Saveti za traženje posla

Motivaciono i propratno pismo: koje su razlike?

13.03.2023.
3 min

Konkurisanje za posao najčešće ima sličan sled – potrebno je napraviti CV, odnosno biografiju u kojoj predstavljamo svoje prethodno radno iskustvo, obrazovanje, sposobnosti, veštine i ostale pojedinosti poput jezika koje govorimo i drugo. Međutim, pored CV-ja poslodavci često traže i propratno ili motivaciono pismo i često se desi da kandidati ova dva dokumenta pomešaju. Koje su osnovne razlike između ova dva, naizgled slična pisma?

Motivaciono i propratno pismo: koje su razlike?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Propratno pismo je upravo ono što i sam naziv govori –  treba da „prati“ biografiju. Stavke koje smo istakli u CV-u potrebno je dodatno obrazložiti, što nam daje priliku da bolje predstavimo svoje dosadašnje iskustvo. U vezi sa tim, mogu se uključiti i poslovi koji nisu usko povezani za struku, volontersko iskustvo i sl. Često se preporučuje, iako poslodavac nije striktno naglasio potrebu za propratnim pismom, da se isto pošalje uz biografiju jer može mnogo više da kaže o vašem radnom iskustvu. Piše se na formatu A4, najčešće se dostavlja elektronskim putem, te je preporučljivo fajl sačuvati kao .pdf ekstenziju. Kao i kod pisanja biografije, potrebno je više puta proveriti da li postoje gramatičke ili pravopisne greške. Takođe, potrebno je naglasiti naziv radne pozicije za koju konkurišemo. 

Propratno pismo primer

S druge strane, motivaciono pismo nam daje više slobode. Ono je naš „lični pečat“ – u njemu pišemo o stvarima koje nas pokreću, našim ciljevima i planovima. Ne treba da pišemo o irelevantnim dešavanjima iz privatnog života poput odnosa sa članovima porodice, dok je recimo neki hobi sasvim u redu istaći. Mi, u suštini, poslodavcu dajemo priliku da nas kroz motivaciono pismo upozna i da, kroz stvari koje navodimo pokažemo da smo adekvatni za određenu poziciju. Motivaciono pismo nije obavezno, ali se takođe preporučuje da se sastavi i pošalje. Forma motivacionog pisma je ista kao i kod propratnog, s tim da se razlikuju predmet i sadržina.

Motivaciono pismo primer

Sastavljanjem bilo kog od prethodno dva navedena pisma odajemo pozitivan utisak u očima poslodavca – dokazujemo da smo spremni da idemo korak dalje i da se više trudimo za željenu poziciju. Ono nam samo može pomoći u procesu selekcije.

U slučaju da šaljete CV, propratno i/ili motivaciono pismo, obratite pažnju da adekvatno imenujete dokumente i da budu sačuvani kao .pdf. Srećno!

Kopiraj link