Saveti za traženje posla

Nemoj ovo da promašiš: Kako da nađeš posao koji voliš

29.10.2021.
4 min

„U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta: kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života.“

Nemoj ovo da promašiš: Kako da nađeš posao koji voliš

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Ove reči Duška Radovića savršeno oslikavaju važnost odabira našeg životnog poziva za naš celokupan život. Naravno, imamo tu sreću da živimo u dobu kada se profesije mogu lako menjati, ali i dalje nam je važno da to zanimanje oko kog smo strastveni uspešno pronađemo i posvetimo mu se. U ovom tekstu ćemo se baviti time kako da najlakše identifikujete predmet svojih strasti i kako da potencijalno pretvorite ono što volite u svoje zanimanje.

Setite se šta ste voleli kad ste bili dete

Ako niste baš najsigurniji u ono što biste voleli da bude vaš posao iz snova, jedan od najlakših koraka za prepoznavanje je osvrtanje na detinjstvo. Setite se na šta ste tada trošili najviše vremena, sa kim ili sa čim ste se često igrali, na koja mesta ste voleli da odlazite a kojih se klanjali i slično. Odgovori na ova pitanja mogu da vam pokažu vaše prave tendencije kojima se možda neko vreme niste bavili, ali koje vas zapravo nisu nikada napustile.

Vraćanjem u dodir sa tim prvobitnim, iskrenim, impulsima je važan korak u ovom procesu.

Pitajte prijatelje šta misle o vama

Još jedno korisno rešenje bi bilo da pitate one iz svog najbližeg kruga o tome koji posao bi vama mogao da „legne“. Vaši prijatelji, porodica i partner vas najbolje poznaju i ukazaće vam na vaše vrline, prednosti i talente kojim ćete lakše moći da identifikujete šta je to što je zapravo vaša strast. Analizirajte njihove odgovore pažljivo i gledajte gde ima preklapanja. Na primer, ako vam je velika većina njih rekla da ste dobri u radu sa ljudima i da se po vama vidi da prosto blistate kad god radite u grupi, to je skoro siguran pokazatelj da je to istina.

Nemojte (previše) misliti o novcu

Kada razmišljate o spajanju posla i strasti pokušajte da ne razmišljate mnogo o novcu. Naravno, on je uvek važan činilac pri odabiru posla, ali jednostavno ga nemojte držati u fokusu dok se trudite da se zaposlite na poziciji o kojoj ste oduvek sanjali. Nije tajna koje su to oblasti danas profitabilne i koje su one kojima stremi najveći broj mladih, ali uvek imajte u vidu da rad na nečemu za šta nemate interesovanja, čak i za veliku platu, ne nudi taj osećaj ispunjenosti kao kad radite ono što volite. Zbog toga, pojačajte kreativnost na maksimum i informišite se o tome gde vaša interesovanja mogu da budu korisna na današnjem tržištu rada. Čak i kada izgleda da nema šanse da bi moglo da se živi od toga što vas zanima, zagrebite malo dublje po površini interneta i sigurni smo da ćete naći posao koji u isto vreme ispunjava vaša lična i poslovna očekivanja.

Pogledajte ponude na fakultetima

Zbog brzog razvoja tehnologije fakulteti u svetu i kod nas svake godine ažuriraju svoje programe ili čak kreiraju nove kako bi se prilagodili. Ako niste sigurni na koji način vaše sposobnosti i strasti mogu da se iskoriste jednostavno pogledajte ponude raznih fakulteta i specifikacije različitih studijskih programa. Uz malo istraživanja ćete dobiti prilično dobar uvid u programe koje fakulteti u Srbiji nude i na koji način se oni sprovode. Iznenadićete se različitim izborima i najverovatnije otkriti smer u koji se vaše strasti i očekivanja uklapaju.

Nakon što se navedeni saveti uzmu u obzir, najvažnije je da sledite ono što je vaša strast. Bio to smer na fakultetu, kurs ili neka vrsta kreativnog rada važno je samo krenuti što pre. Svi mi negde u glavi imamo ideje o promeni fakulteta, započinjanju hobija, menjanju posla i slično, ali se ti planovi nekako uvek odlažu. Na kraju je najbolje ne promišljati previše svoje odluke i krenuti baviti se onime što vas stvarno „zove“.

 

Kopiraj link

Đorđe Ivanović

Ðorđe je diplomirani novinar čije interesovanje seže i u ostale društveno-humanistčke nauke. Smatra da se savršeno uklapa u sintagmu "sveznajuća neznalica" i svoju budućnost vidi u pisanju.

Slični tekstovi

Da li uvek kasniš - kako da se izboriš sa tim
02.02.2024.
5 min

Da li uvek kasniš - kako da se izboriš sa tim

Saveti za traženje posla
Šta radi Influenser marketing menadžer?
27.03.2023.
5 min

Šta radi Influenser marketing menadžer?

Saveti za traženje posla
Kako se postaje pica majstor – „Tajne nema, tajna je iskustvo“
08.09.2023.
5 min

Kako se postaje pica majstor – „Tajne nema, tajna je iskustvo“

Saveti za traženje posla