Saveti za traženje posla

Šta radi biznis konsultant?

10.05.2022.
4 min

Biznis konsultanti su uključeni u planiranje, implementaciju i podučavanje zaposlenih u kompanijama. Direktno sarađuju sa direktorima i menadžerima na razvoju biznis planova, prepoznavanju marketing potreba i razvoju veština koje su potrebne za vođenje poslovanja. 
Šta radi biznis konsultant?

Foto: Startuj.infostud.com (Shutterstock)

U njihov opis posla ulaze:

 • Planiranje, organizacija i vođenje biznis projekata za klijente
 • Rad na projektima povezanih sa zapošljavanjem, platama, proizvodnjom, budžetiranjem, promotivnim kampanijama i slično, u skladu sa zahtevima klijenata
 • Izvođenje inicijalnih procena za klijenta pre početka projekta
 • Sakupljanje što više informacija o biznisu i poslovanju klijenta
 • Sprovođenje istraživanja korišćenjem metoda kao što su intervjui, ankete, izveštaji itd.
 • Konstantno pronalaženje načina za unapređenje poslovanja
 • Razvoj detaljnih biznis planova
 • Određivanje KPI-jeva za projekte (indikatori performansi)
 • Praćenje KPI-jeva i pripremanje izveštaja

Iz aspekta klijenta, biznis konsultanti se zapošljavaju kako bi:

 • Povećali prodaju i prihode
 • Olakšali upoznavanje sa novim sistemima, alatima i procesima
 • Poboljšali performanse zaposlenih
 • Razvili biznis planove
 • Poboljšali efikasnost poslovanja organizacije
 • Implementirali određene organizacione promene, uključujući i zapošljavanja i otpuštanja ljudi
 • Sproveli ili pripremili revizije
 • Poboljšali korisničku uslugu i zadovoljstvo kupaca

Iako biznis konsultante uglavnom zaposljavaju kompanije cija su primarna delatnost menadzment ili savetovanje, oni posao mogu pronaći u kompanijama u svakoj industriji. Većina kompanija za ovakve pozicije ima full-time ili part-time ugovore, a neke kompanije biraju da rade sa frilenserima.

Kako biznis konsultanti obično rade sa više klijenata istovremeno, njihov radni dan uključuje raspodelu vremena u zavisnosti od rokova i prioriteta, u sopstvenoj kancelariji ili u kancelarijama klijenata. Posao im uglavnom nije vezan za lokaciju, a kada steknu određeni nivo iskustva, obično otvaraju sopstvene firme ili prelaze na frilens način poslovanja.

Posao biznis konsultanta zahteva dosta planiranja, istraživanja i jako dobru organizaciju. Neki od najvažnijih alata koje konsultanti koriste u toku svog radnog dana su:

1. CRM softver

CRM softveri se koriste za poboljšanje odnosa sa klijentima. Omogućavaju praćenje informacija o klijentima i interakcije sa njima, deljenje fajlova i praćenje napretka projekata. Različiti CRM softveri imaju različite alate, te se konsultanti odlučuju za one koji su prilagođeni oblastima u kojima im posluje najviše klijenata.

2. Softver za predloge

U opisu posla konsultanta je da šalje poslovne predloge, te je stoga posedovanje softvera za poslovne predloge bitno u održavanju profesionalne strukture biznis predloga. Ovi alati obezbeđuju i dosta šablona koji mogu da uštede sate na pripremi materijala.

3. Alati za projektni menadžment

Biznis konsultanti uglavnom rade sa više klijenata paralelno, i bave se višestrukim projektima za svakog klijenta. Korišćenje alata za upravljanje projektima pomaže im u praćenju napretka svakog projekta i olakšava organizaciju istih.

4. Alati za praćenje vremena

Kako biznis konsultanti najčešće naplaćuju svoj rad po satu, praćenje utrošenog vremena odnosno naplativih sati je osnovni aspekt konsaltinga. Ovakvi softveri ne samo da prate količinu utrošenih sati, već omogućavaju i kategorizaciju vremena na različite projekte što je veoma korisno za klijente i ispostavljanje računa.

5. Softveri za automatizaciju cloud-a

Softveri za automatizaciju mogu da pojednostave tok posla i radni dan. Integracijom aplikacija koje se koriste u platformu u cloud-u, biznis konsultanti lakše upravljaju prodajom, projektima, praćenjem vremena i mnogim drugim alatima, pri čemu je sve na jednom mestu.

Biznis konsalting je karijerni pravac fokusiran na kreativno rešavanje problema. Konsultanti na osnovu svojih iskustava pomažu preduzećima da se pozabave izazovima i prevaziđu ih kako bi postigli zacrtane ciljeve. Ovo može biti odličan posao za sve one koji vole izazove, koji žele da svaki dan rade na nečemu novom i koji dobro razumeju potrebe različitih klijenata.

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Šta je tačno Account manager?
23.08.2022.
4 min

Šta je tačno Account manager?

Saveti za traženje posla
Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?
20.03.2023.
5 min

Univerzalni recept za uspeh: Kako iz ljubavi napraviti sopstveni biznis?

Saveti za traženje posla
Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile
18.02.2022.
4 min

Hoćeš posao: 4 veštine koje će ti pomoći da se izdvojiš iz gomile

Saveti za traženje posla