Saveti za traženje posla

Povećanje plate – kako tražiti?

23.03.2021.
5 min

Ukoliko bi postojala kategorija koja bi se zvala “neprijatna pitanja” ili “pitanja koja ne znam kako da postavim” ili “pitanja na koja scenarije odgovora ne mogu da pretpostavim”, onda bismo tu sigurno smestili i pitanje nadređenom o povećanju plate. 

Povećanje plate - Kako tražiti?

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Ali zbog čega je to pitanje zbog kojeg osoba oseća nelagodu, a uglavnom je postavljeno tek onda kada oseti nepravdu? Zbog čega se uopšte postavlja to pitanje, umesto da se samo dobija obaveštenje i lepa vest? Krenimo od samog početka.

#1 Budite informisani. Kakva je politika vaše kompanije?

Ukoliko radite u većim korporacijama, vrlo je izvesno da ste još na nekom od prvih intervjua od HR-a dobili informacije kako napreduje unapređenje u toj kompaniji. Ukoliko niste, izvesno je potrebno da to pitate. Ukoliko je odgovor da se unapređenja vrše jednom godišnje, na primer u martu mesecu, to je formalna procedura od koje se ne odstupa, osim ako nisu drugačije naglasili i rekli, formalno se unapređenja rade jednom godišnje, međutim, ukoliko osoba pokaže izuzetan napredak, to je moguće da se i ranije dogodi.

Sa druge strane, politika vaše kompanije može biti potpuno suprotna – unapređenje se može desiti za tri meseca ili 3 godine, opet u skladu sa vašim zalaganjem.

#2 Ko prati moj rad? Da li dobijam fidbek?

Fidbek, fidbek i opet fidbek! Ukoliko izostaje, imate osećaj da se krećete po mraku. Ukoliko izostaje, kako znate šta treba ispraviti, gde treba dodatno da se usavršavate? Teško je napraviti potpuno objektivnu procenu samostalno. Pohvale su lepa stvar, ali od njih nemate mnogo toga. Naravno, daju vam vetar u leđa da je to što radite ispravno, da kolege to prepoznaju i cene, ali ono što vam daje suštinsku vrednost, jeste ono što vas usmerava da budete još bolji, a to je kritika rečena sa pavim razlogom. Ukoliko ne dobijate fidbek, tražite ga. Tražite ga od kolega sa kojima radite i od nadređenog koji je zadužen da prati vaš rad.

#3 Budite realni i odlučni

Budite realni prema sebi. Ukoliko već duže vreme osećate nepravdu u odnosu na količinu vremena i truda koji ulažete, ukoliko ste ostvarili neke fenomenalne rezultate i time direktno prihodovali vašoj firmi ili ukoliko zadaci koji radite prevazilaze nivo zadataka koje vaše kolege na istoj poziciji obavljaju, vreme je da porazgovarate sa nekim.

Obratitete se HR-u svoje kompanije i pitajte na primer sledeće: “Zdravo Milice, na prvom sastanku povodom mog dolaska u firmu si mi pomenula da ne postoj formalni datum unapređenja, već da se ono dešava na osnovu zasluge. Kako već neko duže vreme nisam imala razgovor sa svojim menadžerom na tu temu, a dobijala sam i više nego pozitivne fidbeke, možeš li me uputiti u to šta treba da bude naredni korak? U svakom slučaju, volela bih da organizujemo jedan sastanak na tu temu. Da li je to izvodljivo?”

Pretpostavljani nastavak priče bi bio da HR ili menadžer ili svi zajedno organizuju sastanak sa vama. Jako je bitno da na sastanak dođeš dobro pripremljen. To znači da sve što ti je menadžer ukazivao da ispraviš ili da bi voleo da od tebe vidi u narednom periodu zapisuješ i da znaš koje si konkretne zadatke i aktivnosti odradio koje to dokazuju. Nemojte se zavaravati, ovo treba da bude posao menadžera da prati vaš napredak, daje konstantne fidbeke i pravovremeno vrši unapređenja, ali to nije uvek slučaj. Sve u svemu, vi odradite svoj zadatak i lepo se pripremite argumentima.

Napravite agendu razgovora, s obzirom da ste ga vi inicirali, imajte jasne tačke na koje želite da dobijete odgovor. Ishod možda neće biti povećana plata, ali definitivno mora biti nešto što će vam pružiti vrednost.

Primer pitanja koja možete postavljati:

  1. Možete li mi dati fidbek na moj progres od početka dolaska u kompaniju?
  2. Nakon 3 meseca ste mi dali fidbek da treba da budem prodorniji i samostalniji u zadacima i da biste voleli da u naredna 2 meseca savladam XY program, zbog ZZ klijenta. Koliko ste zadvoljni mojim radom na tim stvarima? (Ne dajte naznake odgovora u pitanju, pustite da odgovor dođe od menadžera, a potom se vi možete nadovezati sa vašim uglom. Ne želite da propustite ni delić vrednog fidbeka koji možete dobiti.)
  3. Drago mi je da ste primetili napredak na svim ključnim mestima koje ste mi na prethodnom razgovoru ukazali. U skladu sa tim, koliko je izvesno da moj napredak bude ispraćen I povećanjem plate? (Ukoliko je odgovor da nije planirano skorije, obavezno nastavite sa pitanjima)
  4. Jasno, razumem u ovom trenutku verovatno nije najidealnija situacija ili period u godini, ali ipak, u svoj toj neizvesnosti, želim da imam neke jasne smernice. Kako sam razumeo, druge okolnosti su zadužene za to što još uvek nije došlo do povećanja moje plate? Da li imate informacije kada je izvesno da se to dogodi?

Ovakvim razgovorom ćete mnogo učiniti za sebe – razbićete sve moguće kočnice, a i ljudi oko vas će vas drugačije posmatrati – kao odlučnu i preduzimljivu osobu i vaš rad i trud će pažljivije meriti i vrednovati.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile
18.02.2022.
4 min

Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile

Saveti za traženje posla
Strani jezici: Koji su najtraženiji pri zaposlenju?
21.10.2022.
4 min

Strani jezici: Koji su najtraženiji pri zaposlenju?

Saveti za traženje posla
Prvi razgovor za posao
10.01.2020.
6 min

Prvi razgovor za posao

Saveti za traženje posla