Saveti za traženje posla

Najplaćeniji frilens poslovi

12.10.2021.
4 min

Frilens poslovi imaju brojne prednosti i mogućnosti - oni omogućavaju da sami odredite svoje cene, da imate veću fleksibilnost u radu i kontrolu nad svojim vremenom.

Najplaćeniji frilens poslovi

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ukoliko želite da se bacite u frilens vode ali ne znate u kom pravcu da se okrenete i koje su vam mogućnosti, u nastavku vam ostavljamo listu najplaćenijih frilens poslova:

1. Pisanje

Poslovi koji se zasnivaju na pisanju tekstova različitih vrsta i namena su veoma traženi. Podvrste ove oblasti uključuju specijalizaciju za:

  • Pisanje članaka - podrazumeva pisanje članaka za veb stranice i časopise. Teme variraju a najplaćeniji žanrovi su lične finansije, nekretnine i digitalni marketing.
  • Pisanje bloga - kako blogger razvija svoj sajt, potrebna mu je pomoć od frilens pisaca kako bi mogao postigne da kreira dovoljno sadržaja za čitaoce
  • Tehničko pisanje - tehnički pisci provode vreme pišući materijale poput vodiča sa uputstvima, priručnike i sadržaje sa tehničkim informacijama.
  • “Copywriting” - kopiji su tekstovi koji objašnjavaju usluge, sadrže istoriju kompanije, odgovaraju na najčešće postavljana pitanja i sl. Kopirajteri pišu kopije za veb sajtove, oglase, marketinške materijale itd. (a kako započeti karijeru u copywriting-u, pročitajte u ovom tekstu)
  • Pisanje SEO sadržaja - SEO je optimizacija za pretraživače, a frilenseri koji se ovime bave imaju za cilj da napišu sadržaj koji će se svideti čitaocima i koji je u isto vreme optimizovan za pretraživače poput Google-a.

2. Grafički i veb dizajn

Ukoliko imate umetničke i kreativne sposobnosti, možete zaraditi veliki novac na frilens tržištu. Sve više ljudi danas shvata važnost ličnog veb sajta i potrebu za stručnjakom koji ga može dizajnirati i povremeno vršiti ažuriranja i popravke. Ekspertiza u animaciji je sve traženija, i tek treba da postane popularna veština, prema Zavodu za statistiku rada.

3. Fotografija

Fotografije se koriste svuda - za oglašavanje, veb sajtove, bilborde… Odličan način da zaradite kao fotograf je da prodajete svoje slike sajtovima kao što su Dreamstime i Shutterstock. Ovo takođe može uključivati i fotografisanje događaja kao što su korporativna dešavanja, zabave i venčanja.

4. Marketing

Marketing je važan aspekt svakog uspešnog poslovanja, i kompanije sve više “autsorsuju” ove veštine za potrebe plasiranja na tržište. Neki od najpopularnijih specijalizacija u oblasti marketinga koje su tražene na tržištu frilensera su:

  • Menadžer društvenih mreža - ukoliko ste dobro upoznati sa platformama društvenih mreža, ovo može biti odlična opcija za vas. Uključuje kreiranje sadržaja, upravljanje, zakazivanje i ažuriranje svih naloga društvenih medija klijenata.
  • Menadžer za odnose sa javnošću - potrebne veštine uključuju pisanje, marketing, istraživanje, komunikaciju, upravljanje, pregovaranje i još mnogo toga.

5. Prodaja

Frilens prodajni predstavnici generišu potencijalne klijente za kompanije, a bave se prodajom na internetu, marketingom putem elektronske pošte i affiliate marketingom.

6. Prevođenje

Potražnja za prevodiocima dolazi iz nekoliko oblasti. Međunarodnim kompanijama potrebni su prevodioci koji mogu da prebace poslovne časopise i ostale vrste publikacija na druge jezike, kao i da prilagode tehničke priručnike i druge vrste poslovnih sadržaja.

7. Programiranje

Ceo svet se vrti oko tehnologije, stoga frilenseri sa IT veštinama su jako dobro plaćeni za svoja tehnička znanja. Najtraženije specijalizacije u IT oblastima obuhvataju:

  • Razvoj sajtova - potrebno je poznavati programske jezike kao što su HTML, CSS, JavaScript, kao i WordPress. Iskustvo u veb dizajnu takođe može biti od velike pomoći.
  • Razvoj mobilnih aplikacija - mobilne aplikacije predstavljaju brzorastuće tržište za frilensere. Ovakvi poslovi zahtevaju duboko poznavanje jezika kao što su Java, HTML, C++, MySQL, PHP i Objective-C.
  • Razvoj igara - za razvoj igara potrebne su slične veštine kao za razvoj mobilnih aplikacija. Potrebno je takođe biti upoznat sa softverima za igre na sreću, a veliki plus je prethodno iskustvo u ovoj oblasti.

Koji od navedenih poslova vam deluju najprimamljivije? Da li se možda nečim odavde već bavite? Pišite nam u komentarima!

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Stvari koje ne smeš da pokažeš ili uradiš na intrevjuu
17.05.2021.
3 min

Stvari koje ne smeš da pokažeš ili uradiš na intrevjuu

Saveti za traženje posla
Kako sastaviti odličan CV u 2021.
17.09.2021.
5 min

Kako sastaviti odličan CV u 2021.

Saveti za traženje posla
Proaktivni načini za pronalaženje prakse u struci
21.02.2020.
4 min

Proaktivni načini za pronalaženje prakse u struci

Saveti za traženje posla