odnosno početkom sledećeg kalendarskog meseca i to u roku od pet dana od uplate poslodavca (bruto naknade za rad zadrugara) na račun omladinske zadruge. Dakle, omladinske zadruge kao sabirni centar ovih poslova, mogu da ti pruže odgovarajući posao gde možeš steći neophodna iskustva, dopuniti kućni budžet i raspolagati sa vremenom za učenje. Uz pomoć omladinske zadruge, verujemo da ćeš pravovremeno stići do preko potrebnog iskustva! Srećan rad!

Kopiraj link

Dušan Cvrkušić

Dušan je diplomirani pravnik, prevodilac, konsultant za oblast obaveznog socijalnog osiguranja, tipičan društvenjak po interesovanju, altruista i uvek spreman za nešto novo.