Saveti za traženje posla

Pokloni, uveseli, upoznaj: Novogodišnje igre sa kolegama

12.12.2022.
7 min

Da li ste znali da prosečna osoba tokom svog života provede 13 godina i dva meseca na poslu? U to ime, kada sve saberemo i oduzmemo, u interakciji sa kolegama provedemo više vremena nego sa najbližom rodbinom.

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

Pa, prijatelji zar nije neobično što uglavnom te ljude sa kojima najviše komuniciramo najmanje poznajemo?

Zato je praznični period pravo vreme da se ta situacija promeni. Neka novogodišnja atmosfera prostruji kancelarijom i okupi ceo kolektiv, a mi vam tu uskačemo u pomoć i u narednim redovima donosimo spisak igara pomoću kojih ćete se zabaviti, slatko nasmejati i bolje upoznati sa kolegama.

Hajde da poklanjamo

Tajni Deda Mraz (Secret Santa) je jedna od najpoznatijih novogodišnjih igara. Sve što će vam biti potrebno u prvi mah jesu papir, olovka i jedna činija. Desetak dana pre novogodišnjeg korporativnog okupljanja na papirićima napišete imena svih kolega koji žele da učestvuju u igri, a zatim ih presavijte na pola i ubacite u činiju. Potom svako od njih izvlači po jedan papir. Zadatak je da osobi čije ime izvuku kupe novogodišnji poklon. Naravno, na početku se odredi i novčani limit, odnosno koliko novca je dozvoljeno da se potroši na kupovinu. 

Ideja je da pokažemo koliko dobro poznajemo kolege kupovinom (ili samostalnim kreiranjem) sitnice za koju verujemo da će im se svideti. Ukoliko niste sigurni koji je idealan poklon za vašu izabranu osobu, posavetujte se sa ostalim zaposlenima koji ga bolje poznaju. Ukoliko želite da pojednostavite pravila, postoji mogućnost da svako od učesnika prethodno napiše šta zaista želi da dobije (u određenom cenovnom rangu) kako bi darivanje bilo uspešno. 

Poslednji korak igre je da na dan proslave svi donesu poklone i da se izvrši međusobno darivanje. Idealno bi bilo da se darovi odmah i otvore zbog zajedničkog uživanja, smeha i zabave.

Sledeća praznična igra jeste Novogodišnja čarapa lepih reči. Pored materijalnih sitnica koje nas obraduju, još jači efekat na naše raspoloženje i oduševljenje ima upućena i primljena lepa reč. Zato je sledeća igra statična i pomalo pasivna, ali puna emocija. Ideja je da svaki zaposlen ima svoju novogodišnju čarapu u kancelariji u koju će ostale kolege ubaciti prethodno ispisane papiriće pohvalama, sugestijama, pozitivnim kritikama i lepim željama za narednu godine upućene tom kolegi. Pisanje može biti i anonimno i javno, a oko pravila da li će se ispisi čitati naglas ili ne se možete dogovoriti sa ostalim kolegama. Kako god odlučite, verujemo da osmeha i prijatnog osećaja neće izostati.

Hajde da se upoznamo

Prva igra upoznavanja u nizu je Novogodišnji bingo. Ideja je da se na karticama napišu različite činjenice ili opis ponašanja u određenim situacijama (npr. omiljeni slatkiš mi je krem bananica, plašim se miša, prvu kafu obavezno pijem posle doručka...). Zatim se izabere voditelj koji će izvlačiti kartice i čitati ih naglas. Ostali imaju zadatak da podignu ruku kada se pročita nešto što njih opisuje i da to zabeleže na papiru kao jedan pogodak. Broj kartica je proizvoljan, u zavisnosti koliko vremena imate za igru. Kada voditelj pročita ispise sa svih kartica, ko ima najviše pogodaka taj je pobednik. Ukoliko želite, može postojati i nagrada za pobednika. Kartice možete ispisati rukom ili odštampati. Ispise možete sami smisliti ili pronaći na Internetu. Kako bi ova igra potpuno bila novogodišnja, ispisi bi trebalo da budu u duhu praznika (npr. omiljeno jelo mi je ruska salata, doček Nove godine uvek slavim sa porodicom...)

Sledeća igra je pod nazivom Dve istine i jedna laž. Takmičari bi trebalo da sa kolegama podele dve činjenice koje ih opisuju i koje su istinite i jednu koja se ne uklapa uz njih i potpuna je laž, dok je zadatak ostalih da pogode koja od tri izjave je laž. Postoje i različite varijacije na temu, te umesto činjenica za upoznavanje, može tema igre biti novogodišnji pokloni koje smo dobili, opis dočeka prethodnih godina,..

Zatim dolazimo do dobro poznate igre Nikad nisam. Prvi igrač podeli sa kolegama šta nikada nije uradio u životu. Svako od igrača, ukoliko je bio u opisanoj situaciji daje jedan žeton prvom igraču. Ideja je da se osmisli iskustvo koje je većina prisutnih doživela, a ta osoba nije. Pobednik je onaj koji, nakon nekoliko krugova, ima najviše žetona.

Još jedna ideja kako da bolje upoznate kolege jeste igra Slika govori više od hiljadu reči. Zamisao je da svako od kolega donese svoju omiljenu fotografiju iz detinjstva. Idealno bi bilo kada bi slika bila u prazničnom duhu. Zatim se sve fotografije pomešaju i tokom proslave sledi pogađanje ko je ko. Verujemo da će ovu igru pratiti i nekolicina zanimljivih priča iz detinjstva.

Poslednja igra za bolje upoznavanje je možda i najizazovnija i nosi naziv Sličan se sličnom raduje. Zaposleni se podele u manje grupe po tri, četiri člana i zadatak je da pronađu tri zajedničke karakteristike ili činjenice koje su im zajedničke (npr. svi imaju kućnog ljubimca, svi ne uživaju u vožnji avionom...). Ukoliko želite da igra bude intenzivnija, uvedite ograničeno vreme za koje učesnici moraju da nađu odgovore.

Hajde da se takmičimo

Prvo takmičenje sa spiska je i najjednostavnije. Nakon kićenja novogodišnje jelke svako od zaposlenih je potrebno da pretpostavi koliko ukrasa je korišćeno prilikom ukrašavanja. Naravno, preduslov je da je prethodno taj broj zabeležen tokom kićenja. Ko kaže isti ili najpribližniji broj je pobednik.

Sledeće takmičenje nosi naziv “Šta je u čarapi”. Zamisao je da se novogodišnja čarapa napuni sa deset različitih prazničnih predmeta. Zatim se čarapa zaveže kako niko ne bi mogao da vidi šta se unutra nalazi. Zaposleni bi trebalo da pomoću čula dodira prepoznaju date predmete. Ko ima najviše pogodaka je i pobednik.

Jedno muzičko takmičenje za koje vam nije potreban talenat. U pitanju je “Pogodi pesmu”. Prvo je potrebno napraviti listu novogodišnjih numera. Zatim podelite kolege u manje grupe, a onda zabava može da počne. Voditelj igre pušta melodiju samo nekoliko sekundi, a zatim pauzira. Ukoliko se niko ne seti naziva pesme, nastavlja se dalje sa melodijom. Grupa koja prva pogodi koji je hit u pitanju, odnosi pobedu.

Hajde da se igramo

Igra Mafija je naširoko poznata, što u tinejdžerskim krugovima, što među starijima. Za ovu aktivnost su vam potrebni papir i olovka. Na papirićima napišete sve uloge koje želite da imate u igri, onoliko koliko ima i učesnika. Potrebno je da imate osobe koje predstavljaju mafiju i osobe koje imaju ulogu civila (policajac, doktor, građanin...). Zatim narator igre nasumično deli papiriće učesnicima i svako dobija svoju ulogu koju ne sme da otkrije ostalim. Voditelj potom kreće svoj monolog i upoznaje pripadnike mafije dok ostali žmure, kao i civile dok su mafiji zatvorene oči. Ideja je da mafija prevari civile, a oni sa druge strane treba da otkriju ko je mafija. Ova igra, pored zabavnih aspekata je i veoma korisna jer razvija sposobnost prepoznavanja, razmišljanja, rizikovanja, ujedinjuje tim i razvija dozu lukavosti.

Stare dobre Pantomime nikada ne izlaze iz mode. Suština igre je da se pokretima, gestovima i facijalnom ekspresijom objasni zadati pojam. Dakle, reči se ne koriste. Možete objašnjavati popularne filmove i serije, poznate ličnosti ili imitirati zajedničke kolege, nazive omiljenih pesama ili čak svoj horoskopski znak (ukoliko naravno ostali igrači nisu prethodno upoznati sa tom informacijom). Tema je na pretek.

Gluvi telefoni su još jedna igra koja vuče korene iz detinjstva, ali je i dan danas zanimljiva. Jedina izmena, kako bi igra bila interesantnija, jeste da je zadata reč malo složenija, zvučnija i da odgovara opisu posla. Ukoliko želite malo novogodišnje atmosfere, možete birati praznične pojmove.

I za kraj

Poslednji dani u godini su uglavnom obojeni žurbom kako bismo stigli sve da završimo do praznika. Ali ne uzimajte to kao izgovor. Verujemo da ćete naći nekoliko slobodnih sati da se posvetite kolegama, smehu i zabavi.

U jedno smo sigurni - prijaće vam!

Jer prijatelji, ko mnogo radi, mora da zna dobro da odmara i jako da se zabavlja.

Kopiraj link

Tijana Đurić

Student sam Fakulteta organizacionih nauka, a u svetu digitalnog marketing sam od druge godine studija. Zaljubljenik sam u pisanu reč i volim da budem okružena inspirativnim ljudima.

Slični tekstovi

Rad tokom praznika: Koja su moja prava?
09.12.2022.
9 min

Rad tokom praznika: Koja su moja prava?

Saveti za traženje posla
Bakine rečenice koje će vam dobro doći na poslu
14.10.2022.
6 min

Bakine rečenice koje će vam dobro doći na poslu

Saveti za traženje posla
Da li uvek kasniš - kako da se izboriš sa tim
02.02.2024.
5 min

Da li uvek kasniš - kako da se izboriš sa tim

Saveti za traženje posla